MENU

Η Αθήνα στους top 15 γαστρονομικούς προορισμούς του κόσμου

Ποιες πόλεις θα σας ανταμείψουν

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε μια πόλη είναι μέσω της γαστρονομίας της. Θα ανακαλύψετε παραδοσιακές συνταγές με ρίζες που χάνονται στον χρόνο, θα δοκιμάσετε γεύματα fusion που διαμορφώθηκαν από την τοπική κοινότητα και θα βιώσετε σύγχρονες γαστρονομικές ιδέες εμπνευσμένες από τη νέα γενιά καινοτόμων επαγγελματιών.

Είτε επιλέξετε φαγητά του δρόμου είτε γεύμα στο τελευταίο βραβευμένο με Michelin εστιατόριο, αυτές οι 15 γαστρονομικές πόλεις, σύμφωνα με το Tripadvisor, θα σας ανταμείψουν με δημιουργίες εξίσου εμβληματικές με τα αξιοθέατά τους, ενώ στην έβδομη θέση της κατάταξης φιγουράρει η Αθήνα.

  1. Χαβάη, ΗΠΑ

Η μοναδική κουζίνα της έχει διαμορφωθεί από τους ντόπιους πολιτισμούς, των νησιών του Ειρηνικού και της Ασίας, δίνοντας έμφαση στα φρέσκα θαλασσινά, τα τροπικά φρούτα και άλλα ντόπια συστατικά. Πηγαίνετε σε μια περιήγηση στις φυτείες καφέ Kona, στα εργοστάσια ξηρών καρπών macadamia, ακόμη και στις “φάρμες” θαλασσινού αλατιού και δείτε πώς αυτά τα συστατικά φτάνουν από το αγρόκτημα στο τραπέζι.

  1. Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

Με την έντονη σκηνή της τζαζ, τους πολυσύχναστους δρόμους και τους φιλόξενους ανθρώπους της, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι το φαγητό της Νέας Ορλεάνης είναι εξίσου πολύχρωμο. Είναι γνωστή για τις γευστικές κρεολικές και κατζούν κουζίνες της, που αντλούν από τις γαλλικές, ισπανικές, αφρικανικές, καραϊβικές και ινδιάνικες μαγειρικές παραδόσεις για να δημιουργήσουν πλούσια πιάτα όπως το gumbo (παχύρρευστο στιφάδο με κρέας ή θαλασσινά, και λαχανικά), το jambalaya (πικάντικο πιάτο με ρύζι), το crawfish etouffee (καραβίδες σε σάλτσα με βάση το roux), και τα beignets (τηγανητά γλυκά με ζάχαρη άχνη).

  1. Τζαμάικα, Καραϊβική

Η κουζίνα της Τζαμάικα αντικατοπτρίζει την κοινότητα της, με έμφαση στις σπιτικές συνταγές και στα τοπικά υλικά. Μπορείτε να απολαύσετε comfort food, όπως φρούτα ackee με παστό ψάρι, κατσικάκι με κάρυ, τζαμαϊκανά μπιφτέκια και ρύζι με αρακά. Δείτε πώς προετοιμάζονται αυτά τα πιάτα και πώς φτάνουν από το περιβόλι στο τραπέζι μας, με μια επίδειξη μαγειρικής στο γαστρονομικό καταφύγιο Zimbali. Το αποκορύφωμα της τζαμαϊκανής κουζίνας είναι το ζουμερό κοτόπουλο jerk, όπου ένα αρωματικό μείγμα μπαχαρικών τρίβεται πάνω στο κρέας και ψήνεται στη σχάρα σε ανοιχτή φλόγα.

  1. Πόλη του Μεξικού, Μεξικό

Η Πόλη του Μεξικού προσφέρει ένα εξαιρετικό μείγμα παραδοσιακής μεξικάνικης κουζίνας και φαγητού του δρόμου, παράλληλα με καινοτόμες ιδέες τροφίμων, διεθνείς γεύσεις και εκλεκτά εστιατόρια. Οι τοπικές taquerias (περίπτερα με taco) και mercados (αγορές) είναι η καλύτερη επιλογή για street food. Αναζητήστε την τοπική σπεσιαλιτέ taco al pastor, ένα γλυκό και αλμυρό taco με λιβανέζικες επιρροές.

  1. Βρυξέλλες, Βέλγιο

Με ιστορία που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, οι Βρυξέλλες έχουν κερδίσει τη θέση τους ως πρωτεύουσα της σοκολάτας. Η πόλη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στο δημοφιλές γλύκισμα, θέτοντας υψηλά πρότυπα για την παρασκευή του με παγκόσμιες μάρκες όπως η Neuhaus και η Godiva.

6. Νάπολη, Ιταλία

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να δοκιμάσετε πίτσα από την πηγή της. Γεννημένη από την εργατική τάξη στη Νάπολη του 16ου αιώνα, η σύγχρονη πίτσα δημιουργήθηκε όταν οι Ναπολιτάνοι πρόσθεταν υλικά στο πλατύ ψωμί τους ως γευστική απόλαυση.

  1. Αθήνα, Ελλάδα

Το φαγητό της Αθήνας βασίζεται στη μεσογειακή κουζίνα, που χαρακτηρίζεται από τη χρήση ελαιολάδου, βοτάνων, θαλασσινών, δημητριακών, γαλακτοκομικών και ξηρών καρπών. Πηγαίνετε σε αγορές όπως η Βαρβάκειος Αγορά (Κεντρική Αγορά) για φρέσκα τοπικά προϊόντα και για να δοκιμάσετε τοπικές σπεσιαλιτέ street food, όπως σουβλάκι (σουβλάκια ψητού κρέατος) και κουλούρι (δαχτυλίδι ψωμιού με επικάλυψη από σουσάμι).

8. Βαρκελώνη, Ισπανία

Επηρεασμένο από τις καταλανικές και μεσογειακές γαστρονομικές παραδόσεις, το φαγητό της Βαρκελώνης διαθέτει τολμηρές, ρουστίκ γεύσεις, που επιτυγχάνονται με τη χρήση φρέσκων προϊόντων, θαλασσινών και κρεάτων, που μαγειρεύονται αργά και ψήνονται στη σχάρα. Ένας από τους βασικότερους τρόπους για να το δοκιμάσετε είναι τα τάπας, ή τα μικρά πιάτα που μοιράζονται, βασικό στοιχείο της γαστρονομικής κουλτούρας της Βαρκελώνης.

  1. Παρίσι, Γαλλία

Το Παρίσι είναι η δεύτερη πόλη στον κόσμο με τα περισσότερα εστιατόρια με αστέρια Michelin στον κόσμο -δεύτερο μόνο από το Τόκιο- κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο του ως η πρωτεύουσα της γκουρμέ κουζίνα παγκοσμίως. Οι Παριζιάνοι σεφ υπερηφανεύονται για τη χρήση υψηλής ποιότητας υλικών και ακριβών τεχνικών, όχι μόνο στα βραβευμένα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας και τα ζαχαροπλαστεία, αλλά και στα casual καφέ, τα μπιστρό και τις αγορές τροφίμων.

  1. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Ανεβείτε σε ένα tuk-tuk (τοπικό ποδήλατο- ταξί) για να πάτε στο επόμενο σημείο φαγητού στην Μπανγκόκ. Είναι ένα από τα μοναδικά μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε να φάτε φαγητό του δρόμου βραβευμένο με Michelin, μαζί με παραδοσιακά ταϊλανδέζικα εστιατόρια, καινοτόμες έννοιες εστίασης fusion και καφέ με έμφαση στο design. Ενώ υπάρχει φαγητό για να απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας, είναι η νύχτα που η Μπανγκόκ ζωντανεύει. Επισκεφθείτε μια νυχτερινή αγορά ή δημοφιλείς δρόμους φαγητού, όπως ο Khao San Road, και διαλέξτε ανάμεσα σε πάγκους που πωλούν προσιτό ταϊλανδέζικο φαγητό, όπως leng saap (πικάντικη σούπα από χοιρινά κόκκαλα), πράσινο κάρυ, pad thai (τηγανητά ζυμαρικά), ακόμα και πιάτα τύπου Isan.

  1. Κιότο, Ιαπωνία

Ως πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, η κουζίνα του Κιότο έχει ισχυρές ιστορικές και πολιτιστικές ρίζες, υιοθετώντας εκλεπτυσμένες και ντελικάτες γεύσεις, εποχιακά υλικά και κομψή παρουσίαση. Το kaiseki αντικατοπτρίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα προσεκτικά προετοιμασμένο γεύμα πολλών πιάτων που είναι το σήμα κατατεθέν της υψηλής κουζίνας του Κιότο. Το Κιότο είναι επίσης η καρδιά της παραδοσιακής ιαπωνικής κουλτούρας του τσαγιού, γνωστή για τις τελετές, τα γραφικά τεϊοπολεία και το υψηλής ποιότητας matcha (πράσινο τσάι σε σκόνη).

12. Ανόι, Βιετνάμ

Σε αντίθεση με τις τολμηρές και πικάντικες γεύσεις της κουζίνας του νότιου Βιετνάμ, η κουζίνα του Ανόι είναι πιο λεπτή και ντελικάτη, ενισχύοντας τις φυσικές γεύσεις των τοπικών συστατικών χρησιμοποιώντας ελαφρούς ζωμούς, φρέσκα βότανα και απλά καρυκεύματα. Το Bun cha είναι ένα βασικό πιάτο του Ανόι που το ενσαρκώνει απόλυτα αυτό, ένα πιάτο ζυμαρικών που αναδεικνύει την καπνιστή γεύση των χοιρινών μπιφτεκιών σχάρας συνδυάζοντάς τα με μια ελαφριά σάλτσα. Η πολυσύχναστη παλιά συνοικία και η γαλλική συνοικία είναι τα μέρη όπου θέλετε να πάτε για να δοκιμάσετε street food και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως banh cuon (ρολά ρυζιού στον ατμό με χοιρινό και μανιτάρια), pho (πιάτο σούπας ζυμαρικών σε νότιο στιλ) και cha ca la vong (ψητό ψάρι με μαριναρισμένο κουρκουμά).

  1. Νέο Δελχί, Ινδία

Η γαστρονομική σκηνή του Νέου Δελχί αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη βαθιά πολιτιστική του ιστορία αλλά και τις σύγχρονες επιρροές μιας μεγάλης κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας. Εδώ θα βρείτε παραδοσιακά πιάτα Mughlai και ζωντανό street food, μαζί με μοντέρνα ινδικά εστιατόρια και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας. Ξεκινήστε με το πιο διάσημο γαστρονομικό τους εξαγώγιμο προϊόν, butter chicken, ένα πιάτο της κουζίνας Μουγκλάι που έχει αγαπηθεί για το πλούσιο, βουτυρένιο κάρυ του με βάση την ντομάτα.

  1. Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Σε προνομιακή τοποθεσία στον Δρόμο του Μεταξιού, η Κωνσταντινούπολη προσφέρει μια κουζίνα, η οποία περιλαμβάνει ένα όμορφο μείγμα διαφορετικών πολιτισμών. Το αποτέλεσμα, πλούσιες, αρωματικές γεύσεις για τις οποίες έχει γίνει γνωστό το φαγητό της πόλης. Όσο βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη, μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το παραδοσιακό kahvalti, δηλαδή τουρκικό πρωινό.

  1. Μαρακές, Μαρόκο

Η κουζίνα του Μαρακές είναι γνωστή για τον αρμονικό συνδυασμό γλυκών και αλμυρών γεύσεων, δημιουργώντας ένα χαρακτηριστικό, αρωματικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε μερικά από τα καλύτερα τοπικά πιάτα, όπως το b’stilla (αλμυρό γλυκό), το harira (σούπα με βάση την τομάτα) και το tangia (πιάτο αργοψημένου κρέατος) σε αυτήν την περιήγηση με θέμα το αυθεντικό μαροκινό φαγητό, η οποία ολοκληρώνεται με ένα πλούσιο παραδοσιακό δείπνο τριών πιάτων. Μπορείτε, επίσης, να μάθετε πώς να φτιάχνετε αυτά τα πιάτα μόνοι σας στο μάθημα μαγειρικής διάρκειας μισής ημέρας με τη βοήθεια ντόπιου σεφ.

Σχετικά Άρθρα