MENU

Πρόστιμο 750 ευρώ σε όποιον κάνει τη “φυσική ανάγκη” του στη θάλασσα – Ποια πόλη το επιβάλλει

Στο πλαίσιο μέτρων κατά του υπερτουρισμού

Με τον αριθμό ρεκόρ επισκεπτών που η Ισπανία αναμένει αυτό το καλοκαίρι, η Κόστα ντελ Σολ λαμβάνει αυστηρά μέτρα ενάντια σε μια λιγότερο συζητημένη παρενέργεια του υπερτουρισμού. Την ούρηση στη θάλασσα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της πόλης Βίγκο στη βόρεια Ισπανία, η οποία εισήγαγε πρόστιμα έως και 750 ευρώ για την ούρηση στη θάλασσα πριν από δύο χρόνια, η Μαρμπέλα ανακοίνωσε κι εκείνη την επιβολή προστίμου και μάλιστα τσουχτερού.

Την περασμένη εβδομάδα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Μαρμπέλλας ψήφισαν “ναι” για την προστασία της θάλασσας, εγκρίνοντας ένα διάταγμα που απαγορεύει την ούρηση σε 25 παραλίες του δήμου Μάλαγα.

Η δημόσια ούρηση απαγορεύεται και στην ξηρά, αλλά αυτό είναι λίγο πιο εύκολο να αστυνομευτεί. Δεν υπάρχει ακόμα καμία πληροφορία για το πώς οι ναυαγοσώστες θα εντοπίζουν τους παραθεριστές που κάνουν κρυφά την ανάγκη του κάτω από τα κύματα.

Η “φυσιολογική εκκένωση” δεν είναι η μόνη απαγόρευση που αναφέρεται στο νέο διάταγμα, το οποίο πρέπει ακόμη να περάσει από δημόσια διαβούλευση προτού γίνει νόμος.

Οι λουόμενοι στην παραλία δεν θα επιτρέπεται πλέον να παίζουν με μπάλες στο νερό ή να δεσμεύουν χώρο με ομπρέλα. Υπάρχουν επίσης νέοι κανόνες σχετικά με την απομάκρυνση των σκύλων από το νερό και τον περιορισμό τους μόνο σε παραλίες που έχουν οριστεί για τους τετράποδους φίλους μας.

Οι καπνιστές και οι ατμιστές έχουν το πράσινο φως να συνεχίσουν να καπνίζουν, αλλά υπάρχουν πρόστιμα για τη ρίψη απορριμμάτων με αποτσίγαρα ή υπολείμματα φαγητού.

Iσπανικές παραθαλάσσιες πόλεις που επιβάλλουν πρόστιμα

Το Βίγκο στη βόρεια περιοχή της Γαλικίας επιβάλλει από το 2022 πρόστιμο 750 ευρώ για την ούρηση στη θάλασσα, κάνοντας λόγο για “παράβαση των κανονισμών υγιεινής και καθαριότητας”. Επισκεφθείτε εν τω μεταξύ το Μπένιντορμ και μπορεί να σας επιβληθεί ένα τσουχτερό πρόστιμο 660 ευρώ για τη χρήση σαπουνιού ή σαμπουάν στα ντους της παραλίας.

Ο προορισμός διακοπών επιβάλλει επίσης πρόστιμα στους καπνιστές (2.000 ευρώ) και στους ξενύχτηδες: αν επιχειρήσετε να βγείτε στην αμμουδιά μετά τα μεσάνυχτα και έως τις 7 π.μ. μπορεί να σας στοιχίσει 1.200 ευρώ.

Το κάπνισμα απαγορεύεται επίσης σε πολλές παραλίες της Μαγιόρκα, της Ίμπιζα και της Μινόρκα.

Αλλά τι το κακό έχει η ούρηση στη θάλασσα

Παρά το γεγονός ότι τα ούρα αποτελούνται κατά 95% από νερό, στην πραγματικότητα είναι τοξικά για την άγρια ζωή των ωκεανών, μπορούν να συμβάλουν στην καταστροφή της βιοποικιλότητας και είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Αυτό το υπόλοιπο 5% περιέχει τα πάντα, από ουρία (υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο), βακτήρια και υπολείμματα φαρμάκων, γι’ αυτό και τα θαλάσσια ούρα έχουν επίσης απαγορευτεί στην Πορτογαλία και την Ταϊλάνδη.

Eπιστήμονες της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας έχουν απορρίψει αυτές τις αντιλήψεις, λέγοντας: “Είναι αποστολή μας να σας κάνουμε να γνωρίζετε ότι είναι απολύτως εντάξει να μπαίνετε στον ωκεανό”, καθώς “η ποσότητα ουρίας στα ούρα μας είναι αμελητέα σε σύγκριση με τον όγκο της θάλασσας”.

Σχετικά Άρθρα