MENU

Ποια ερώτηση πρέπει να αποφεύγετε σε μία συνέντευξη για δουλειά

Τι λέει πρώην υπεύθυνος προσλήψεων της Google

Όταν δίνετε συνέντευξη για μια θέση εργασίας, κάντε ερωτήσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα δύο πράγματα. Κατ΄αρχάς δείχνουν στον υποψήφιο εργοδότη σας ότι θέλετε να πετύχετε και δεύτερον σας δίνουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποφασίσετε αν θέλετε πραγματικά τη δουλειά.

Αυτό ισχυρίζεται ο Nolan Church, πρώην υπεύθυνος προσλήψεων της Google και σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μισθολογικών δεδομένων FairComp.

Προτείνει να κάνετε ερωτήσεις όπως «ποιος είναι ο στόχος της εταιρείας για τους επόμενους 12 μήνες;» και «ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των κορυφαίων στελεχών σας;». Και τα δύο φανερώνουν την προθυμία σας να βοηθήσετε την εταιρεία να αναπτυχθεί και σας δίνουν μια αίσθηση του πώς περίπου λειτουργεί.

Σύμφωνα με τον Church αυτό που οι άνθρωποι κάνουν λάθος στις ερωτήσεις για μία συνέντευξη, είναι ότι επιλέγουν γενικά ερωτήματα που αλιεύουν από το διαδίκτυο.

Κατόπιν έρευνας κατέληξε σε δύο ερωτήσεις που οι συντευξιαζόμενοι πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν.

Πώς υποστηρίζει η εταιρεία την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής;

Ενώ αυτή είναι μια σχετική ερώτηση όταν πρόκειται να καταλάβετε αν θέλετε τη δουλειά, η διαδικασία της συνέντευξης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να την κάνετε.

Η ερώτηση «μου δείχνει ότι δεν θέλετε να δουλέψετε σκληρά», εξηγεί ο Church. Αντί να ρωτάτε για την αποστολή της εταιρείας και να δείχνετε ότι ήδη προσανατολίζεστε προς τις εσωτερικές επιτυχίες, ρωτάτε πόσο διαρκεί μια εργάσιμη ημέρα. Αυτή η ερώτηση «πρέπει να γίνει αφού έχετε λάβει μια προσφορά», προσθέτει.

Ποιες ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη προσφέρει η εταιρεία;

Υπάρχουν μερικά προβλήματα με αυτή την ερώτηση, επισημαίνει ο Church. Πρώτον, δημιουργείται την εντύπωση ότι περιορίζεστε μόνον σε ότι αφορά εσάς. Αντί να δίνετε την αίσθηση ότι είστε ομαδικός παίκτης που θέλει να λύνει προβλήματα και να προωθεί όλους προς τα εμπρός, το κάνετε να ακούγεται σαν να ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για τη δική σας εξέλιξη.

Το άλλο πρόβλημα με αυτή την ερώτηση είναι ότι είναι αρκετά ευρεία. Δεν αναγκάζει απαραίτητα τον εργοδότη να σας δώσει συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία θα μπορούσαν τελικά να σας βοηθήσουν να πάρετε μια απόφαση για την εταιρία. «Μια ασαφής ερώτηση θα σας δώσει μια ασαφή απάντηση», καταλήγει.

Οι καλές ερωτήσεις είναι συνήθως πολύ συγκεκριμένες, πολύ σχετικές και πολύ επίκαιρες. Αντί να ρωτήσετε για την επαγγελματική εξέλιξη, ρωτήστε για το Νο 1 χαρακτηριστικό των κορυφαίων εργαζομένων της εταιρείας. Αυτό θα σας δώσει μια αίσθηση για το προς τα πού μπορείτε να εργαστείτε και θα δείξει ότι θέλετε να πετύχετε.

Σχετικά Άρθρα