MENU

Η αντιμετώπιση του άγχους και ο αποκλεισμός του απαισιόδοξου εαυτού σας ως «κλειδιά» της επιτυχίας

Εστιάστε σε μικρούς και προσβάσιμους στόχους, ώστε να φτάσετε βήμα βήμα στην πολυπόθητη πνευματική ισορροπία

Μια εντυπωσιακή και φυσικά δυστυχή αύξηση κατέγραψε στα επίπεδα άγχους για το 2024 μια αμερικανική έρευνα που έκαναν ψυχολόγοι μέσω ανώνυμης ψηφοφορίας στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, το 43% των ενηλίκων δήλωσε, ότι αισθάνεται μεγαλύτερη πίεση και άγχος απ’ ότι έναν χρόνο πριν, με τις στατιστικές επίσης να δείχνουν, πως οι μεγάλοι… φορείς της ψυχικής αδυναμίας και του άγχους (οικονομία, καιρός, εγκληματικότητα) δεν παρουσιάζουν κάποια αύξηση, ώστε να δικαιολογείται αυτή η ψυχολογική επιβάρυνση. Όλα αυτά συνηγορούν λοιπόν, στο ότι πλέον πάσχουμε από έλλειψη παραγωγικότητας, κινήτρου και αυτοπεποίθησης.

Αυτό συμβαίνει επειδή είμαστε διαρκώς ευάλωτοι στο στρες και ο εγκέφαλός μας παράγει συνεχώς την ιδέα της ανάγκης των απολύτως βασικών, προάγοντάς τα σε ζητούμενα, παρά το γεγονός, ότι μπορεί να τα έχουμε εξασφαλισμένα. Οπότε οι στόχοι και τα όνειρά μας, παραμερίζονται και απώτερος σκοπός μας γίνεται απλώς η ύπαρξη και επιβίωσή μας.

«Όταν καμιά φορά σκέφτεστε φωναχτά ή έστω ψιθυριστά και ακούτε τη φωνή σας να τρέμει, τότε αρχίζετε να αντιλαμβάνεστε, ότι κάτι δεν πάει καλά και διερωτάστε “τι πάει στραβά;”» λένε οι ειδικοί ψυχολογίας.

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το περιστατικό, θέστε κάποιους επιτεύξιμους στόχους και αλλάξτε το ερώτημα στον εαυτό σας από “τι πάει στραβά;” σε “τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή;”.

Για να συμβεί αυτό ομαλά, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές και εστιάστε:

  • Στο κίνητρο: Βρείτε στόχους με υψηλά κίνητρα και προχωρήστε βήμα-βήμα από μικρές σε μεγάλες κινήσεις για να τους πετύχετε, όπως μια ομιλία σε ένα meeting στη δουλειά σας, που αποσκοπεί μακροπρόθεσμα σε κάποια προαγωγή ή αύξηση.
  • Στο αντικείμενο: Ο στόχος που θέτετε επί της ουσίας μετράει την επιτυχία σας. Καταγράψτε την πρόοδό σας και δείτε, προς τα πού βαδίζετε.
  • Στο μέγεθος: Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι μικρός, για να τον πετύχετε εύκολα, αλλά να στοχεύει σε κάτι μεγάλο.
  • Στον χρόνο: Δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 20-25 μέρες, καθώς από τη δεύτερη εβδομάδα… πρακτικής θα σας γίνει συνήθεια, ενώ θα υπάρχει και χρόνος διόρθωσης κάποιου λάθους. Το να κάνεις λάθη και να τα διορθώνεις είναι μέρος της συνήθειας.

Ακόμα και οι πιο μικρές και ασήμαντες σε πρώτο πλάνο δράσεις, μπορούν να «μπουστάρουν» την αυτοπεποίθησή σας και να κάνουν ένα reset στη νοοτροπία σας. Βρείτε τι σας αφορά και τι σας αρέσει και… ορμήξτε!

Σχετικά Άρθρα