MENU

Ποια συμβουλή για την καριέρα του αγνόησε ο σερ Richard Branson

Διέπρεψε κάνοντας το ακριβώς αντίθετο - Η σπουδαιότητα της «γνωστικής περιχαράκωσης»


“Κάνε αυτό που ξέρεις” είναι μια κοινή συμβουλή για μία επαγγελματική σταδιοδρομία, αλλά δεν συμφωνούν όλοι ότι είναι σοφή.

Ο συνιδρυτής του ομίλου Virgin και δισεκατομμυριούχος Richard Branson λέει ότι είναι η χειρότερη συμβουλή για την καριέρα του που έχει λάβει ποτέ.

Στην πραγματικότητα, ο Branson διέπρεψε κάνοντας το ακριβώς αντίθετο, όπως ανέφερε σε πρόσφατο επεισόδιο του podcast Work Life with Adam Grant. “Οι περισσότερες από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις μου ήταν σε κλάδους όπου δεν είχα καθόλου εμπειρία “, τόνισε.

Ο Branson – του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 2,6 δισ. δολ. σύμφωνα με το Forbes – “έχτισε” την καριέρα του από το Virgin Group, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων και συμμετοχών. Ο όμιλος ξεκίνησε πριν από πέντε δεκαετίες, όταν συνίδρυσε την Virgin Records.

Ενώ πούλησε τη μουσική εταιρεία για σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 1992, ο όμιλος Virgin Group κατέχει σήμερα εταιρείες σε τομείς που κυμαίνονται από αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία μέχρι μέσα ενημέρωσης και διαστημικές πτήσεις.

Ο Grant, ψυχολόγος του Wharton, δήλωσε ότι η εξερεύνηση νέων έργων και τομέων είναι έξυπνη κίνηση. Οι άνθρωποι που μένουν σε έναν μόνο, οικείο κλάδο αναπτύσσουν μερικές φορές “γνωστική περιχαράκωση”, τόνισε.

Με άλλα λόγια, καθώς οι εργαζόμενοι και οι επιστήμονες αποκτούν τεχνογνωσία, μπορεί να χάσουν “την ευελιξία όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων, την προσαρμογή και τη ικανότητα δημιουργικών ιδεών”, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Rice που δημοσιεύθηκε το 2010.

Αντίθετα, “όταν είσαι φρέσκος σε έναν κλάδο, αποκτάς τη δυνατότητα να βλέπεις αυτό που θεωρείται δεδομένο και να το αμφισβητείς”, κατέληξε.

Σκέφτεται τον εαυτό του ως κάτι περισσότερο από έναν “καθαρό επιχειρηματία”

Ο Branson δεν θέλει να αισθάνεται ότι περιορίζεται από τη συμβατική σοφία γενικά ή από ετικέτες. Θεωρεί “προσβλητικό” να τον παρουσιάζουν ως δισεκατομμυριούχο, για παράδειγμα, και αντί να βλέπει τον εαυτό του ως επιχειρηματία, ορίζει τον εαυτό του κυρίως ως κάποιον που αγαπά να δημιουργεί πράγματα για τα οποία μπορεί να είναι περήφανος.

Η νοοτροπία αυτή, όπως ο ίδιος είπε, τον βοηθά να εστιάζει στην ποιότητα των ιδεών και όχι στις δυνατότητες κέρδους τους. “Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουμε κάνει και δεν θα τα είχαμε κάνει αν είχαμε ακούσει τους τεχνοκράτες”, δήλωσε.

Αυτές οι ιδέες δεν ήρθαν χωρίς ρίσκο και κόστος: Η Virgin Galactic, η εταιρεία διαστημικών πτήσεων του ομίλου, αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό και να αναστείλει προσωρινά τις εμπορικές πτήσεις, αφού κατέγραψε ζημίες ύψους 502 εκατ. δολ. πέρυσι.

“Αν ήμουν ένας καθαρός επιχειρηματίας, τότε δεν θα είχα ποτέ αποφασίσει να πάω στο διάστημα”, δήλωσε.

Όταν θέλει να “βουτήξει” σε μια νέα βιομηχανία ή επιχειρηματικό εγχείρημα, βασίζει την απόφασή του σε τρία κριτήρια. Αν μπορεί να φτιάξει μια καλύτερη εκδοχή από ό,τι υπάρχει ήδη, αν η εκδοχή του μπορεί να κάνει τη διαφορά στον κόσμο και αν τα αποτελέσματα μπορούν “να είναι κάτι για το οποίο μπορούμε όλοι να είμαστε πολύ περήφανοι”, υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα