MENU

Καυγάδες μεταξύ παιδιών και γονιών – Πώς να μη βάλετε τα προβλήματα κάτω από… το χαλάκι

Μια ήρεμη και ειλικρινής συζήτηση σε σωστά πλαίσια και με αμοιβαίες υποχωρήσεις, μπορεί να λύσει τα πάντα

Έπειτα από έναν καυγά με το παιδί τους, οι περισσότεροι γονείς το στέλνουν για «τιμωρία» στο δωμάτιό του και μετά από λίγη ώρα όλα κυλούν ξανά φυσιολογικά, σαν να μην έγινε ποτέ τίποτα.

Με μια συγγνώμη λοιπόν τα πάντα λύνονται, όμως τα προβλήματα μπαίνουν… κάτω από το χαλάκι, επειδή το παιδί απλώς «ρυθμίζει» την συμπεριφορά του και τα πραγματικά του συναισθήματα «μακιγιάρονται».

Οι παιδοψυχολόγοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτά τα περιστατικά, αφού θεωρούν, ότι τα παιδιά απλώς προσποιούνται, ότι δεν συνέβη κάτι και αργά ή γρήγορα επιστρέφουν σε παρόμοιες συμπεριφορές, μη γνωρίζοντας το λάθος τους.

Οπότε, για να αντιμετωπίσει ένας γονέας αυτές τις αναπόφευκτες συγκρούσεις και να βρει μια λύση στο αδιέξοδο που επικρατεί στο μυαλό του παιδιού του, οι επιστήμονες προτείνουν πέντε απλές αλλά λειτουργικές πρακτικές.

1) Επιζητήστε την πειθαρχία με μια ήρεμη συζήτηση

Οι συζητήσεις πρέπει να είναι ήπιες και να γίνονται αφού ηρεμήσουν όλοι. Η τέλεια ατμόσφαιρα απαιτεί έναν μαζεμένο χώρο, με ησυχία και χωρίς τα κινητά και τις τηλεοράσεις ενεργά. Ρωτήστε το παιδί σας, τι ακριβώς το ενόχλησε και τι μπορεί να το βοηθήσει, για να μπορέσει να κουμαντάρει τα συναισθήματά του.

2) Αφήστε τα να πάρουν τα ηνία της συζήτησης

Είναι μια κίνηση που τους δίνει ελευθερία και ταυτόχρονα ανεξαρτησία, αναγνωρίζοντας, ότι έχουν μια σημαντική υπόσταση, που υπολογίζει ο γονέας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ακόμα και για κατηγορίες, αλλά τότε οφείλετε να είστε ψύχραιμοι, για να μην εκτροχιαστεί η συζήτηση.

3) Ακούστε με προσοχή και δείξτε κατανόηση

Αν και μπορεί να διαφωνείτε με μερικά πράγματα που θα ακούσετε, οφείλετε να είστε «ελαστικοί» και δεκτικοί στα σχόλια του παιδιού σας. Δεχτείτε τα συναισθήματά τους και δώστε τους να καταλάβουν, ότι έχετε διάθεση να τα βοηθήσετε ή να τα συγχωρέσετε.

4) Πάρτε ευθύνες και εσείς

Πείτε στα παιδιά σας, ότι εσείς κάνατε κάτι λάθος ή ότι κάτι καταλάβατε λάθος από αυτά που έλεγε αυτό. Ζητήστε συγγνώμη αν ανεβάσατε τους τόνους ή είπατε κάτι που δεν έπρεπε και διαβεβαιώστε τα ότι θα κάνετε ό,τι χρειαστεί για να επανορθώσετε.

5) Δώστε το παράδειγμα για το πώς εκδηλώνετε εσείς τα συναισθήματά σας

Αφού το παιδί σας μοιραστεί την άποψή του και έχετε επικυρώσει τα συναισθήματά του, ήρθε η ώρα να μοιραστείτε «τι συνέβη για εσάς». Πείτε πώς αισθανθήκατε κι εσείς στη διάρκεια του καυγά και ότι πραγματικά μετανιώσατε για ό,τι συνέβη.

Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να το κάνετε θέμα, εάν δεν θέλουν να ασχοληθούν ακόμα με αυτό. Αυτή η πρακτική δεν έχει να κάνει τόσο με το να αποκτήσετε την αναγνώριση και τον σεβασμό που σας αξίζει, όσο με το να παρέχει τα ερεθίσματα στα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται.

Σχετικά Άρθρα