Οι πάσχοντες από ναρκισσισμό συχνά υπερεκτιμούν τον εαυτό τους, ενώ εμφανίζουν μια απέχθεια στην κριτική (όταν γίνεται προς το πρόσωπό τους φυσικά), δείχνοντας ταυτόχρονα μια αδυναμία να αναγνωρίσουν και να παραδεχτούν κάτι το οποίο φαντάζει καλό έξω από τα δικά τους πλαίσια.
Ο εγωκεντρισμός και η υπεροψία τους είναι εκνευριστικός και οποιαδήποτε συζήτηση η συναναστροφή μαζί τους φαντάζει ως μια πρόκληση.
Οι ειδικοί ψυχολογίας του Harvard έχουν καταλήξει, στο ότι αυτά τα άτομα χρησιμοποιούν κατά κόρον αυτές τις εξής εφτά φράσεις:
1) Είσαι τυχερός και μόνο που ασχολούμαι μαζί σου
Βλέπουν τους πάντες τριγύρω τους ως κατώτερους, ενώ θεωρούν ότι είναι ξεχωριστοί και κάνουν… χάρη σε κάποιον αν και μόνο σπαταλήσουν μερικά λεπτά για μια συναναστροφή μαζί τους.
2) Είσαι τόσο προβληματικός
Αυτοί οι άνθρωποι συχνά απογοητεύονται με το παραμικρό λάθος του διπλανού τους, ενώ δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράσουν την απόγνωσή τους, θίγοντας την προσωπικότητά τους.
3) Με χρειάζεσαι
Αυτή η φράση έχει να κάνει με τους χειριστικούς χαρακτήρες αυτών των ανθρώπων, που προσπαθούν να τους δημιουργήσουν μια πλαστή ανάγκη, επειδή νιώθουν πιο ασφαλείς, όταν έχουν κάποιον υπό την επιρροή τους. Φοβούνται δηλαδή να τους βλέπουν αυτόνομους και ανεξάρτητους.
4) Είναι λάθος να αισθάνεσαι έτσι
Σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ‘3’ και αφορά στην επίδραση της ψυχολογίας. Προσπαθούν να μπουν στο μυαλό κάποιου και να… κοντρολάρουν τα συναισθήματά τους προς όφελός τους.
5) Όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι
Οι νάρκισσοι θέλουν να θεωρούν τους τριγύρω τους κατώτερους, ρίχνοντας το ηθικό τους. Κάνουν διαρκώς αρνητικά σχόλια για τους άλλους, ακόμα και αν πρόκειται για συγγενείς οι φίλους, ώστε μέσα από αυτή την αλλοίωση, να φανούν οι ίδιοι καλύτεροι.
6) Εσύ φταις που αισθάνομαι έτσι
Όταν τους συμβαίνει κάτι δυσάρεστο, δεν υπάρχει περίπτωση να αναλογιστούν αν οι ίδιοι έκαναν κάποιο λάθος. Αντιθέτως, θα κατηγορήσουν αμέσως κάποιον άλλον.
7) Δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ
Η σιωπή και η αδιαφορία είναι οι πιο συχνές πρακτικές ενός τέτοιου ατόμου. Για να δείξουν τον εκνευρισμό ή την ενόχλησή τους, κόβουν κάθε γέφυρα επικοινωνίας, ώστε να φανούν αδικημένοι.
Πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι;
Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να μην αντιδράσετε νευρικά και φυσικά να μη δείξετε ότι ενοχλημένοι. Παραμείνετε αδρανείς και πάρτε τον χρόνο σας πριν αντιτάξετε τα δικά σας επιχειρήματα.
Έτσι θα οργανωθείτε καλύτερα και θα αποφύγετε να πείτε κάτι, που ίσως στραφεί εναντίον σας αργότερα. Χρησιμοποιείστε φράσεις όπως:
Να θυμάστε, ότι εφόσον συνεχίσετε μια τέτοια συζήτηση, μπορεί να δεχτείτε κάποιες λέξεις – «καρφιά», ωστόσο δεν μπορούν να σας επηρεάσουν, αν δεν τα αφήσετε εσείς οι ίδιοι να σας επηρεάσουν.
Στο πρόσωπό τους αντανακλάται μόνο η μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και κάποια ύπουλα σχέδια, όχι η δική σας προσωπικότητα και ψυχοσύνθεση.