Η σχέση μας με τα χρήματα μπορεί να φαίνεται τυχαία, αλλά σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα του βιβλίου «Money on Your Mind» Vicky Reynal, ξεκινά από την παιδική μας ηλικία και ως εκ τούτου η κατανόησή της θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις τοξικές συνήθειες.
Είναι εντελώς προσωπική, μοναδική για τον καθένα και σχετίζεται άμεσα με τις αξίες μας, την ισχύ που επιδιώκουμε να ασκούμε στην κοινωνία και τους άλλους, τα προνόμια που επιθυμούμε να αποκτήσουμε, ενώ φέρνει στην επιφάνεια τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών.
Όπως ισχυρίζεται η Reynal, υπάρχουν ψυχολογικοί λόγοι πίσω από τις καταναλωτικές μας συνήθειες και πολλές από αυτές τις συμπεριφορές προέρχονται από παιδικές εμπειρίες.
Για παράδειγμα, κάποιος που ένιωσε ασφάλεια κατά την παιδική του ηλικία μπορεί να αισθάνεται ότι του αξίζουν όμορφα πράγματα και αργότερα στη ζωή του είναι πιο πιθανό να διαπραγματευτεί έναν υψηλότερο μισθό ή να απολαύσει τα χρήματα που κατέχει.
Ενώ κάποιος που βίωσε παραμέληση στην παιδική του ηλικία μπορεί να μεγαλώσει με χαμηλή αυτοεκτίμηση και να το εκδηλώσει μέσα από συμπεριφορές που αφορούν στη διαχείριση των χρημάτων.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το αίσθημα ενοχής όταν ξοδεύει χρήματα επειδή δε νιώθει ότι το αξίζει, ή να σπαταλά τα χρήματα για να εντυπωσιάσει επειδή αισθάνεται ανάξιος προσοχής.
Στέρηση ή πλούτος
Τα μαθήματα που λαμβάνουμε καθώς μεγαλώνουμε διαμορφώνονται σε μεγάλο βαθμό από το αν ανατραφήκαμε σε περιβάλλον οικονομικής στέρησης ή πλούτου, επισημαίνει η Reynal.
«Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, οι άνθρωποι που μεγαλώνουν με στερήσεις, οι οποίοι καταφέρνουν να βγουν από αυτή την οικονομική πραγματικότητα και ίσως στην ενήλικη ζωή τους να επιτύχουν να συσσωρεύσουν αρκετό πλούτο, είναι αρκετά συνηθισμένο να παλεύουν με αυτό που αποκαλείται «νοοτροπία έλλειψης», δήλωσε ο Reynal.
Πρόκειται για ένα μοτίβο σκέψης που μπορεί να σας ωθεί να νιώθετε άσχημα είτε το χρήμα εισρέει είτε εκρέει. Η νοοτροπία της έλλειψης σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να δυσκολεύεται να απολαύσει τα χρήματα που έχει κερδίσει και να έχει άγχος να τα ξοδέψει.
Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που μεγάλωσαν με λίγα χρήματα αλλά έγιναν πλούσιοι και είναι απρόσεκτοι στη διαχείριση.
«Δίνουν στον εαυτό τους όλα όσα λαχταρούσαν όταν ήταν μικροί, οπότε μπορεί να περάσουν στο άλλο άκρο και να αρχίσουν να ξοδεύουν αλόγιστα.
Σταματήστε να «αυτο-σαμποτάρεστε»
Το κλειδί για να ξεπεράσετε τις τοξικές συνήθειες είναι να σταματήσετε το υπονομεύετε τον εαυτό σας επισημαίνει η Reynal.
«Συχνά πίσω από ένα μοτίβο οικονομικού αυτοσαμποτάζ, υπάρχουν βαθιά ριζωμένοι συναισθηματικοί λόγοι, και μπορεί να περιλαμβάνουν από συναισθήματα θυμού, συναισθήματα αδικίας, μέχρι ίσως φόβο για την οικονομική ανεξαρτησία και την αυτονομία.
Για να τους εντοπίσετε, πρέπει πρώτα να προσδιορίσετε τις οικονομικές σας συνήθειες και τις ασυνέπειές σας.