Μια πρωτοποριακή έρευνα αποκαλύπτει ότι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο κρύβει ένα νέο, σημαντικό όφελος για την υγεία!
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η παρασκευή τσαγιού μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό φίλτρο που αφαιρεί επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, από το νερό.
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες δοκίμασαν διάφορες ποικιλίες τσαγιού – πράσινο, μαύρο, oolong, λευκό, χαμομήλι και rooibos – σε νερό που περιείχε μόλυβδο, χρώμιο, χαλκό, ψευδάργυρο και κάδμιο.
🔬 Τι ανακάλυψαν;
➡️ Όταν το τσάι εκχυλίζεται σε νερό στους 85°C, μπορεί να αφαιρέσει έως και 15% του μολύβδου.
➡️ Τα φύλλα τσαγιού λειτουργούν σαν απορροφητικό υλικό, δεσμεύοντας τα βαρέα μέταλλα χάρη στη μεγάλη ενεργή επιφάνειά τους.
➡️ Το μαύρο τσάι ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες.
➡️ Όσο περισσότερη ώρα αφήνουμε το τσάι να εκχυλιστεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση των μετάλλων – ακόμα και διανυκτέρευση σε κρύο νερό (όπως στο παγωμένο τσάι) μπορεί να απομακρύνει σχεδόν όλα τα βαρέα μέταλλα!
Η μελέτη αποκάλυψε ότι η επιλογή της συσκευασίας τσαγιού επηρεάζει την απορρόφηση των βαρέων μετάλλων.
✅ Τα σακουλάκια από κυτταρίνη (ξύλινος πολτός) ήταν οι πιο αποτελεσματικά.
❌ Τα βαμβακερά και νάιλον σακουλάκια δεν είχαν καμία επίδραση – ενώ τα νάιλον θεωρούνται προβληματικά και βλαβερά λόγω μικροπλαστικών.
Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, από βλάβες στον εγκέφαλο και τα νεφρά μέχρι χρόνιες παθήσεις.
Ο Benjamin Shindel, κύριος συγγραφέας της μελέτης και πρώην διδακτορικός φοιτητής του Northwestern University, δήλωσε:
«Ο κόσμος δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα επιπλέον – απλά βάζει τα φύλλα στο νερό, και αυτά απομακρύνουν φυσικά τα βαρέα μέταλλα».
Επιπλέον, η μακροχρόνια κατανάλωση τσαγιού συνδέεται ήδη με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Θα μπορούσε, λοιπόν, να συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με βαρέα μέταλλα; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω.
☕ Μήπως είναι καιρός να βάλουμε το τσάι πιο συνειδητά στην καθημερινότητά μας;