MENU

Η «σκοτεινή πλευρά» του να είσαι ένας ψηφιακός νομάς

Μήπως τελικά ο τρόπος ζωής τους δεν είναι τόσο γοητευτικός

Με πάνω από 40 startups, ο αυτοδίδακτος προγραμματιστής λογισμικού και «indie hacker» Pieter Levels έχει δηλώσει ότι έχει καταφέρει να κερδίσει εκατομμύρια με το laptop του, ενώ ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Αν και αυτό ακούγεται γοητευτικό, δεν ήταν πάντα έτσι. Ο ίδιος περιγράφει με ειλικρίνεια πόσο μοναχικός και καταθλιπτικός μπορεί να είναι ο τρόπος ζωής του, μέχρι να εδραιωθεί και να πετύχει τον στόχο του. Να τι λέει.

«Έβγαζα 500 δολάρια το μήνα και κοιτούσα το ταβάνι και σκεφτόμουν: Τώρα είμαι 27 ετών, είμαι ένας χαμένος. Και αυτή ήταν η στιγμή που άρχισα να δημιουργώ νεοφυείς επιχειρήσεις».

«Είναι ρομαντικές οι αναμνήσεις αυτού του είδους της αλήτικης, χωρίς δεσμεύσεις ζωής. Αλλά το θέμα είναι ότι δεν με έκανε ευτυχισμένο» τόνισε.

Μελέτη του 2018 που συνέκρινε την ψυχική υγεία των πρώην ομογενών και των Αμερικανών εργαζομένων στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τρεις φορές περισσότεροι πρώην ομογενείς ανέφεραν ότι αισθάνονταν παγιδευμένοι ή καταθλιπτικοί σε σχέση με τους συμμετέχοντες με έδρα τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, από τους 455 ομογενείς που συμμετείχαν στην έρευνα, το 25% εξέφρασε το αίσθημα του άγχους ή της νευρικότητας – ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό των Αμερικανών εργαζομένων.

Αλλά ενώ οι εκπατρισμένοι έχουν το πλεονέκτημα ότι πρέπει να εγκατασταθούν μόνο σε ένα νέο περιβάλλον, οι ψηφιακοί νομάδες που δεν εγκαθίστανται σε ένα σημείο πρέπει συνεχώς να προσαρμόζονται εκ νέου σε διαφορετικά μέρη.

«Ταξιδεύεις, συνεχώς από πόλη σε πόλη», δήλωσε ο Levels. «Δεν έχεις πια ένα σπίτι. Αισθάνεσαι ξεριζωμένος», εξηγεί.

Η ψηφιακή νομάδα και ψυχολόγος Carolin Müller αναφέρει ότι είναι «πιο δύσκολο για τους ψηφιακούς νομάδες να παραμείνουν ψυχικά υγιείς» εξαιτίας αυτού του συνεχούς αισθήματος της αστάθειας.

«Πάντα αλλάζεις από τη μία κουλτούρα στην άλλη, έρχεσαι και φεύγεις και μερικές φορές υφίστασαι πολιτισμικό σοκ».

Άλλοι ψηφιακοί νομάδες έχουν εκφράσει παρόμοιες ιστορίες που παλεύουν με αισθήματα απομόνωσης και αστάθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα άτομο στο Reddit περιέγραψε την εμπειρία ως «βαθιά μοναχική» και τελικά αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Μια άλλη ανάρτηση ανέφερε ότι ανέπτυξαν «έντονα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης» επειδή τους έλειψε η οικογένεια και οι φίλοι τους και απομονώθηκαν πολύ.

Μπορεί να είναι «ψυχολογικά κουραστικό» να ταξιδεύεις μόνος σου χωρίς την άνεση ενός αξιόπιστου προγράμματος και κανόνων.

Είπε ότι βλέποντας τους φίλους του στην Ολλανδία να συνεχίζουν να τα καταφέρνουν καλά με μια φυσιολογική ζωή, τον έκανε να αισθάνεται σαν «απόκληρος», ειδικά από τη στιγμή που δεν ήταν τόσο επιτυχημένος τότε. Ωστόσο, ο Levels διαβεβαίωσε ότι «είναι φυσιολογικό, αν είσαι νέος, να νιώθεις χαμένος».

Έτσι, η λύση του ήταν να προσπαθήσει να βγάλει χρήματα και να χτίσει μια επιχείρηση – ή περισσότερες. Το 2014, ξεκίνησε το πρόγραμμά του «12 Startups in 12 Months», όπου θα δημιουργούσε μια startup κάθε μήνα και θα την ξεκινούσε με το Stripe.

Αν και κάποιες αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς, μία από αυτές τις startups ήταν η Nomad List, η οποία, σύμφωνα με το βιογραφικό του Level X, παράγει τώρα 48.000 δολάρια το μήνα. Βασισμένο σε ένα λογιστικό φύλλο που δημιούργησε μαζί με άλλους ψηφιακούς νομάδες, το Nomad List είναι ένας ιστότοπος για ψηφιακούς νομάδες που παρέχει δεδομένα για πόλεις σε όλο τον κόσμο, όπως το κόστος ζωής, την ταχύτητα του διαδικτύου και την ασφάλειά τους.

Και ενώ ο Levels ήταν ειλικρινής σχετικά με τα μειονεκτήματα του να είσαι ψηφιακός νομάδας, υπάρχουν και πλεονεκτήματα, όπως η δυνατότητα να βλέπεις περισσότερο τον κόσμο και να ζεις σε τοποθεσίες με χαμηλότερο κόστος ζωής.

Μια δεκαετία μετά την έναρξη λειτουργίας του ιστότοπου – και πολλών άλλων, συμπεριλαμβανομένου του PhotoAI – συνεχίζει να ζει στο εξωτερικό. Παρά την αίσθηση της απομόνωσης που βιώνει ενίοτε, δήλωσε ότι το να ταξιδεύεις από πόλη σε πόλη είναι όμορφο και διασκεδαστικό, ειδικά με την αυξανόμενη κοινότητα των ψηφιακών νομάδων.

Σχετικά Άρθρα