Ψάχνεις για δουλειά;
Σε αρκετές περιπτώσεις το cover letter (συνοδευτική επιστολή) είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζουν οι recruiters όταν ανοίγουν την αίτησή σου. Και αν το σκεφτείς, δεν είναι μόνο ένα συνοδευτικό έγγραφο – είναι η ευκαιρία σου να πείσεις κάποιον ότι είσαι ο καλύτερος για τη δουλειά χωρίς να τον «βομβαρδίσεις» με κλισέ.
Στην ουσία, το cover letter πρέπει να δείχνει τον ανθρώπινο παράγοντα πίσω από το βιογραφικό σου, να «μιλήσει» για σένα και να δημιουργήσει μια σύνδεση με την εταιρεία.
Αλλά να το ξέρεις: ενώ κάποιοι λένε ότι είναι απαραίτητο, άλλοι θα σου πουν ότι το καλό βιογραφικό είναι πιο σημαντικό. Στο τέλος της ημέρας, όλα εξαρτώνται από το πώς θα το γράψεις και αν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν εργαλείο για να ξεχωρίσεις.
Το cover letter δεν είναι απλώς μια επανάληψη του βιογραφικού σου – είναι η στιγμή που μπορείς να «πουλήσεις» την προσωπικότητά σου και να εξηγήσεις γιατί αυτή η θέση σου ταιριάζει απόλυτα.
Όταν οι recruiters βλέπουν μια μακρά λίστα υποψηφίων με παρόμοια προσόντα, το cover letter μπορεί να κάνει την αίτησή σου να ξεχωρίσει.
Σκέψου το ως το πρώτο βήμα για δημιουργία σύνδεσης με τον άνθρωπο που θα σε αξιολογήσει. Ένα καλογραμμένο cover letter δείχνει ότι είσαι προετοιμασμένος, ενδιαφέρεσαι για την εταιρεία και όχι μόνο για τη θέση, και φυσικά, έχεις την ικανότητα να επικοινωνήσεις με σαφήνεια.
1. Εντυπωσιακή εισαγωγή: Ξεκίνα δυναμικά!
Το πρώτο κομμάτι του cover letter είναι κρίσιμο – είναι η στιγμή που πρέπει να κερδίσεις την προσοχή του recruiter, και αν δεν το κάνεις, μπορείς να βρεθείς εκτός.
Μια βαρετή ή γενική εισαγωγή δεν έχει θέση. Αντιθέτως, πρέπει να ξεκινήσεις με κάτι που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον τους. Μπορείς να συνδέσεις την εισαγωγή με κάτι που έχει κάνει η εταιρεία πρόσφατα ή κάτι που έχεις πετύχει εσύ στο παρελθόν και δείχνει την αξία σου.
Κακό παράδειγμα:
“Αγαπητοί κύριοι, σας στέλνω την αίτησή μου για τη θέση του υπεύθυνου marketing.”
Καλό παράδειγμα:
“Μετά από μήνες παρακολούθησης των επιτυχιών της εταιρείας σας στον τομέα της ψηφιακής στρατηγικής, πιστεύω ότι οι δεξιότητές μου στη δημιουργία περιεχομένου και το digital marketing θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την ομάδα σας.”
Πρόσθετο Tip: Όταν δείχνεις ότι παρακολουθείς την εταιρεία, δημιουργείς μια άμεση σύνδεση και αποδεικνύεις ότι δεν είσαι απλώς ένας generic υποψήφιος που στέλνει αιτήσεις χωρίς σκοπό.
2. Τόνισε τα δυνατά σου σημεία δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα
Οι recruiters θέλουν αποτελέσματα.
Μην περιορίζεσαι σε γενικές περιγραφές για το πόσο καλός είσαι – δώσε συγκεκριμένα παραδείγματα που δείχνουν τι έχεις πετύχει στο παρελθόν και πώς αυτό συνδέεται με τη θέση που αιτείσαι. Εδώ είναι η στιγμή να το δείξεις ξεκάθαρα: γιατί είσαι ακριβώς αυτό που ψάχνουν.
Κακό παράδειγμα:
“Έχω εμπειρία στο marketing και μπορώ να πετύχω τους στόχους σας.”
Καλό παράδειγμα:
“Στην προηγούμενη θέση μου ως υπεύθυνος marketing, η στρατηγική που ανέπτυξα αύξησε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας κατά 40% μέσα σε 6 μήνες, οδηγώντας σε αύξηση των πωλήσεων κατά 25%.”
Επιπλέον συμβουλή: Το ποσοστό επιτυχίας και τα μετρήσιμα αποτελέσματα αποδεικνύουν την αξία σου πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε γενικότητα.
3. Γνώση της εταιρείας: Μπες «μέσα» στον κόσμο τους
Είναι βασικό να δείξεις ότι γνωρίζεις την εταιρεία και κατανοείς την κουλτούρα της.
Το να λες ότι ενδιαφέρεσαι για την θέση απλά δεν αρκεί. Το κάλεσμα για δράση είναι να δείξεις ότι ο τρόπος που εργάζεσαι συνάδει με την φιλοσοφία της εταιρείας.
Κακό παράδειγμα:
“Πιστεύω ότι αυτή η θέση θα με βοηθήσει να εξελιχθώ επαγγελματικά.”
Καλό παράδειγμα:
“Η προσήλωσή σας στην καινοτομία και η έμφαση στην συνεργασία με παρακίνησαν να στείλω την αίτησή μου. Θα ήθελα να συμβάλω στην ανάπτυξη των προϊόντων σας με τις δεξιότητες που έχω αποκτήσει στην ομάδα marketing της [εταιρείας].”
Extra Tip: Κάνε την έρευνά σου. Εξήγησε με συγκεκριμένα παραδείγματα γιατί η κουλτούρα της εταιρείας είναι κάτι που σου ταιριάζει και πώς το έργο τους σε παρακινεί.
4. Δημιουργία σύνδεσης: Κλείσιμο που να υπόσχεται συνέχεια
Η κατακλείδα της επιστολής σου είναι καθοριστική.
Αν κλείσεις με μια γενική φράση, όπως “Ευχαριστώ για την ευκαιρία”, θα μείνεις αδιάφορος. Ο στόχος είναι να αφήσεις τον recruiter να νιώσει ότι θέλεις να συζητήσεις πώς μπορείς να συμβάλεις στην επιτυχία της εταιρείας τους.
Κακό παράδειγμα:
“Ελπίζω να λάβω την ευκαιρία να δουλέψω μαζί σας.”
Καλό παράδειγμα:
“Θα χαρώ πραγματικά να μιλήσουμε περαιτέρω σχετικά με το πώς μπορώ να βοηθήσω στην επίτευξη των στόχων της ομάδας σας. Ανυπομονώ για τη δυνατότητα να συζητήσουμε τις προοπτικές συνεργασίας.”
Pro Tip: Κλείσε με προτροπή για επαφή και δείξε την ευελιξία σου για την επόμενη συνάντηση. Αυτό δείχνει επαγγελματισμό και σιγουριά.
5. Διορθώσεις και έλεγχος: Το κλειδί για την τελειότητα
Μην το παραμελήσεις – η γραμματική και οι ορθογραφικές… παρασπονδίες, μπορεί να σε εκτοξεύσουν έξω από τη διαδικασία.
Δεν είναι μόνο θέμα επαγγελματισμού, είναι και θέμα προσοχής στη λεπτομέρεια. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που οι recruiters δεν το συγχωρούν.
Επιπλέον συμβουλή: Κάνε τουλάχιστον δύο επανελέγχους και, αν μπορείς, ζήτησε από έναν φίλο ή συνεργάτη να το διαβάσει και να σου δώσει feedback.
Το cover letter είναι η ευκαιρία σου να δείξεις ποιος είσαι πέρα από τα τυποποιημένα δεδομένα του βιογραφικού σου. Σε έναν κόσμο που οι θέσεις εργασίας είναι πιο ανταγωνιστικές από ποτέ, η προσωπική πινελιά μπορεί να είναι το κλειδί για να σε ξεχωρίσουν.
Μπορείς να δείξεις ότι όχι μόνο ξέρεις τι κάνεις, αλλά και ότι ενδιαφέρεσαι πραγματικά για την εταιρεία και την κουλτούρα της.
Και ναι, κάποιοι recruiters θα το διαβάσουν – μερικοί ίσως ακόμα το θεωρούν το πιο σημαντικό κομμάτι της αίτησης. Κάθε λέξη μπορεί να μετρήσει για να περάσεις στο επόμενο βήμα: τη συνέντευξη.
Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Για κάποιους recruiters, το cover letter είναι απλά άχρηστο.
Όταν το ATS (Applicant Tracking System) «σαρώνει» αιτήσεις, το μόνο που μετράει είναι τα λέξεις-κλειδιά στο βιογραφικό.
Σε εταιρείες που λαμβάνουν εκατοντάδες αιτήσεις, το cover letter συχνά αγνοείται εντελώς. Για αυτούς, το βιογραφικό είναι το μόνο που έχει σημασία.
Σε έναν κόσμο γεμάτο αυτοματοποιημένα συστήματα και τεράστιες αγγελίες, το cover letter μπορεί να είναι απλώς μια… «ευγενική» λεπτομέρεια. Ωστόσο, για πιο προσωπικές ή δημιουργικές θέσεις, το cover letter μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό.