Τα πρότυπα προσλήψεων για τις επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Όλο και περισσότερο, οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να προσλαμβάνουν προσωπικό που δεν έχει πτυχίο.
Το πτυχίο κολεγίου ή πανεπιστημίου αποτελεί παράδοση δεκαετιών, με εκατομμύρια νέους να βλέπουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως έναν από τους μοναδικούς τρόπους για να βρουν εργασία.
Πρόσφατα, ωστόσο, έχει αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δεν απαιτούν πτυχία, καθώς και άλλες εναλλακτικές λύσεις αντί της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ενδιαφέρουσες ευκαιρίες καριέρας. Αυτά περιλαμβάνουν μαθητεία, τοποθετήσεις εργασίας, εμπορικές σχολές, πρακτική άσκηση, πιστοποιήσεις και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του LinkedIn, ο αριθμός των αγγελιών εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν απαιτεί πτυχίο έχει αυξηθεί κατά 14,2% από το 2021.
Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις εστιάζουν περισσότερο στις ήπιες δεξιότητες, όπως η προσαρμοστικότητα και η συνεργασία, οι οποίες δεν μπορούν να μετρηθούν με όρους πτυχίου.
Επίσης συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι οι τεχνικές και ειδικές δεξιότητες εργασίας μπορούν να διδαχθούν πιο εύκολα στους υποψηφίους αρχικού επιπέδου.
Τα δεδομένα του LinkedIn τόνισαν επίσης ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να αναζητήσουν υποψήφιους με συγκεκριμένα σύνολα δεξιοτήτων, αντί για πτυχία κολεγίου.
Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει γρήγορα, ιδιαίτερα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – και οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουν και εκπαιδεύουν άτομα για τον μετριασμό των αναδυόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι τα πτυχία δεν είναι ο μόνος τρόπος αναγνώρισης ποιοτικών υποψηφίων.
Ο αριθμός των αγγελιών για θέσεις μαθητείας αυξάνεται
Οι θέσεις μαθητείας θεωρούνται όλο και περισσότερο ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση πλήρους απασχόλησης, παρέχοντας μερικές φορές καλύτερη πρόσβαση σε ορισμένους τομείς και πιο προσοδοφόρες ευκαιρίες εργασίας μελλοντικά.
Ο αριθμός των αγγελιών για θέσεις μαθητείας σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αυξήθηκε κατά 60,6%, οι αγγελίες μαθητείας λιανικής αυξήθηκαν κατά 58,7% και οι επιχειρήσεις τεχνολογίες αυξήθηκαν κατά 16,2%.
Το LinkedIn εκτιμά ότι οι δεξιότητες που απαιτούν οι θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να αλλάξουν κατά 65% έως το 2030 από ό,τι ήταν το 2016, βοηθούμενο κυρίως από τις εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης.
Ως εκ τούτου, εννέα στους 10 εργοδότες του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύουν ότι τα soft skills είναι υψίστης σημασίας, με τις πέντε κορυφαίες για τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι η εξυπηρέτηση πελατών, η ηγεσία, η επικοινωνία, η διαχείριση και η ομαδική εργασία.
Η Gemma Aldridge, επικεφαλής της απόκτησης ταλέντων για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στη Siemens, δήλωσε: «Η δέσμευσή μας για μαθητεία και μια φιλοσοφία πρόσληψης που εκτιμά το δυναμικό έναντι της εμπειρίας και των προσόντων, μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε μια ποικιλία ταλέντων και να προωθήσουμε την καινοτομία».
Αυτή η προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς καλλιεργεί μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης και προσαρμοστικότητας, απαραίτητη για την ευημερία στο σημερινό δυναμικό περιβάλλον. Δεν αντιμετωπίζουμε απλώς το χάσμα δεξιοτήτων. «Δημιουργούμε ένα εργατικό δυναμικό έτοιμο για το μέλλον που είναι καινοτόμο, ανθεκτικό και ικανό να οδηγήσει την πρόοδο σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως», προσθέτει.
Οι εταιρείες είναι πιο ανοιχτές στο να προσφέρουν εκπαίδευση
Με το να είναι πιο ανοιχτές στην πρόσληψη υποψηφίων εισαγωγικού επιπέδου χωρίς πανεπιστημιακά πτυχία, οι εταιρείες είναι πλέον επίσης πιο πρόθυμες να προσφέρουν εκπαίδευση για να βοηθήσουν στην υποστήριξη των τεχνικών απαιτήσεων της εκμάθησης που σχετίζονται με την εργασία. Αυτό περιλαμβάνει εκπαίδευση σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η τεχνική υποστήριξη και η διοικητική υποστήριξη.
Εκτός από την κατάρτιση, ορισμένες εταιρείες είναι επίσης πιο έτοιμες να εξασφαλίσουν ότι οι ευκαιρίες μαθητείας και τοποθέτησης στην εργασία φθάνουν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Παράλληλη μελέτη του LinkedIn αποκάλυψε ότι οι εταιρείες προσλαμβάνουν περισσότερο τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αιτήσεις εργασίας αυξάνονται, μετά την επιστροφή των ανθρώπων από τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή είναι και η περίοδος που οι περισσότεροι νέοι πτυχιούχοι μπαίνουν στο εργατικό δυναμικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνήθως βλέπει μια αύξηση προσλήψεων περίπου 44% τον Σεπτέμβριο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την Ιταλία που σημειώνει αύξηση περίπου 26% τον μήνα, ενώ οι προσλήψεις στη Γαλλία υπερδιπλασιάζονται τον Σεπτέμβριο. Οι προσλήψεις στην Ολλανδία αυξάνονται περίπου κατά 65%, ενώ η Ισπανία σημειώνει αύξηση περίπου 28%.
Η αναζήτηση εργασίας έχει αυξηθεί φέτος, με την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία να καταγράφουν αύξηση 10% στις αναζητήσεις εργασίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Τα άτομα που αναζητούν εργασία υποβάλλουν αιτήσεις κυρίως για ρόλους τεχνολογίας, πληροφοριών και μέσων ενημέρωσης, ενώ οι θέσεις εργασίας επαγγελματικών υπηρεσιών έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Οι ρόλοι των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν επίσης σημαντικό αριθμό αναζητήσεων και εφαρμογών.
Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, η τεχνολογία, οι πληροφορίες και τα μέσα ενημέρωσης, καθώς και η κρατική διοίκηση είναι μερικοί από τους τομείς που πραγματοποιούν τις περισσότερες προσλήψεις παγκοσμίως αυτή τη στιγμή.