MENU

Με το «καλημέρα» στα βαθιά – Η τακτική ορισμένων CEO που βάζουν δύσκολα στους εργαζομένους από τις πρώτες μέρες

Στην προσπάθεια να ξεχωρίσει αμέσως ένας καλός από έναν πολύ καλό εργάτη, το «χαστούκι »ενδεχομένως να είναι ηχηρό

Σε ορισμένες περιπτώσεις η πρώτη μέρα σε μια δουλειά αντικατοπτρίζει την υπόλοιπη σταδιοδρομία στο πόστο και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που ορισμένοι εργοδότες δίνουν με το «καλημέρα» ένα πολύ απαιτητικό έργο σε κάποιον εργαζόμενο.

«Οφείλεις να παρουσιάσεις κάτι από την πρώτη κιόλας μέρα που θα καθίσεις στο meeting room με τους υπόλοιπους συναδέλφους σου. Ωστόσο, αν δεν έχεις την παραμικρή ιδέα και τριβή με το τί αφορά την εταιρεία, πώς στο καλό μπορείς να πετύχεις κάτι τέτοιο; Η τακτική αυτή μπορεί να φαίνεται άδικη, όμως ξεχωρίζει άμεσα τους ικανούς από τους πολύ ικανούς εργάτες, δημιουργεί το έδαφος για το χτίσιμο μιας πιο κριτικής και πολύπλευρης σκέψης, ενώ τέλος βοηθά κάποιον να ξεπεράσει γρήγορα τον φόβο της αποτυχίας, δίνοντας το σήμα για τη συνέχεια» αναφέρει συγκεκριμένα ο CEO του snapchat, Evan Spiegel, που εφαρμόζει ανάλογες πρακτικές.

Μέσα από αυτές τις διαδικασίες οι εργαζόμενοι χτίζουν αυτοπεποίθηση και ψυχική ανθεκτικότητα. Το να αντιμετωπίσετε έναν φόβο κατάματα και εν τέλει να τον ξεπεράσετε, είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα για τη συνέχεια της σταδιοδρομίας σας. Όπως λένε οι ειδικοί σε τέτοια θέματα, αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσετε, είναι το ότι ο φόβος βρίσκεται μόνο σαν σκέψη μέσα στο μυαλό σας και όχι σαν απτή πραγματικότητα. Μη φοβάστε να «καθίσετε» απέναντί του και να τον συντρίψετε!

Όλοι έχουμε μια δημιουργική πτυχή του εαυτού μας

Αυτό που μπορείτε να κάνετε, για να έχετε την καλύτερη δυνατή θητεία σε κάποια δουλειά, είναι να κάνετε ό,τι μπορείτε, για να καταλάβετε από τις πρώτες μέρες τον αντίκτυπο και τον ρόλο σας, όπως επίσης και τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το πρόσωπό σας.

Έτσι θα είστε σε θέση από την πρώτη κιόλας μέρα να έχετε μια εικόνα έστω του πού βαδίζει η επιχείρηση και του τί ακριβώς βρίσκεται στο δικό σας πεδίο αρμοδιοτήτων. Ακόμη και αν κάνετε κάποια άστοχη πρόταση, θα έχετε τουλάχιστον αποκτήσει κάποια χρήσιμη εμπειρία.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να έχετε πολλές προτάσεις και ιδέες στο μυαλό σας, συζητώντας τις με την ομάδα και τους συνεργάτες σας. Η δουλειά όλων είναι να καταλάβετε, ποια είναι τα σημαντικά πράγματα και ποια τα σπουδαία.

Σχετικά Άρθρα