Οι ομογενείς που ζουν και εργάζονται στον Παναμά είναι από τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Expat Insider της InterNations, της παγκόσμιας κοινότητας για ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό.
Ο Παναμάς ανακηρύχθηκε ως η νούμερο 1 χώρα για τους εκπατρισμένους από 53 χώρες στη φετινή έκθεση, η οποία εξέτασε περισσότερους από 12.500 ανθρώπους τον Φεβρουάριο σχετικά με το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται με τη ζωή τους σε μια ξένη χώρα.
Η πλειονότητα, το 82% των ανθρώπων που μετακομίζει στον Παναμά δηλώνει ευχαριστημένο με τη ζωή του, σε σύγκριση με το 68% των εκπατρισμένων σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι μετακόμισαν στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής για οικονομικούς λόγους, για να συνταξιοδοτηθούν ή για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι νεοεισερχόμενοι είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από το χαμηλό κόστος ζωής, το οποίο μπορούν να καλύψουν με μεγάλη άνεση, ενώ το 71% δηλώνει ότι αισθάνεται ότι πληρώνεται δίκαια, σε σύγκριση με το 58% παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Σημειώνει επίσης ότι είναι εύκολο να μετακομίσει κανείς εκεί ως ξένος και να βρει άφθονη και οικονομικά προσιτή κατοικία.
Στον ελεύθερο χρόνο τους, πολλοί ομογενείς δήλωσαν ότι απολαμβάνουν το τροπικό κλίμα του Παναμά και τις επιλογές αναψυχής στις παραλίες, τα βουνά και τα τροπικά δάση του.
Η έκθεση της InterNations κατέταξε 53 παγκόσμιες χώρες αξιολογώντας πέντε δείκτες, ποιότητα ζωής, ευκολία εγκατάστασης, εργασία στο εξωτερικό, προσωπικά οικονομικά και έναν δείκτη “βασικών στοιχείων για τους εκπατρισμένους”, ο οποίος καλύπτει τη στέγαση, τη διοίκηση, τη γλώσσα και την ψηφιακή ζωή.
Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες για να ζουν και να εργάζονται οι εκπατρισμένοι
Το Μεξικό υποχώρησε από την πρώτη θέση δεύτερη. Διαθέτει υψηλή βαθμολογία μεταξύ των ανθρώπων που λένε ότι είναι απίστευτα εύκολο να μετακομίσει κανείς εκεί και να αισθανθεί ότι εγκαθίσταται.
Περίπου το 86% των ανθρώπων λένε ότι ο μεξικανικός πληθυσμός είναι φιλικός και φιλόξενος προς τους νεοεισερχόμενους.
Οι εκπατρισμένοι στο Μεξικό λένε επίσης ότι είναι εύκολο να συνηθίσουν την τοπική κουλτούρα και να βρουν ντόπιους φίλους μόλις βρεθούν εκεί, γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται “σαν στο σπίτι τους” όλο και πιο γρήγορα.
Τα μειονεκτήματά, ωστόσο, περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της τοπικής γραφειοκρατίας, τις τραπεζικές συναλλαγές, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τις μεταφορές.
Η Ινδονησία εκτοξεύτηκε στην κατάταξη και φιγουράρει στην τρίτη θέση της κατάταξης χάρη στο χαμηλό κόστος, τους φιλικούς ανθρώπους και την καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ομογενείς είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την απόφασή τους να εργαστούν στην Ινδονησία, δηλώνοντας ευχαριστημένοι με τις θέσεις εργασίας τους, τις προσωπικές ευκαιρίες καριέρας και τις λιγότερες ώρες εργασίας. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι εργάσιμες ώρες πλήρους απασχόλησης ήταν λίγο κάτω από 39 ώρες την εβδομάδα, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των 42,5 ωρών την εβδομάδα.
Οι αλλοδαποί ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψηφιακή ζωή στην Ινδονησία, με φτωχά αποτελέσματα για την ικανοποίηση γύρω από το γρήγορο διαδίκτυο, τις επιλογές πληρωμών χωρίς μετρητά, τις ηλεκτρονικές διοικητικές υπηρεσίες και την πρόσβαση σε γενικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ομογενείς στην Ινδονησία βαθμολόγησαν χαμηλά την υγειονομική περίθαλψη και την ποιότητα του αέρα, αν και βαθμολόγησαν θετικά άλλους παράγοντες ποιότητας ζωής, όπως ο καλός καιρός, η γαστρονομική ποικιλία και η διασκεδαστική νυχτερινή ζωή.
Στον αντίποδα, οι εκπατρισμένοι δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους στο Κουβέιτ για τη χαμηλή ποιότητα ζωής, στην Τουρκία για τις προκλήσεις στο τοπίο της εργασίας και της σταδιοδρομίας και στη Φινλανδία για το υψηλό κόστος ζωής, σύμφωνα με την έκθεση