MENU

Κοινωνική κατακραυγή στα social media για τοξικούς εργοδότες από πρώην εργαζομένους

Ο νέος τύπος influencer που φωτίζει τις πιο σκοτεινές πλευρές της εργασίας

Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αγανακτισμένοι από τους κακούς εργοδότες και το τοξικό εργασιακό περιβάλλον στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλοντας τα περιστατικά bullying και τις απρεπείς συμπεριφορές, ειδικά όταν το τμήμα διαχείρισης δυναμικού αποτυγχάνει να δώσει λύση.

H Stefanie Costi είναι μια τέτοια περίπτωση. Ως δικηγόρος οικογενειακού δικαίου στην Αυστραλία, είχε συνηθίσει σε έντονες καταστάσεις. Οι δίκες ήταν πάντα αγχωτικές, αλλά μέχρι την ημερομηνία της εκδίκασης μιας σημαντικής υπόθεσης, η πίεση γινόταν ανυπόφορη. Μια μέρα το αφεντικό της στεκόταν στο γραφείο του προσπαθώντας να οργανώσει κάποιους φακέλους όταν είχε ένα άσχημο ξέσπασμα.

Θυμάται ότι τέτοια συμπεριφορά ήταν πολύ συνηθισμένη στην εταιρεία, με την υποτίμηση και τις κρίσεις πανικού να περισσεύουν.

Ανέφερε τη συμπεριφορά του προϊσταμένου της στον HR, αλλά βρήκε τους διευθυντές αναποτελεσματικούς. Τελικά αποφάσισε ότι είχε ανεχτεί αρκετά και έφυγε από την εταιρεία. Στη συνέχεια, λίγο καιρό αφότου προσλήφθηκε στη νέα της δουλειά, αποφάσισε να μοιραστεί τις εμπειρίες της στο LinkedIn.

«Εξεπλάγην με την ανταπόκριση και με το πόσοι άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά», τονίζει. Άρχισε να δημοσιεύει περισσότερες ιστορίες σχετικά με την τοξικότητα στην πρώην εταιρεία της και μοιράστηκε συμβουλές για το πώς να χειριστεί κάποιος τον εκφοβισμό και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας., αλλάζοντας τον τίτλο της στο LinkedIn σε The Anti-Bullying Lawyer.

Σήμερα η 34χρονη έχει περισσότερους από 80.000 followers. Μερικές φορές την εβδομάδα δημοσιεύει μια ανάρτηση – συχνά αρκετές εκατοντάδες λέξεις. “Ένα τοξικό αφεντικό θα χρησιμοποιήσει ένα σχέδιο βελτίωσης της απόδοσης για να σας ελέγξει, όχι για να να σας βοηθήσει”, γράφει σε μια ανάρτησή της, που λαμβάνει συνήθως χιλιάδες σχόλια από εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.

Έρευνα του 2023 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, έδειξε ότι το 22% των εργαζομένων έχει υποστεί ψυχικές βλάβες στην εργασία και το ίδιο ποσοστό εργαζομένων δήλωσε ότι έχει υποστεί παρενόχληση.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία (APA) τόνισε ότι σε έρευνα του 2024, το 59% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ο εργοδότης του «νομίζει ότι το εργασιακό τους περιβάλλον είναι ψυχικά πιο υγιές από ό,τι είναι στην πραγματικότητα». Σε ακόμα μία έκθεση του 2024 από την εταιρεία παροχής λογισμικού ανθρώπινων πόρων HR Brainα το 37% των εργαζομένων ισχυρίζεται ότι βιώνει τοξικότητα στον χώρο εργασίας του καθημερινά, ενώ το 32% αναγνώρισε το αφεντικό του ως κύρια πηγή άγχους.

«Η τοξική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας είναι ένα ζήτημα που υπονομεύει την εταιρική κουλτούρα, το ηθικό της ομάδας και την απόδοση», τονίζει ο Joe Galvin, επικεφαλής ερευνητής της εταιρείας Vistage.

Δεν συμφωνούν, πάντως, όλοι ότι το LinkedIn είναι ο κατάλληλος χώρος για την δημοσίευση τοξικών συμπεριφορών.

Οι επαγγελματίες HR, εκφράζουν ανησυχία και προβληματισμό από την άνοδο των αναρτήσεων σχετικά με κακά αφεντικά και απρεπείς συμπεριφορές στο γραφείο. Προειδοποιούν ότι εάν οι εργαζόμενοι παρακάμψουν το HR και υποβάλουν παράπονα στο LinkedIn, κινδυνεύουν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

“Η δημόσια προβολή παραπόνων μπορεί να υπονομεύσει τον σεβασμό μέσα σε μια ομάδα και να συμβάλει σε ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον“, υποστηρίζει ο Galvin. “Οι ηγέτες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην καλλιέργεια μιας ανοιχτής κουλτούρας, εποικοδομητικής επικοινωνίας και καθοδήγησης των εργαζομένων να αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες τους μέσω κατάλληλων εσωτερικών καναλιών.

Σχετικά Άρθρα