Καθώς η εορταστική περίοδος αγορών χτυπάει κόκκινο, οι καταναλωτές χρειάζεται να κρατούν τα μάτια τους ανοιχτά απέναντι σε αυξανόμενους κινδύνους απάτης. Με τις συναλλαγές να «παίρνουν φωτιά», τόσο online όσο και στα φυσικά καταστήματα, οι απατεώνες καραδοκούν για να εκμεταλλευτούν το εορταστικό κλίμα με κάθε πιθανό τρόπο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Visa, «Απειλές απάτης στις γιορτές 2024», οι απειλές αυτές σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση.
Οι κύριοι στόχοι των απατεώνων:
Παραβίαση λογαριασμού: Οι απατεώνες «παγιδεύουν» τα θύματα ώστε να τους παραχωρήσουν δεδομένα, όπως κωδικούς πρόσβασης μίας χρήσης (OTP), παρακάμπτοντας έτσι τα συστήματα ασφαλείας.
- Κλοπή δεδομένων: Χρησιμοποιώντας phishing, ψεύτικους ιστότοπους ή κακόβουλο λογισμικό, οι απατεώνες αρπάζουν δεδομένα πληρωμών και προσωπικές πληροφορίες.
- Απόσπαση κεφαλαίων: Κλεμμένα δεδομένα και παραβιασμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιούνται για αγορές, μεταφορές ποσών ή δημιουργία ψεύτικων καταστημάτων.
Οι βασικότερες μορφές απάτης:
Phishing
- Phishing μέσω email
Απατηλά emails που μιμούνται αξιόπιστους οργανισμούς ζητούν προσωπικά στοιχεία ή περιέχουν ύποπτους συνδέσμους. Να ελέγχετε πάντα τον αποστολέα και να αποφεύγετε το πάτημα σε συνδέσμους αμφιβόλου προέλευσης. Συχνές απάτες περιλαμβάνουν εκπτώσεις-«μαϊμού» και προσφορές Black Friday.
- Phishing μέσω τηλεφώνου
Οι απατεώνες παριστάνουν τράπεζες ή άλλες υπηρεσίες. Να επικοινωνείτε πάντα απευθείας με την τράπεζά σας χρησιμοποιώντας τον αριθμό που αναγράφεται στην κάρτα σας.
- Phishing μέσω SMS
Ύποπτα μηνύματα που αφορούν παραδόσεις πακέτων, ψεύτικα βραβεία ή ειδοποιήσεις για τραπεζικούς λογαριασμούς είναι συνηθισμένα. Ποτέ μην απαντάτε σε τέτοια μηνύματα ή μην παρέχετε προσωπικές πληροφορίες.
Ανύπαρκτοι έμποροι
Ψεύτικοι έμποροι προσελκύουν με μεγάλες εκπτώσεις στα social media, κατευθύνοντας αγοραστές σε ψεύτικα sites. Επαληθεύστε τη νομιμότητα του καταστήματος πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά.
Κλοπή
Σε πολυσύχναστες περιοχές, οι απατεώνες κλέβουν κάρτες πληρωμών ή κινητά τηλέφωνα. Κρατήστε τα προσωπικά σας αντικείμενα ασφαλή.
Ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa στην Ελλάδα, τόνισε ότι οι απατεώνες αυξάνουν τη δραστηριότητά τους κατά την εορταστική περίοδο, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση των συναλλαγών. Δήλωσε ότι η Visa έχει επενδύσει πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως την τελευταία πενταετία σε τεχνολογίες για την πρόληψη της απάτης και την ενίσχυση της ασφάλειας.
«Οι καταναλωτές μπορούν να αισθάνονται σιγουριά ότι η Visa εργάζεται ασταμάτητα για να προστατεύσει τις συναλλαγές τους», ανέφερε.
10 συμβουλές για ασφαλείς αγορές:
- Μην κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους: Αποφύγετε συνδέσμους σε emails ή μηνύματα από άγνωστες πηγές.
- Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων: Προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας σε ευαίσθητους λογαριασμούς.
- Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς: Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.
- Παρακολουθείτε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς: Ελέγχετε συχνά για ύποπτες κινήσεις.
- Ενεργοποιήστε ειδοποιήσεις για τις αγορές σας: Ρυθμίστε ειδοποιήσεις από την τράπεζά σας για να ενημερώνεστε άμεσα για συναλλαγές.
- Ελέγξτε τις διευθύνσεις URL: Πληρώνετε μόνο σε ιστοσελίδες που ξεκινούν με “https://” και αποφεύγετε πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων ή κρυπτονομισμάτων.
- Κάντε έρευνα για τα online καταστήματα: Ελέγξτε τις κριτικές και τα στοιχεία επικοινωνίας των ιστοτόπων.
- Προστατεύστε τα προσωπικά σας αντικείμενα: Σε πολυσύχναστα μέρη, κρατήστε πορτοφόλια και τσάντες κοντά σας.
- Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής: Οι κάρτες και οι αξιόπιστες πλατφόρμες πληρωμών προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία.
- Μην δίνετε OTP σε κανέναν: Κωδικοί πρόσβασης μίας χρήσης (OTP) δεν πρέπει ποτέ να δίνονται σε άγνωστους ή μέσω ύποπτων επικοινωνιών.
Με λίγη προσοχή και με τα παραπάνω μέτρα, μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας με μεγαλύτερη ασφάλεια και να απολαύσετε την εορταστική περίοδο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις!