Αν κοιμάστε 7-8 ώρες ημερησίως και πάλι νιώθετε κόπωση, τότε ο οργανισμός σας θα σας «ζητήσει» να ανεβείτε λίγο και να πάτε στις 9-10, ωστόσο το πρόβλημα πολύ πιθανόν και πάλι να μη λυθεί.
Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί σε θέματα υγείας, ψυχολογίας κι ευεξίας, κούραση και αϋπνία είναι δυο έννοιες, που αν και μοιάζουν πολύ κοινές, στην πραγματικότητα έχουν πολλά που τις χωρίζουν. Όπως σημειώνουν συγκεκριμένα: «Κούραση σημαίνει να μην μπορείς να κάνεις κάτι, να μην ανταπεξέρχεται το σώμα σου, ενώ αϋπνία σημαίνει απλά, ότι θες να ξαπλώσεις».
Οπότε, ενώ οι πιο πολλοί άνθρωποι, όταν αισθάνονται κόπωση, κατηγορούν την έλλειψη ύπνου, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτή η αίσθηση.
Οι πέντε πιο συνήθεις είναι:
Θέματα διάθεσης: Η συνεχής κι απότομη μεταβολή συναισθημάτων και άρα διάθεσης, όπως το άγχος, η θλίψη και η αβεβαιότητα, κουράζουν το μυαλό μας και αυτό μεταφέρεται και στο σώμα μας.
Κακή ποιότητα ύπνου: Προσοχή, μιλάμε για ποιότητα και όχι για ποσότητα, άρα οι ώρες που κοιμάται κανείς δεν παίζουν ρόλο στην προκειμένη περίπτωση. Θέματα αναπνοής ή άνεσης μπορούν άνετα να σας κάνουν να ξυπνήσετε μετά από ώρες και πάλι να νιώθετε κουρασμένοι.
Ασυνεπής ωράριο ύπνου: Το να κοιμάσαι άλλες μέρες, με την ανατολή του ηλίου, άλλες πιο νωρίς και άλλες… κατά διαστήματα (κυρίως λόγω εργασίας), οδηγεί στο «κοινωνικό jet lag», όπως το αποκαλούν οι ειδικοί.
Ορμονικές διαταραχές: Αφορά κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες βλέπουν το σώμα τους να μεταλλάσσεται πιο συχνά απ’ όσο των ανδρών. Η εμμηνόπαυση για παράδειγμα μπορεί επιφέρει από μόνη της έλλειμμα ενέργειας σε έναν οργανισμό.
Φαρμακευτική αγωγή: Αν για κάποιον λόγο πρέπει να ακολουθήσετε μια αγωγή, εξετάστε όλα τα ενδεχόμενα από πριν και φροντίστε να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή άνεση. Τα φάρμακα και οι συνταγές, πολύ εύκολα μας βγάζουν εκτός προγράμματος και δημιουργούν συνεχώς μια αίσθηση ατονίας και αδυναμίας.
Ένα σταθερό ωράριο ύπνου είναι η λύση
Όπως λένε οι ειδικοί, το να χτίσει μια σταθερή ώρα ύπνου σε καθημερινή βάση, μπορεί να φανεί «κλειδί» για τη λύση του όλου προβλήματος.
Το να προσπαθείς σταδιακά να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις μισή ώρα πριν από το συνηθισμένο, είναι μια σκέψη, αλλά δεν είναι και η πιο σωστή τακτική.
Επίσης προσπαθήστε να προσαρμόσετε τον φωτισμό στο δωμάτιό σας, ώστε να σας βολεύει, διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε κάτι που επιφέρει ηρεμία, πριν ξαπλώσετε και τέλος αποφύγετε οπωσδήποτε την κατανάλωση αλκοόλ ή καφεΐνης μετά το απόγευμα. Προσέξτε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας κυρίως το βράδυ λιπαρά και υδατάνθρακες και τέλος κατά τη διάρκεια της μέρας, φροντίστε να βγαίνετε σε σημεία με ήλιο και λίγο αέρα.
Αν και πάλι το πρόβλημά σας επιμένει, σκεφτείτε να επισκεφτείτε έναν ειδικό.