Δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας ίδιες, σύμφωνα με την εκτελεστική σύμβουλο παραγωγικότητας της Google, Laura Mae Martin.
Η δουλειά της προσδιορίζει τις πιο παραγωγικές ώρες για ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της Google και η μέθοδός της είναι αρκετά απλή.
Στο βιβλίο της, «Uptime: A Practical Guide to Personal Productivity and Wellbeing», η Martin αναφέρει ότι κάθε άτομο έχει διαφορετικές περιόδους υψηλής και χαμηλής ενέργειας.
Προκειμένου να εντοπίσει αυτά τα εσωτερικά ρολόγια, η πρώτη ερώτηση που κάνει στα στελέχη στις προπονητικές της συνεδρίες είναι: «Αν είχατε μια ολόκληρη μέρα αύριο, χωρίς συναντήσεις, χωρίς διακοπές, χωρίς σταθερές δεσμεύσεις, αλλά πολλά πράγματα να κάνετε, πώς θα σχεδιάζατε τη δομή της ημέρας σας;»
Οι απαντήσεις τους διέφεραν. Μερικοί πελάτες προτιμούσαν να εργάζονται μέχρι το βράδυ μετά από αργά γεύματα, ενώ σε άλλους άρεσε να ξεκινούν τα ξημερώματα με ένα απογευματινό διάλειμμα ή προπόνηση.
Αλλά ο καθένας έχει τις «ώρες ισχύος» του, τις οποίες η Martin περιγράφει ως «τις δύο με τρεις ώρες την ημέρα που νιώθεις πιο παραγωγικός».
Προτείνει να κρατάτε ένα μικρό σημειωματάριο δίπλα στο γραφείο σας για δύο εβδομάδες και να γράφετε κάθε φορά που αισθάνεστε ιδιαίτερα παραγωγικοί ή έχετε χαμηλή ενέργεια.
Στην ιδανική περίπτωση, η Martin τονίζει ότι αυτές οι ώρες ενέργειας θα δαπανηθούν σε εργασίες που σχετίζονται με τις τρεις βασικές προτεραιότητές σας. Εάν επικαλύπτονται εν μέρει με άλλες σταθερές δεσμεύσεις, όπως υποχρεωτικές συναντήσεις, συνιστά να μπλοκάρετε τις ώρες ισχύος σας σε όποιο βαθμό είναι δυνατό.
Πολλοί πελάτες της τονίζουν ότι «αυτή η μία μόνο αλλαγή στο πρόγραμμά τους έχει κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στη συνολική παραγωγικότητά τους». Σε μια περίπτωση, ένα στέλεχος συνήθιζε να κάνει το μεσημεριανό διάλειμμά της κάθε μέρα πριν συνειδητοποιήσει ότι ήταν ακριβώς το διάστημα που ένιωθε πιο παραγωγική.
Αυτό δεν σημαίνει ότι περιορίζεστε να εργάζεστε μόνο εκείνες τις ώρες υψηλής ενέργειας. Αυτό που η σύμβουλος αποκαλεί «ώρες εκτός αιχμής» είναι ιδανικές για άλλες δραστηριότητες, όπως γρήγορα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή συνομιλίες για καφέ. Μπορούν επίσης να είναι τα βέλτιστα για πιο δημιουργικές επιχειρήσεις.
Επικαλέστηκε έρευνα της Mareike Wieth, καθηγήτριας ψυχολογίας στο Albion College, η οποία έδειξε ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο δημιουργικοί όταν είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι και πιο ανοιχτοί σε ένα ευρύτερο φάσμα πληροφοριών.
Η γνώση της ισχύος και των ωρών εκτός αιχμής σας βοηθά να διατηρήσετε τον έλεγχο και να παράγετε καλύτερα. Επίσης, σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε ώρες χαμηλής ενέργειας μέσα στην ημέρα και να τις χρησιμοποιείτε για πιο συμβατές εργασίες αντί να εξαντλείτε τον εαυτό σας.