MENU

Είναι τόσο ωραία τελικά η ανεξαρτησία; Πέντε συν και πλην του να μένεις μόνος σου

Μια μικρή κλωστή χωρίζει την αυτονομία και την απόλυτη ελευθερία από τον εγκλεισμό και την απομόνωση

Οι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως στη νεαρή ηλικία, ανυπομονούν να φτάσει η στιγμή της ανεξαρτησίας τους και να… ανοίξουν τα φτερά τους για νέους άγνωστους ωκεανούς, μένοντας μόνοι τους σε ένα σπίτι, θεωρώντας, ότι η ζωή τους θα μπει σε σειρά.

Ασφαλώς και η ιδιωτικότητα και η ηρεμία είναι ανεκτίμητες αξίες. Πόσο ωραίο συναίσθημα είναι να γυρνάς το κλειδί οποιαδήποτε ώρα, να βροντάς την πόρτα και να φεύγεις ή να μπαίνεις στο σπίτι χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν; Πόσο ωραίο είναι να γυρνάς μετά από ώρες (ή και μέρες) στο σπίτι σου και να βρίσκεις το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση ανοιχτά να παιανίζουν για τα… φαντάσματα, αφού έφυγες βιαστικά και ξέχασες να τα κλείσεις;

Καλά όλα αυτά, αλλά όπως σε κάθε περίπτωση, το νόμισμα έχει κι εδώ δυο όψεις, με αρκετά συν και πλην, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή μας τα μάλα, ενώ μπορεί ακόμα και να αφήσουν το δικό τους «αποτύπωμα» στη ζωή μας.

Όσον αφορά στα θετικά του να μένει κανείς μόνος, αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς ψυχολογίας είναι τα εξής:

  • Η απόλυτη αίσθηση ανεξαρτησίας, του να κάνεις αυτό που θες, όταν εσύ το θες.
  • Περισσότερος ιδιωτικός χώρος.
  • Αυτάρκεια και «κουμάντο» για τα βασικά, μόνο για τον εαυτό σου, χωρίς βοήθεια, κάτι που μπορεί να επιδράσει θετικά στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σου.
  • Λιγότερη φασαρία, περισσότερη ησυχία.
  • Μηδαμινές πιθανότητες για καυγάδες και κακό κλίμα.

Από την άλλη, τα αρνητικά είναι εξίσου -ή και περισσότερο- σημαντικά:

  • Περισσότερες ευθύνες στα οικονομικά και τα οικιακά, κάτι που επιφέρει άγχος.
  • Μοναχικότητα, κατάθλιψη.
  • Περισσότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση, στον καναπέ, ανθυγιεινό φαγητό και γενικά κακές συνήθειες.
  • Ασφάλεια σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο.
  • Περισσότερη φροντίδα για το σπίτι, κάτι που οδηγεί περισσότερο στον εγκλεισμό και λιγότερο στην κοινωνικοποίηση.

Φτιάξτε τη ρουτίνα σας και δομήστε τη ζωή σας

Το να παίρνεις εξ ολοκλήρου τη ζωή και την καθημερινότητα στα χέρια σου, δεν επιδρά με τον ίδιο τρόπο σε όλους μας. Κάποιοι γίνονται πιο δημιουργικοί και αυτόνομοι και άλλοι βυθίζονται στην αβεβαιότητα.

Αυτό που συμβουλεύουν οι ειδικοί είναι, να φτιάξετε τη δική σας ρουτίνα, η οποία θα πρέπει να εμπεριέχει απαραίτητα την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία προσωπικών σχέσεων.

«Δεν είναι λίγοι αυτοί που, χωρίς τη ρουτίνα και την καθημερινότητά τους, χάνουν τον προορισμό και τα ενδιαφέροντα στη ζωή τους» λένε οι ειδικοί και συμπληρώνουν: «Φροντίστε να χτίσετε σχέσεις με γείτονες ή συναδέλφους/συμφοιτητές, ώστε να κάνετε δραστηριότητες μαζί ή έστω να περνάτε κάποιον χρόνο παρέα. Παρακινήστε ο ένας τον άλλον σε σωστές και παραγωγικές συνήθειες και σταθείτε δίπλα του σε μια δυσκολία».

Είναι οι πιο απλές και συνάμα αποτελεσματικές μέθοδοι, ώστε να διατηρήσετε την ψυχική σας υγεία και τη σωματική σας κατάσταση σε υψηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα κοινωνικοποιήστε.

Σχετικά Άρθρα