Όλοι θέλουμε να δείχνουμε σοφοί και ο κόσμος να μας αντιλαμβάνεται ως σοβαρούς και μετρημένους, όμως σε αυτή την προσπάθεια, δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουμε να φαινόμαστε περισσότερο περίεργοι ή και… αστείοι.
Όπως λένε οι ειδικοί σε θέματα, γλώσσας, ομιλίας κι επικοινωνίας, αυτό είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιους συγκεκριμένους τρόπους.
Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι είναι οι εξής εφτά:
1) Να είστε μετρημένοι και φειδωλοί στις λέξεις που χρησιμοποιείτε
Μια πολύ συχνή παγίδα είναι να θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει εκλεπτυσμένο λεξιλόγιο και γνωμικά, που εν τέλει ο ίδιος δεν γνωρίζει πότε και σε ποια περίσταση να εφαρμόσει με αποτέλεσμα αντί για σοφός και έξυπνος, να δείχνει… πομπώδης και κενολόγος. Χρησιμοποιήστε λέξεις, όχι για να εντυπωσιάσετε, αλλά για να είστε κατανοητοί από τον πιο μορφωμένο μέχρι τον πιο ανεκπαίδευτο άνθρωπο δίπλα σας ταυτόχρονα.
2) Μην προσποιείστε κάτι που δεν είστε
Αφήστε τις λέξεις και τον λόγο να πηγάσει από μέσα σας. Μπορεί να φανείτε λιγότερο πεπαιδευμένοι, αλλά σίγουρα θα φανείτε πιο αυθεντικοί. Προσπαθήστε να μάθετε τι ακριβώς εννοεί κάθε λέξη και… πετάξτε την όταν βρείτε «γόνιμο έδαφος».
3) Δώστε χρώμα και ένταση στη φωνή σας
Όποιο λεξιλόγιο και όσο καλή σύνταξη κι αν έχετε «αποκτήσει» μέσα από χρόνια προσπάθειας, αν η φωνή σας ακούγεται ισχνή και άτονη, το μόνο που θα εκπέμπετε στον συνομιλητή σας είναι αβεβαιότητα και αδυναμία χαρακτήρα.
4) Μπείτε κατευθείαν «στο ψητό»
Ξεκαθαρίστε το θέμα για το οποίο συζητάτε εξ αρχής, χωρίς… σάλτσες και περιστροφές γύρω από το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης. Βοηθά σε αυτούς που σας ακούν, να μπουν και αυτοί στο θέμα και να περιμένουν μια συγκεκριμένη άποψη από εσάς και όχι αερολογίες.
5) Αν μπορείς να το εκφράσεις, μην το γράφεις
Ο προφορικός λόγος έχει σαφώς πολλά προτερήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με τον γραπτό, ωστόσο εκπέμπει μεγαλύτερο κύρος και αξιοπιστία, οπότε αν μπορείτε να πείτε κάτι φωναχτά προτιμήστε το από τη γραφή.
6) Μείνετε μακριά από την ορολογία
Αποφύγετε περιττές ορολογίες, που κουράζουν, συγχύζουν ή και… εκνευρίζουν τους δέκτες των λεγομένων σας. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο εξηγήστε με πιο απλοϊκές κουβέντες αυτό στο οποίο αναφέρεστε.
7) Σιωπήστε
Η σιωπή για θέματα που δεν γνωρίζετε είναι η πιο σοφή επιλογή, ενώ η μικρή σιωπή μεταξύ των μικροπεριόδων της ομιλίας σας, κάνει τους άλλους να θεωρούν, ότι δεν πάσχετε από «λογοδιάρροια», ενώ σκέφτεστε πάντα την επόμενη πρότασή σας. Τέλος κόψτε… μαχαίρι τη συνήθεια να διακόπτετε τον λόγο κάποιου. Είναι ενοχλητικό, αγενές και δείχνει έλλειψη παιδείας.