MENU

Αυτή η πόλη στην Ασία είναι η πιο ακριβή στον κόσμο ακόμα και για τους βαθύπλουτους

Και δεν είναι το Χονγκ Κονγκ

Οι απλησίαστες τιμές των ακινήτων, το υπέρογκο κόστος κατοχής αυτοκινήτων και η ακριβή ιδιωτική ιατρική περίθαλψη, μεταξύ άλλων παραγόντων, έχουν διατηρήσει τη Σιγκαπούρη ως την πιο ακριβή πόλη ακόμα και για τους υπερπλούσιους το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Julius Baer.

Η ελβετική τράπεζα ανέλυσε τις τιμές 20 καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνουν και χρησιμοποιούν οι εύποροι σε 25 πόλεις για να καταλήξει στη σχετική κατάταξη.

Το “κόστος της εξαιρετικά καλής διαβίωσης”, το οποίο περιλαμβάνει αυτοκίνητα, ουίσκι, κοσμήματα και κατοικία, έχει αυξηθεί στη Σιγκαπούρη, ανέφερε η τράπεζα στην Παγκόσμια Έκθεση για τον Πλούτο και τον Τρόπο Ζωής, προσθέτοντας ότι η πόλη-κράτος συνεχίζει να προσελκύει τους υπερ-πλούσιους λόγω της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητάς της.

“Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης εργάζεται σκληρά για να καταστήσει τη χώρα ελκυστική για τις παγκόσμιες επιχειρήσεις και τους εύπορους, καθώς το νόμισμα παραμένει ισχυρό”, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η τιμή κατοχής αυτοκινήτου στη Σιγκαπούρη – η ακριβότερη παγκοσμίως 2,5 φορές πάνω από το μέσο όρο – εκτοξεύτηκε κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε δολάρια ΗΠΑ. Το κόστος της ιδιωτικής εκπαίδευσης αυξήθηκε κατά σχεδόν 14%, ενώ οι γυναικείες τσάντες και τα παπούτσια έγιναν ακριβότερα κατά 10%. Οι τιμές των ανδρικών κουστουμιών και ρολογιών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 5%.

Τη Σιγκαπούρη ακολούθησε το Χονγκ Κονγκ, το οποίο ξεπέρασε τη Σαγκάη και αναδείχθηκε στη δεύτερη πιο ακριβή πόλη για τους σούπερ πλούσιους. Κατατάχθηκε ως η ακριβότερη πόλη για να προσλάβει κανείς δικηγόρο και η δεύτερη ακριβότερη για την αγορά ακινήτου.

Οι τιμές για σουίτες ξενοδοχείων (+22,9%), γυναικεία παπούτσια (+12,7%) και γυναικείες τσάντες (+8,6%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην πόλη.

Το Λονδίνο κατέλαβε την τρίτη θέση, εν μέρει λόγω της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την τεχνική ύφεση τον περασμένο μήνα, της ενίσχυσης της βρετανικής λίρας το 2023 και των συνεχιζόμενων προσαρμογών της οικονομίας από τις ομαλοποιήσεις μετά το Brexit, τονίζεται στην έκθεση. Η ιδιωτική σχολική εκπαίδευση στην πόλη ήταν η πιο ακριβή παγκοσμίως, με το κόστος να αυξάνεται σχεδόν 14% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι σουίτες ξενοδοχείων του Λονδίνου και τα κοσμήματα ήταν τα δεύτερα ακριβότερα είδη στις 25 πόλεις, με τις τιμές να εκτοξεύονται κατά 38,3% και 17,% αντίστοιχα.

Ο κατάλογος της Julius Baer με τις 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου για ιδιώτες με εξαιρετικά υψηλή καθαρή περιουσία

  • Σιγκαπούρη
  • Χονγκ Κονγκ
  • Λονδίνο
  • Σαγκάη
  • Μονακό
  • Ζυρίχη
  • Νέα Υόρκη
  • Παρίσι
  • Σάο Πάολο
  • Μιλάνο

Η θέση του Τόκιο

Ενώ οι μεγαλύτεροι οικονομικοί κόμβοι της Ασίας-Ειρηνικού έχουν κατακτήσει τις δύο πρώτες θέσεις, το Τόκιο – το οποίο κάποτε ήταν γνωστό ως “το πρότυπο της ακριβής πόλης τη δεκαετία του 1990” – υποχώρησε οκτώ θέσεις και βρέθηκε εκτός δεκάδας τερματίζοντας 23ο φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η διολίσθηση του ιαπωνικού γεν έχει κάνει την πόλη πολύ λιγότερο ακριβή. Το νόμισμα αποδυναμώθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου τον Απρίλιο για πρώτη φορά από το 1990 και έχει υποχωρήσει κατά 13,25% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Σχετικά Άρθρα