MENU

Αυτή η χώρα συνδυάζει top παραγωγικότητα και χαρούμενους εργαζομένους — Ποιο είναι το «μυστικό»

Ο CEO της Naer αποκαλύπτει τι είναι αυτό που μετράει πραγματικά για να κατακτήσεις την κορυφή

Η Νορβηγία συγκαταλέγεται συχνά στις 10 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, αλλά και στις 3 πιο παραγωγικές.

Ο Νορβηγός διευθύνων σύμβουλος της Naer, κ. Sondre Kvam ο οποίος εργάστηκε στις ΗΠΑ, μοιράζεται τις βασικές διαφορές. Όπως επισημαίνει οι Νορβηγοί έχουν αυστηρότερα όρια μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής και δεν αργούν ποτέ.

“Ζω και εργάζομαι στη Νορβηγία και είμαι συνιδρυτής της Naer, πλατφόρμας παραγωγικότητας VR. Συνεργάζομαι με υπαλλήλους που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και ταξιδεύω συχνά στις ΗΠΑ. Σκέφτομαι συχνά την παραγωγικότητα και πώς να την ενσωματώσω στις εργασιακές πρακτικές.

Η Σουηδία συχνά επαινείται για τις εργασιακές της πρακτικές και φυσικά έχει μεγαλύτερη οικονομία, αλλά η Νορβηγία είναι αυτή που συχνά κατατάσσεται ως μία από τις πιο παραγωγικές χώρες στον κόσμο. Εξετάζοντας το ΑΕΠ ανά ώρα, η Νορβηγία βρίσκεται συχνά στις τρεις πρώτες χώρες παγκοσμίως.

Αυτές οι πτυχές της εργασιακής κουλτούρας της Νορβηγίας συμβάλλουν στην υψηλή παραγωγικότητα, διατηρώντας παράλληλα μια καλή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η χώρα ανήκει επίσης στις 10 πιο ευτυχισμένες στον κόσμο.

Οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερο χρόνο για να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις στο χώρο εργασίας

Μεγάλο μέρος της εργασιακής ζωής βασίζεται στο νορβηγικό μοντέλο συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, συνδικάτων, ενώσεων εργαζομένων και κυβέρνησης.

Υπάρχουν νόμοι που διασφαλίζουν την καλή ροή πληροφοριών μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων. Για παράδειγμα, αν έχετε περισσότερους από 30 εργαζόμενους, είστε υποχρεωμένοι να έχετε έναν «εκπρόσωπο των εργαζομένων» ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Οι συζητήσεις μεταξύ των συνδικάτων και των επιχειρήσεων γίνονται συνήθως μέσω της «Næringslivets Hovedorganisasjon» ή NHO, φορέας στον οποίο μπορούν να ενταχθούν οι επιχειρήσεις, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι υποχρεωτικό.

Η Νορβηγία διαθέτει επίσης το «lønnsoppgjøret» ή «μισθολογικό διακανονισμό» κάθε χρόνο, όπου οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές γύρω από τις αμοιβές καθορίζονται για κάθε κλάδο σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και τις ενώσεις εργοδοτών. Αφού καθοριστεί μια βασική γραμμή μισθών για κάθε κλάδο, η επιχείρηση έχει κάποιο περιθώριο να δίνει περισσότερα σε όσους επιτυγχάνουν υψηλές επιδόσεις.

Οι πολιτισμένες συζητήσεις μεταξύ όλων αυτών των φορέων είναι ο κανόνας και οι άνθρωποι δεν περνούν πολύ χρόνο σε συγκρούσεις σχετικά με θέματα που αφορούν τον εργασιακό χώρο, επειδή, ακριβώς, τα χειρίζονται αυτοί οι αξιόπιστοι φορείς.

Επομένως, οι εργαζόμενοι στη Νορβηγία τείνουν να είναι συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας. Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε παραδοσιακά ωράρια, όπως 8 π.μ. έως 4 μ.μ. ή 9 μ.μ. έως 5 μ.μ.

Η ουσιαστική εργασία είναι προεπιλογή

Στην εργασία τους, οι Νορβηγοί είναι απολύτως αφοσιωμένοι. Η απάντηση σε μηνύματα στο LinkedIn, η κουβέντα με συναδέλφους για άσχετα θέματα ή τα ηλεκτρονικά ψώνια, όπως στα γραφεία του Ηνωμένου Βασιλείου ή των ΗΠΑ, είναι απαγορευμένα. Τις περισσότερες φορές, οι Νορβηγοί είναι με το κεφάλι κάτω και εργάζονται ή συνεργάζονται. Σχεδόν όλοι έχουν κάποιο είδος ακουστικών με προστασία από τον θόρυβο.

Πηγαίνοντας στις ΗΠΑ, ακούω συχνά για ανθρώπους που εργάζονται 80 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο, οι Αμερικανοί έχουν διαφορετική σχέση με τον εργασιακό χώρο, καθώς μένουν αργότερα, επειδή έχουν μεγαλύτερες μετακινήσεις και ίσως μπορούν να πάρουν δείπνο, ή να χρησιμοποιήσουν το γυμναστήριο στα γραφεία τους. Η «δουλειά», η διαχείριση της ζωής και ο χρόνος ανάπαυσης συμβαίνουν στην εργασία.

Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Στη Νορβηγία, οποιοσδήποτε εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία αποσυνδέεται και συνεχίζει τη ζωή του στο σπίτι του όταν τελειώσει το καθορισμένο ωράριο, το οποίο ρυθμίζεται αυστηρά κατά τη διάρκεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους τομείς – τράπεζες, εταιρείες συμβούλων και θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών.

Πολλοί άνθρωποι απενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις εκτός εργασίας. Εγώ έχω ρυθμίσει τα συστήματα ειδοποιήσεών μου έτσι ώστε μόνο σημαντικά πράγματα να έρχονται εκτός ωραρίου εργασίας. Μου αρέσει να σηκώνομαι νωρίς, να διαβάζω βιβλία και να προσπαθώ να περνάω χρόνο με πράγματα που σχετίζονται με τη δουλειά μου. Υπάρχει αυτή η λανθασμένη αντίληψη ότι το να είσαι συνεχώς διαθέσιμος για τον χώρο εργασίας σου σε κάνει πιο παραγωγικό ή πιο γρήγορο. Το να είσαι συνεχώς «ανοιχτός» απλώς διακόπτει το χρόνο για να σκεφτείς τα πράγματα ή να αντλήσεις έμπνευση από άλλα μέρη.

Υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στη Νορβηγία ότι θα κάνεις καλύτερη δουλειά αν δεν σκέφτεσαι συνέχεια τη δουλειά. Οι Νορβηγοί ενθαρρύνονται να κάνουν διακοπές και να περνούν χρόνο με τις οικογένειές τους. Το άγχος και η εξάντληση περιορίζουν την οπτική, γεγονός που με τη σειρά του υποβαθμίζει την ποιότητα της εργασίας.

Η έλλειψη συνέπειας θεωρείται αγένεια

Για τους Νορβηγούς, η καθυστέρηση σε οτιδήποτε είναι απίστευτη αγένεια. Το να κάθεσαι περιμένοντας κάποιον να συμμετάσχει σε μια συνάντηση είναι ένα από τα πράγματα που μισούν περισσότερο οι Νορβηγοί. Είναι σαν να πετάς τόσο χρήματα όσο και χρόνο από το παράθυρο.

Ως συνιδρυτής μιας νεοσύστατης επιχείρησης, εργάζομαι αρκετά, και χειρίζομαι ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, όπως το λανσάρισμα προϊόντων, η ταξινόμηση των προσλήψεων και η προετοιμασία για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Η ύπαρξη πελατών σε άλλες ζώνες ώρας σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είμαι ευέλικτος με το πρόγραμμα εργασίας μου και μερικές φορές να εργάζομαι το βράδυ ή νωρίς το πρωί.

Όπως παντού, έτσι και στη Νορβηγία υπάρχει το πρόβλημα της εξουθένωσης των διευθυντικών στελεχών.

Σχετικά Άρθρα