MENU

Στην «αντεπίθεση» κατά του υπερτουρισμού περνά η Ίμπιζα

Δραματική η κατάσταση των κατοίκων που «ξεσπιτώνονται»

O υπερτουρισμός στην Ίμπιζα εκτόξευσε τις τιμές των ενοικίων, ξεσπιτώνοντας πολλούς κατοίκους αλλά και εργαζόμενους του δημοφιλούς ισπανικού νησιού.

Όπως μεταδίδει το BBC, η κατάσταση είναι δραματική κυρίως για τους πολίτες που αναγκάζονται να διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητά τους, όσοι είναι τυχεροί να έχουν ένα.

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, αφορά τους περίπου 160.000 κατοίκους της Ίμπιζα και είναι τόσο σοβαρό, ώστε αρκετοί από αυτούς έχουν βρει στέγη στα οχήματά τους.

Ακτιβιστές βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τα μειονεκτήματα που ισχυρίζονται ότι έχει ο τουρισμός. Σύμφωνα με την οργάνωση Prou Ibiza («Αρκετά με την Ίμπιζα» στα καταλανικά), νοσοκόμες και αστυνομικοί αναγκάζονται να ζουν σε αυτοκίνητα και τροχόσπιτα επειδή η στέγαση είναι απλησίαστη, ενώ οι εγχειρήσεις και οι θεραπείες για τον καρκίνο έχουν καθυστερήσει επειδή οι γιατροί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν στο νησί.

Καλούν τις αρχές να περιορίσουν τον αριθμό των τουριστικών κλινών στην Ίμπιζα, ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Ισπανίας. Διαμαρτυρίες προγραμματίζονται επίσης στη Μαγιόρκα και τη Μινόρκα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

‘Δεν είμαστε κατά του ίδιου του τουρισμού’

Ο Rafael Jimenez, εκπρόσωπος του Prou Ibiza, είναι τοπικός αστυνομικός από την Ίμπιζα. Μετακόμισε στην Αραγονία της ηπειρωτικής Ισπανίας αφού βαρέθηκε τον μαζικό τουρισμό.

«Δεν είμαστε εναντίον του ίδιου του τουρισμού. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των ανθρώπων που έρχονται και σέβονται το νησί μας”, λέει στο Euronews Travel. «Μια επίπτωση του μαζικού τουρισμού είναι ότι οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται.

Τα περισσότερα εστιατόρια απαιτούν περισσότερους εργαζόμενους, αλλά αυτοί οι εργαζόμενοι χρειάζονται μέρη για να ζήσουν και υπάρχουν δέκα που ψάχνουν για κάθε μέρος. Υπάρχουν νοσοκόμες και αστυνομικοί που ζουν σε τροχόσπιτα».

Ο Jimenez έφυγε από την Ίμπιζα, όπου είχε ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, επειδή, όπως είπε, «δεν άντεχε άλλο την ατμόσφαιρα».

«Έχω ένα σπίτι στην Ίμπιζα. Αλλά δεν μπορούσα να το αντέξω. Νιώθουμε ότι ο τουρισμός καταλαμβάνει τους δημόσιους χώρους. Είναι πολύ ακριβός”, πρόσθεσε.

Οι Ισπανοί πηγαινοέρχονται από την Ίμπιζα για δουλειά

Η Karla Andrade, 36 ετών, δασκάλα και μητέρα που εργάζεται στην Ίμπιζα, μετακόμισε στην Πάλμα της Μαγιόρκα. Πετάει μπρος-πίσω στην Ίμπιζα αντί να πληρώνει το υψηλό ενοίκιο στο νησί.

Παίρνει 40 πτήσεις το μήνα, σηκώνεται στις 6 το πρωί για να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στη δουλειά της.

«Δεν θα μπορούσα να αντέξω οικονομικά να ζήσω στην Ίμπιζα με το κόστος στέγασης», δήλωσε στο Atena 3, ένα ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι.

Ο Iván Fidalgo, της Ένωσης Πολιτικών Φρουρών στις Βαλεαρίδες Νήσους, λέει ότι η αύξηση του κόστους στέγασης βλάπτει τις δημόσιες υπηρεσίες.

«Πουλάνε την Ίμπιζα ως θέρετρο πρώτης κατηγορίας, αλλά δεν είναι, γιατί δεν έχει καν τις δημόσιες υπηρεσίες, επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να εργαστούν σε αυτές», τονίζει στο Euronews Travel.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι οποίες πέρυσι προσέλκυσαν 17,8 εκατομμύρια τουρίστες, είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ισπανία μετά τα Κανάρια Νησιά.

Ο τουρισμός δημιουργεί 200.000 θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο και παράγει ετησίως έσοδα ύψους 16 δισ. ευρώ ή το 45% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των νησιών.

Στην Τενερίφη, ένα από τα Κανάρια Νησιά, οι ντόπιοι λέγεται επίσης ότι αναγκάζονται να κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σπηλιές, καθώς οι τουριστικοί οργανισμοί αρπάζουν κατοικίες.

Σε έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Μινόρκα, η κακή συμπεριφορά των τουριστών οδήγησε τους κατοίκους να περιορίσουν τις ώρες επίσκεψης.

Σχετικά Άρθρα