MENU

Οκτώ σημάδια ότι έχετε μπει σε έναν φαύλο κύκλο εργασίας – Πώς να ξεφύγετε από όλο αυτό

Πολλοί εργαζόμενοι βάζουν τη δουλειά τους πάνω από την προσωπική ζωή τους, βλάπτοντας τη σωματική και ψυχική τους υγεία

Μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η παραγωγικότητα μπορεί να είναι κάτι άλλο παρά θετική, αλλά όταν φτάσει στα άκρα, ακόμη και κάτι καλό μπορεί να δείξει την αρνητική του όψη.

Η αρνητική πλευρά του «Να έχεις τα πάντα τακτοποιημένα» αναφέρεται συνήθως από τους ειδικούς ως «Τοξική παραγωγικότητα». Η τοξική παραγωγικότητα περιλαμβάνει «Να εργάζεσαι και να χρειάζεται να είσαι παραγωγικός, ακόμη και σε βάρος της δικής σου υγείας και ευημερίας», λέει η Jennifer Moss, επαγγελματίας ομιλήτρια και συγγραφέας του βιβλίου «Why Are We Here?: Creating a Work Culture Everyone Wants». Νιώθεις πως «Ό,τι κι αν γίνει, είσαι σε μια αίσθηση επείγουσας κατάστασης», λέει η Moss. Είναι η «Κοινωνική πίεση να είσαι πάντα αποδοτικός και πάντα παραγωγικός».

Η τοξική παραγωγικότητα μπορεί να έχει σημάδια εξουθένωσης, αλλά σε αντίθεση με την εξουθένωση, εξακολουθείτε να είστε σε θέση να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας και να παραμείνετε αφοσιωμένοι. Αυτό ωστόσο, δεν σας επιτρέπει να αποδώσετε σωστά. «Ένα από τα πράγματα που αρχίζουμε να βλέπουμε είναι ότι αφού οι άνθρωποι εργάζονται τόσες ώρες, στην πραγματικότητα χάνουν την παραγωγικότητά τους, άρα έχουν λιγότερα κέρδη», λέει η Moss.

Ακολουθούν μερικά σημάδια που δείχνουν ότι η παραγωγικότητά σας μπορεί να έχει πάρει μια αρνητική τροπή και αναφέρουν το πώς μπορείτε να προχωρήσετε προς την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

8 σημάδια ότι έχετε εισχωρήσει στον κύκλο της «τοξικής παραγωγικότητας»

Ως αποτέλεσμα της δουλειάς ή της τακτοποίησης όλων των εκκρεμοτήτων:

  • Δεν ξοδεύετε όσο χρόνο θα θέλατε με φίλους και οικογένεια
  • Εργάζεστε σταθερά πέρα ​​από τις καθορισμένες ώρες εργασίας σας
  • Στέλνετε email τη νύχτα ή τα Σαββατοκύριακα
  • Τρώτε πάντα μεσημεριανό στο γραφείο σας
  • Εγκαταλείπετε τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν και σας αρέσει να κάνετε σαν χόμπι
  • Έχετε σταματήσει να προσέχετε την υγεία σας
  • Νιώθετε σαν να βρίσκεστε σε έναν συνεχή κύκλο ολοκλήρωσης εργασιών
  • Έχετε σταματήσει να δίνετε προτεραιότητα στις περιόδους ανάπαυσης

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας και να οδηγήσουν σε εξάντληση και αισθήματα απελπισίας, λέει η Moss. Η ίδια μας ενθαρρύνει να προσθέσουμε παραγωγική ανάπαυση στις λίστες υποχρεώσεών μας.

Η ξεκούραση είναι «ωφέλιμη για να κάνουμε πράγματα»

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να καταπολεμήσετε την τοξική παραγωγικότητα είναι βλέποντας την ξεκούραση ως «εξαιρετικά ωφέλιμη για να κάνουμε πράγματα», λέει η Moss. Προτείνει να έχετε κατά νου τους «επτά τύπους ξεκούρασης», τους οποίους η ερευνήτρια και γιατρός Dr. Saundra Dalton-Smith εντοπίζει και αναλύει στο βιβλίο της, Sacred Rest.

Οι επτά τύποι ξεκούρασης της Dalton Smith, όπως περιγράφονται στο κουίζ της, είναι:

  • Σωματική ξεκούραση: Υψηλής ποιότητας ύπνος, ενασχόληση με την κίνηση
  • Ψυχική ξεκούραση: Κάνοντας διαλείμματα, ηρεμώντας το μυαλό σας
  • Συναισθηματική ξεκούραση: Εκφράζετε πώς νιώθετε, αποφεύγοντας τους ευχάριστους ανθρώπους
  • Δημιουργική ξεκούραση: Απολαμβάνοντας την ομορφιά γύρω σας, δημιουργώντας χώρο για τα χόμπι σας
  • Κοινωνική ξεκούραση: Περάστε χρόνο με τους ανθρώπους που σας προσφέρουν χαρά
  • Πνευματική ξεκούραση: Σύνδεση με μια ανώτερη δύναμη, προσευχή, διαλογισμός
  • Αισθητηριακή ξεκούραση: Απομακρυνθείτε λίγο από οθόνες και συσκευές

Και αν νομίζετε ότι δεν έχετε ακόμα πεισθεί, ότι η ανάπαυση οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, δείτε την παρακάτω έρευνα.

Για κάθε επιπλέον 10 ώρες διακοπών που χρησιμοποίησε ένας εργαζόμενος, η απόδοσή του στο τέλος του έτους αυξήθηκε κατά 8%, σύμφωνα με μελέτη της Ernst & Young. Ενώ μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι το να τρώνε το μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο τους, μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, απλά κάνοντας μια βόλτα ή απολαμβάνοντας αυτό το γεύμα έξω θα μπορούσε πραγματικά να κάνει πολύ περισσότερα για τη δημιουργικότητά τους.

«Κοιτάξτε πόσο πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί είμαστε όταν ξεκουραζόμαστε», λέει η Moss. «Αν έχουμε αυτό το είδος παραγωγικής ξεκούρασης, είναι πιο πιθανό να πετύχουμε τους στόχους μας έγκαιρα, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και να κάνουμε λιγότερα λάθη».

Σχετικά Άρθρα