MENU

«Παραιτηθείτε τώρα» — Τα πιο αυστηρά email των tech CEOs που έγιναν viral

Zuckerberg, Musk, Bezos και άλλοι CEOs που δεν «χαρίζονται» σε κανέναν

Παραδεχτείτε το.

Όλοι και όλες έχουμε υπάρξει σε κάποια δουλειά οπού το αφεντικό, μας τρόμαξε ή μας έκανε να αισθανθούμε άβολα. Πρόκειται για ένα σύνηθες γεγονός, αλλά μπορεί να είναι και πάλι ανησυχητικό για όσα άτομα δεν το έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν.

Οι εργαζόμενοι στη Meta, για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνονται την αγωνία του τρομακτικού αφεντικού, καθώς ορισμένα δημοσιευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν αυστηρό Mark Zuckerberg έγιναν viral μέσα στο 2024.

«Θα πρέπει να καταλάβεις πώς να το κάνεις αυτό», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος σε έναν υφιστάμενο το 2016, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν από δικαστήριο της Καλιφόρνια το περασμένο καλοκαίρι.

Ακολουθούν μερικές άλλες φορές που στελέχη του τεχνολογικού τομέα πιθανώς προκάλεσαν ανατριχίλα στους υπαλλήλους τους μέσω email.

Ο Mark Zuckerberg για παραδειγμα το 2010, έστειλε στους υπαλλήλους του ένα email με θέμα «Παρακαλώ, παραιτηθείτε», αφού διέρρευσαν στον Τύπο ανακριβείς πληροφορίες για τα προϊόντα του Facebook.

«Ζητώ από όποιον το διέρρευσε αυτό να παραιτηθεί αμέσως», ανέφερε η New York Post.

«Αν πιστεύετε ότι είναι ποτέ σωστό να διαρρέουν εσωτερικές πληροφορίες, θα πρέπει να φύγετε. Αν δεν παραιτηθείτε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μάθουμε ποιος από εσάς το έκανε, ούτως ή άλλως».

Ο Elon Musk είναι λίγο πιο ευθύς.

Καθώς πολλά στελέχη προσπαθούσαν να οδηγήσουν τους υπαλλήλους τους πίσω στο γραφείο μετά την πανδημία COVID-19, ο Musk έδωσε στους εργαζόμενους της Tesla πιο άμεσες οδηγίες επιστροφής.

«Όποιος επιθυμεί την εξ αποστάσεως εργασία πρέπει να βρίσκεται στο γραφείο για τουλάχιστον (και εννοώ τουλάχιστον) 40 ώρες την εβδομάδα ή αναχωρεί από την Tesla. Αυτό είναι λιγότερο από ό,τι ζητάμε από τους εργάτες εργοστασίων», έγραψε ο Musk σε ένα email το 2022, σύμφωνα με το CNN. «Αν δεν εμφανιστείτε, θα υποθέσουμε ότι έχετε παραιτηθεί», κατέληγε.

Όταν ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon, Jeff Bezos, ήταν διευθύνων σύμβουλος, άφηνε ένα μόνο ερωτηματικό να εκφράζει ότι ήταν δυσαρεστημένος με την ομάδα του.

Είπε το 2018 ότι εφάρμοζε την τακτική αυτή όταν λάμβανε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αναστατωμένους πελάτες.

«Βλέπω τα περισσότερα από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα βλέπω και τα προωθώ στα στελέχη που είναι υπεύθυνα για την περιοχή με ένα ερωτηματικό”, δήλωσε ο Bezos, προσθέτοντας ότι ήταν στενογραφία για το: »Μπορείτε να το κοιτάξετε αυτό; Γιατί συμβαίνει αυτό;»

Ο Tim Cook, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, έχει επίσης υιοθετήσει έναν έντονο τόνο με τους υπαλλήλους, όπως δείχνουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν το 2021.

Ο Cook επέπληξε τους υπαλλήλους του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά τη διαρροή του περιεχομένου μιας εσωτερικής συνάντησης στον Τύπο, ανέφερε το The Verge.

«Όπως γνωρίζετε, δεν ανεχόμαστε την αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών», έγραψε ο Cook μετά το περιστατικό. «Γνωρίζουμε ότι οι διαρροές αφορούν έναν μικρό αριθμό ανθρώπων. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άνθρωποι που διαρρέουν εμπιστευτικές πληροφορίες δεν ανήκουν εδώ».

Αν και ίσως όχι τόσο καυστικός όσο άλλοι, ο διευθύνων σύμβουλος της Disney, Bob Iger, μετέφερε σκληρά νέα στους υπαλλήλους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στις αρχές του 2023, ο Iger ανακοίνωσε στο προσωπικό του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι η εταιρεία καταργούσε 7.000 θέσεις εργασίας, λέγοντας στους υπαλλήλους ότι θα ειδοποιούνταν αν τους έδειχναν την πόρτα «μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες».

Πρόσθεσε ότι απολύσεις «αρκετών χιλιάδων ακόμη υπαλλήλων» θα γίνονταν τους επόμενους μήνες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Andy Jassy έδωσε αυστηρές οδηγίες στους υπαλλήλους του σχετικά με την επιστροφή στο γραφείο, ενημερώνοντάς τους ότι οι θέσεις εργασίας τους διακυβεύονται.

«Έχει περάσει η ώρα να διαφωνήσουμε και να δεσμευτούμε», είπε το 2023. «Και αν δεν μπορείτε να διαφωνήσετε και να δεσμευτείτε, το καταλαβαίνω κι αυτό, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να σας βγει σε καλό στην Amazon, επειδή θα επιστρέψουμε στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα και δεν είναι σωστό όλοι οι συνάδελφοί μας να εμφανίζονται και κάποιοι να αρνούνται να το κάνουν».

Σχετικά Άρθρα