MENU

Οι πιο σκληροπυρηνικοί… πότες της Ευρώπης – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Σοκάρουν τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ στην ΕΕ - Γιατί καμία ποσότητα δεν είναι ασφαλής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Παρά τη σταδιακή μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ορισμένες χώρες πάνε… κόντρα στο ρεύμα, σημειώνοντας αύξηση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία και πού βρίσκεται η Ελλάδα σε αυτόν τον χάρτη;

Η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται στην Ευρώπη, αλλά όχι παντού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ». Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες.

Ο συνολικός όγκος κατανάλωσης ορίζεται ως η ετήσια πώληση καθαρής αλκοόλης ανά άτομο ηλικίας 15 ετών και άνω. Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν μη καταγεγραμμένη κατανάλωση (π.χ. σπιτικό ή παράνομο αλκοόλ).

Στην Ε.Ε., η μέση κατανάλωση αλκοόλ ανά άτομο μειώθηκε κατά 2.9 λίτρα την τελευταία 40ετία – από 12.7 λίτρα το 1980, σε 9.8 λίτρα το 2020, δηλαδή πτώση 23%.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης του ΠΟΥ (που περιλαμβάνει και τη Ρωσία), η κατανάλωση έπεσε από 12 λίτρα (2000) σε 9.5 λίτρα το 2020. Παρ’ όλα αυτά, η περιοχή αυτή εξακολουθεί να διατηρεί τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης παγκοσμίως.

Ποιες χώρες πίνουν περισσότερο σήμερα

Το 2020, η μέση ετήσια κατανάλωση κυμαινόταν από 1.2 λίτρα στην Τουρκία έως 12.1 λίτρα στη Λετονία. Στην Ε.Ε., ο μέσος όρος ήταν 9.8 λίτρα.

Από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι Γερμανοί (10.6 λίτρα) κατανάλωσαν περισσότερο αλκοόλ, ακολουθούμενοι από Γάλλους (10.4), Ισπανούς (7.8) και Ιταλούς (7.7). Στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατανάλωση ήταν 9.7 λίτρα.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση αλκοόλ

Η Ελλάδα κατέγραψε εντυπωσιακή μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

🔻 Πτώση 2 λίτρων ανά άτομο μέσα σε 10 χρόνια

Από το 2010 έως το 2020, η κατανάλωση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 2 λίτρα ανά άτομο, τοποθετώντας τη στη 4η θέση στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη πτώση – μαζί με την Ισπανία.

Εξίσου σημαντική πτώση σημειώθηκε στην Ιρλανδία και τη Λιθουανία (2.1 λίτρα), ενώ και η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κύπρος και η Φινλανδία κατέγραψαν μείωση άνω των 1.5 λίτρων.

Μείωση 24.1% στην Ελλάδα – η μεγαλύτερη στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις ποσοστιαίες αλλαγές, η Ελλάδα είχε την υψηλότερη ποσοστιαία μείωση στην Ευρώπη: 24.1%, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (20.9%), την Ισπανία (20.4%) και την Τουρκία (20%).

Πού αυξήθηκε η κατανάλωση – Ο “πρωταθλητής” Λετονία

Αντίθετα, η Λετονία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση: +2.3 λίτρα ανά άτομο, δηλαδή αύξηση 23.5%.

Ακολούθησαν η Βουλγαρία (+1.4 λίτρα), η Μάλτα (+1.1), η Ρουμανία και η Πολωνία (+1 λίτρο). Αυξήσεις πάνω από 0.5 λίτρα σημειώθηκαν σε Νορβηγία, Ιταλία και Ισλανδία.

Το φύλο και η εκπαίδευση επηρεάζουν την κατανάλωση

Η κατάχρηση αλκοόλ διαφέρει σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Το 2019, το 19% των ενηλίκων στην Ε.Ε. ανέφερε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (6+ ποτά σε μία περίσταση) τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

  • Άνδρες: 26.6%
  • Γυναίκες: 11.4%

Η Ρουμανία κατέχει την πρώτη θέση στους άνδρες (55.2%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά στις γυναίκες καταγράφηκαν σε Δανία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και Ιρλανδία (πάνω από 20%).

Η αναλογία ανδρών προς γυναικών που πίνουν υπερβολικά ήταν 2.33 στην Ε.Ε., αλλά ξεπέρασε το 8 στην Τουρκία και την Κύπρο.

Όσο υψηλότερη η εκπαίδευση, τόσο μεγαλύτερη η κατανάλωση

Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται και με το μορφωτικό επίπεδο. Τα άτομα με ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση καταγράφουν μεγαλύτερα ποσοστά:

  • Πρωτοβάθμια/Δευτεροβάθμια: 12.5%
  • Άνω Δευτεροβάθμια: 22.3%
  • Ανώτατη: 20.2%

Το χάσμα αυτό αποδίδεται κυρίως στη μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα αυτών των ομάδων. Παρ’ όλα αυτά, οι κοινωνικά ευάλωτοι υφίστανται μεγαλύτερες βλάβες από το αλκοόλ, όπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Υπάρχει “ασφαλές” όριο στην κατανάλωση αλκοόλ;

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

«Δεν υπάρχει λεγόμενο ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης. Ο κίνδυνος ξεκινά από την πρώτη σταγόνα», τονίζει η Dr Carina Ferreira-Borges, σύμβουλος του ΠΟΥ για τις μη μεταδοτικές ασθένειες και το αλκοόλ.

Όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα.

Σχετικά Άρθρα