MENU

Η επιτυχία δεν είναι μια ενέργεια ή μια πράξη, είναι νοοτροπία

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν το σκεπτικό που μπορεί να σας αποφέρει ψυχολογική ώθηση και πνευματική έξαρση

Στο νέο του βιβλίο “Who Better Than You?: The Art of Healthy Arrogance & Dreaming Big”, ο παραγωγός ταινιών, Will Packer, περιγράφει τη διαδρομή, από φοιτητής ηλεκτρολόγος μηχανικός που ζει στη Φλόριντα σε έναν από τους πιο επιτυχημένους παραγωγούς του Hollywood.

Ο Packer, στο… παλμαρέ του οποίου περιλαμβάνονται τα “Girls Trip” και “Straight Outta Compton”, πιστώνει μέρος της επιτυχίας του στο να παρακολουθεί, να μαθαίνει και στη συνέχεια να μιμείται πώς συμπεριφέρονταν οι άνθρωποι που ήταν πιο επιτυχημένοι από αυτόν.

«Οι επιτυχημένοι άνθρωποι προσελκύουν επιτυχημένους ανθρώπους», είπε στο CNBC Make It. Ο Packer διαπίστωσε ότι το κλειδί για την επίτευξη ενός στόχου δεν είναι μια ενέργεια. Είναι νοοτροπία. «Οι άνθρωποι με τις περισσότερες επιδόσεις που γνωρίζω έχουν αυτή την αίσθηση, ότι “είμαι προορισμένος για επιτυχία“. Θα συμβεί και είναι απλώς θέμα πότε θα συμβεί», λέει.

Το δωμάτιο γίνεται καλύτερο όταν βρίσκομαι μέσα σε αυτό κι εγώ

Εάν μια ιστορία στο μυαλό σας είναι μια αφήγηση αυτο-αμφιβολίας, η ίδια νοοτροπία θα αντανακλά στις πράξεις σας. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε κατά τη διάρκεια ενός… καταιγισμού στον εγκέφαλό σας, ο τόνος της φωνής σας ή ακόμα και ο τρόπος που μπαίνετε σε μια συνάντηση θα χρωματιστούν από αρνητικότητα.

«Αυτή η υγιής αλαζονεία είναι αυτή η αίσθηση του “Το δωμάτιο είναι καλύτερο γιατί είμαι μέσα σε αυτό κι εγώ“. Ανήκω εδώ και έκανα καλύτερο το δωμάτιο γιατί προσφέρω κάτι που κανείς άλλος δεν προσφέρει», τονίζει.

Αυτό όχι μόνο θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας, αλλά και το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι. «Τα άτομα που σας βλέπουν νιώθουν: «Εντάξει, δεν ξέρω αν αυτό το άτομο το έχει κάνει ή όχι, αλλά φαίνεται ότι το κάνει, οπότε θα τους φερθώ ανάλογα», λέει.

Μια αρνητική ομιλία προς τον εαυτό σου μπορεί να είναι μια «αυτοεκπληρούμενη προφητεία»

Η νίκη επί της αρνητικής αυτοομιλίας μπορεί να είναι πρόκληση, είπε η Judy Ho, νευροψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Pepperdine, στο CNBC Make It. «Μερικές φορές πιστεύουμε ότι η αρνητική αυτοομιλία μας βοηθά να έχουμε κίνητρα», τονίζει η Ho, για να συνεχίσει. «Οπότε βασανίζουμε τους εαυτούς μας, σκεπτόμενοι: “Α, αυτό θα μου δώσει κίνητρο.” Αλλά, στην πραγματικότητα, απλώς καταλήγουμε με μαθηματική ακρίβεια πιο κοντά σε αυτό το αρνητικό που σκεφτόμαστε».

Για να σπάσετε τον κύκλο της αρνητικής αυτοομιλίας, πρέπει να προσέχετε τί τροφοδοτεί την απαισιοδοξία σας και πώς να αποστασιοποιηθείτε από τις σκέψεις που προκαλούν άγχος. Αντί να λέτε στον εαυτό σας: «Δεν έχω ιδέα τι κάνω» ή «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο έμπειροι από εμένα», προσπαθήστε να ασκήσετε μια πιο ισορροπημένη διαδικασία σκέψης.

Η Ho προσφέρει τον ακόλουθο τύπο: «Ναι (σκέφτομαι κάτι που δεν πάει καλά), αλλά {το αντικαθιστώ με κάτι που πάει καλά}». Το να επαναπροσδιορίζετε τις σκέψεις σας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την αντιμετώπιση των αποτυχιών καθώς προσπαθείτε να επιτύχετε τους στόχους σας.

Σχετικά Άρθρα