Η Φινλανδία, είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για έβδομη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση World Happiness Report.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανοιχτή επικοινωνία, η ομαδική εργασία και, ίσως πάνω απ’ όλα, η ευημερία των εργαζομένων, αποτελούν υψηλές προτεραιότητες στην Framery, εταιρεία με έδρα το Τάμπερε, η οποία κατασκευάζει ηχομονωτικούς θαλάμους για χώρους γραφείων.
Ως επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού και της κουλτούρας στην εταιρεία, η Anni Hallila εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Λέει ότι η ίδια και η ομάδα της χρησιμοποιούν μερικές κοινές φινλανδικές φράσεις για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να ευημερούν στον εργασιακό χώρο:
“Το άτομο που κάνει ερωτήσεις δεν θα απομακρυνθεί από το μονοπάτι”
Οι φινλανδικοί εργασιακοί χώροι τείνουν να έχουν επίπεδη ιεραρχία, όπου οι μεμονωμένοι συνεργάτες αισθάνονται εξίσου εξουσιοδοτημένοι να εκφράζουν τις σκέψεις τους για την επιχείρηση με τους διευθύνοντες συμβούλους και άλλους ανώτερους ηγέτες.
Αυτή η φράση αναδεικνύει αυτή τη νοοτροπία και δείχνει πώς ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι να μοιραστούν τις απόψεις τους, είναι προς όφελος του οργανισμού συνολικά.
Χρειάζονται άνθρωποι σε όλες τις βαθμίδες ενός οργανισμού για να θέσουν ζητήματα και να βρουν λύσεις, εξηγεί η Hallila: «Εάν υπάρχει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας όπου ο καθένας μπορεί να κάνει ερωτήσεις, είτε πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο είτε για οποιονδήποτε στην εταιρεία, τότε θα υπάρξει πορεία προς τα εμπρός».
Οι εργαζόμενοι στην Framery ενθαρρύνονται να μιλούν για θέματα στα οποία εργάζονται, καθώς και για τους στόχους της εταιρείας στο σύνολό της.
«Μπορώ να κάνω οποιεσδήποτε ερωτήσεις πρέπει να κάνω για να πετύχω στο ρόλο μου ή να κάνω ερωτήσεις για το καλύτερο της εταιρείας», λέει ο Hallila. «Έτσι, ακόμη και αν δεν είναι η δουλειά μου και βλέπω κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχω την ευθύνη να κάνω τις ερωτήσεις για να μην ξεφύγουμε από την πορεία μας ως εταιρεία», προσθέτει.
“Να εργάζεστε πιο έξυπνα, όχι πιο σκληρά”
Οι ηγέτες ενθαρρύνονται να βοηθούν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται με αυτή τη νοοτροπία, τονίζει η Hallila. Τα αφεντικά πρέπει να είναι ξεκάθαρα στις προσδοκίες τους και να διαχειρίζονται με τρόπο που οι υπάλληλοί τους να μπορούν να παραμείνουν επικεντρωμένοι στις επιχειρηματικές προτεραιότητες που έχουν μεγαλύτερη σημασία.
Πολλές φορές, ο τελικός στόχος υποστηρίζει τόσο την ικανοποίηση μιας επιχειρηματικής ανάγκης όσο και την επίτευξη αυτής με εύχρηστο τρόπο.
«Δεν έχει να κάνει με το να είσαι τεμπέλης», λέει η Hallila. «Έχει να κάνει με το να είσαι έξυπνος σχετικά με το σε τι εστιάζεις δουλεύοντας λιγότερο αλλά αποτελεσματικότερα, με έναν τρόπο ώστε να μπορείς να έχεις μια υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».
“Βάλτε τη γάτα στο τραπέζι”
Ο Hallila λέει ότι αυτή η φράση χρησιμοποιείται με παρόμοιο τρόπο με εκείνη του ελέφαντα στο δωμάτιο, δηλαδή, να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο επιχειρηματικό ζήτημα αντί να το αγνοήσετε.
«Πρόκειται για την πίστη σε μια εργασιακή κουλτούρα όπου η γάτα είναι το ζήτημα που πρέπει να τεθεί στο τραπέζι και για τους ανθρώπους να μπορούν να έχουν μια εμπιστευτική και ανοιχτή συζήτηση για όποιο θέμα κι αν είναι αυτό», σημειώνει.
Πιο απλά, «πιστεύουμε ότι τα πράγματα λύνονται όταν συζητούνται», προσθέτει.
“Ό,τι αφήνετε πίσω σας, θα το βρείτε μπροστά σας”
Από την άλλη πλευρά, αυτή η φράση υποδηλώνει ότι αν αφήσετε ένα θέμα χωρίς του δώσετε την απαραίτητη προσοχή, θα γίνει πρόβλημα αργότερα.
«Αν αφήσετε τα προβλήματα πίσω σας, θα τα βρείτε μπροστά σας» σε κάποιο άλλο σημείο, λέει η Hallila. «Επομένως, ο μόνος τρόπος για να τα ξεπεράσετε είναι να τα αντιμετωπίσετε όταν ανακύψουν».
“Πηγαίνοντας προς το δέντρο με την πλάτη πρώτα”
Αυτή η φράση οπτικοποιεί αυτό που συμβαίνει όταν δεν σχεδιάζετε μπροστά ή δεν σκέφτεστε τις συνέπειες ορισμένων επιχειρηματικών αποφάσεων, λέει ο Hallila.
«Αν δεν σχεδιάζετε αυτό που κάνετε, θα πάτε με την πλάτη πρώτα προς το δέντρο και θα πληγωθείτε, τονίζει.
“Στους φινλανδικούς χώρους εργασίας, αυτές οι συζητήσεις συχνά περιλαμβάνουν ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού. Ο στρατηγικός σχεδιασμός μιας επιχείρησης διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους ακούν, ότι έχουν λόγο στη στρατηγική μας ή τουλάχιστον ότι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται.
Εκτιμούμε ότι ο σχεδιασμός γίνεται έξυπνα με τρόπο που σέβεται και τον χρόνο των άλλων ανθρώπων”, προσθέτει.