Η Valerie Valcourt πέρασε τα πρώτα χρόνια της καριέρας της εργαζόμενη σε μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Google και η Amazon.
Αλλά μόνο όταν παραιτήθηκε από τη δουλειά της στα 30 της χρόνια έκανε τα επαγγελματικά της όνειρα πραγματικότητα.
Στα τέλη του 2022, η Valcourt εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για να μετακομίσει στη Γαλλία και να μαθητεύσει σε σχολή ζαχαροπλαστικής, κάτι που ήταν παιδικό της όνειρο.
Τώρα είναι βοηθός ζαχαροπλάστη σε ένα εστιατόριο που ονομάζεται Maison Chabran και ζει στο Tournon-sur-Rhone, ένα χωριό στην ανατολική Γαλλία.
Το να γίνει εργαζόμενη ζαχαροπλαστικής στη Γαλλία συνοδεύτηκε από μεγάλη μείωση μισθού.
Η Valcourt κέρδιζε προηγουμένως πάνω από 100.000 δολάρια το χρόνο ως διοικητικός συνεργάτης επιχειρήσεων στο Σιάτλ, αν και ισχυρίζεται ότι ο μισθός δεν άξιζε τη ζημιά στην ψυχική της υγεία.
Η αλλαγή καριέρας και η μετακόμιση στη Γαλλία άλλαξε τη ζωή της προς το καλύτερο. Η Valcourt έβγαλε περίπου 22.000 δολάρια τον πρώτο χρόνο της ως ασκούμενη ζαχαροπλάστης και τώρα κερδίζει 30.000 δολάρια ετησίως δουλεύοντας με πλήρη απασχόληση και ζώντας στη γαλλική εξοχή.
Έπιασε «πάτο» πριν από μια μετακόμιση που άλλαξε τη ζωή της
Η Valcourt ονειρευόταν να εργαστεί στη ζαχαροπλαστική από τότε που δοκίμασε τις μαγειρικές της ικανότητες κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οικιακής οικονομίας στο λύκειο. Αυτά τα όνειρα επανήλθαν στην επιφάνεια το φθινόπωρο του 2020, όταν είχε εξαντληθεί από την εταιρική της δουλειά στην τεχνολογία. Μετά από κάποια διαδικτυακή έρευνα, έκανε αίτηση σε μια σχολή ζαχαροπλαστικής στο Παρίσι, έγινε δεκτή και παραιτήθηκε.
Αλλά αντί να αισθάνεται ενθουσιασμένη, ανησυχούσε για το αν θα αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τη μετακόμιση και τα δίδακτρα. Συνειδητοποίησε επίσης ότι δεν ήταν στην καλύτερη ψυχική κατάσταση για να κάνει μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη ζωή της.
«Δεν είχα καμία ενέργεια για να δουλέψω», αναφέρει.
«Είχα μηδενικό απόθεμα – δεν μπορούσα καν να προσπαθήσω να συγκεντρώσω περισσότερα χρήματα. Είχα εξαντληθεί».
Η Valcourt ένιωσε ότι έφτασε στον «πάτο» και έφυγε από το Σιάτλ για να μείνει με την οικογένειά της στο Κονέκτικατ. Ξεκίνησε άλλη μια δουλειά ως βοηθός στελέχους και αποταμίευσε χρήματα.
Τον Ιανουάριο του 2022, ήθελε να δώσει άλλη μια ευκαιρία στη σχολή ζαχαροπλαστικής. Βρήκε ένα πρόγραμμα που ονομαζόταν Gastronomicon και, όχι μόνο ήταν πιο προσιτό, αλλά περιελάμβανε στέγαση, μαθήματα γλώσσας και ακολουθούσε τετράμηνη πρακτική άσκηση σε εστιατόριο επιπέδου Michelin.
Η Valcourt έγινε δεκτή στο πρόγραμμα την άνοιξη. Είχε 10.000 δολάρια σε αποταμιεύσεις σε εκείνο το σημείο και έβαλε στόχο να συγκεντρώσει συνολικά 25.000 δολάρια για τη μετακίνηση.
Έφυγε επίσημα για τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2022 και πλήρωσε περίπου 10.000 ευρώ (10.716 δολάρια) για τα δίδακτρα και άλλα 1.800 ευρώ (1.929 δολάρια) για τρεις μήνες στέγασης κατά τη διάρκεια της σχολής ζαχαροπλαστικής.
Η Valcourt λάτρεψε τα μαθήματα ζαχαροπλαστικής και γρήγορα έκανε φίλους από όλο τον κόσμο.
Αρχικά σχεδίαζε να μείνει στη Γαλλία για επτά μήνες συνολικά
Αλλά η πρακτική της άσκηση παρατάθηκε και βρήκε δουλειά πλήρους απασχόλησης τον Νοέμβριο του 2023. Περίπου 18 μήνες μετά τη μετακίνησή της, η Valcourt σκοπεύει να αποκαλεί τη Γαλλία σπίτι της για το προσεχές μέλλον.
Πώς ξοδεύει τα χρήματά της
Η Valcourt τονίζει ότι μπορεί να ζήσει «απολύτως άνετα» με τον μισθό της, ενώ καλύπτει το ενοίκιο και τους λογαριασμούς.
Μέχρι πρόσφατα, η στέγαση και τα περισσότερα έξοδα διατροφής της Valcourt καλύπτονταν από τον εργοδότη της κατά τη διάρκεια της πρακτικής της άσκησης και για τους πρώτους μήνες της εργασίας της. Τον Απρίλιο άρχισε να νοικιάζει το πρώτο της διαμέρισμα, ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, με περίπου 567 δολάρια το μήνα. Μαζί με τα κοινόχρηστα, τα έξοδα στέγασης ανέρχονται σε περίπου 672 δολάρια το μήνα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία δαπάνη της είναι η εξόφληση δύο πιστωτικών καρτών με υπόλοιπο περίπου 6.050 δολάρια και ενός προσωπικού δανείου με υπόλοιπο κάτω από 1.200 δολάρια. Τα διακριτικά της έξοδα για το μήνα περιλαμβάνουν διακόσμηση σπιτιού, ένα νέο ποδήλατο και διασκέδαση, όπως η επίσκεψη σε λέιζερ με τους συναδέλφους της.
Τα περισσότερα γεύματα της Valerie Valcourt προέρχονται από τη δουλειά της στο εστιατόριο, αλλά ξοδεύει περίπου 20 ευρώ (21,43 δολάρια) την εβδομάδα. Δαπάνησε λιγότερα από 300 δολάρια για βενζίνη, διόδια και εισιτήρια τρένου. Το νέο διαμέρισμα της Valcourt δεν είναι κοντά σε δημόσια μέσα μεταφοράς, οπότε αγόρασε πρόσφατα ένα αυτοκίνητο, ένα Peugeot 206 του 2001, για περίπου 1.400 ευρώ. Πλήρωσε επιπλέον 1.756 δολάρια για την ταξινόμηση και μερικές επισκευές.
Ένα από τα αγαπημένα πράγματα της Valcourt σχετικά με τη ζωή στη Γαλλία είναι η πρόσβασή της σε φρέσκα και οικονομικά προσιτά τρόφιμα. Όταν δεν παίρνει δωρεάν γεύμα και δείπνο από το εστιατόριο κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ημερών της, οι εβδομαδιαίες της βόλτες για ψώνια είναι συνήθως γύρω στα 20 ευρώ (21,43 δολάρια). Τα γεύματα έξω κυμαίνονται μεταξύ 5 ευρώ (5,36 δολάρια) για έναν καφέ και ένα γλυκό και 15 ευρώ (16,08 δολάρια) για ένα μεγαλύτερο γεύμα.
Ο μισθός της περιλαμβάνει εισφορές για τη χρηματοδότηση της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης, του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος, της ανεργίας, των οικογενειακών επιδομάτων και άλλων κλάδων κοινωνικής ασφάλισης.
Η Valcourt ξόδεψε τις αποταμιεύσεις της για να μετακομίσει στο εξωτερικό και να φοιτήσει σε σχολή ζαχαροπλαστικής, οπότε αυτή τη στιγμή τις χτίζει από την αρχή και ξεκινάει τους συνταξιοδοτικούς και επενδυτικούς της στόχους.
Η ζωή ως βοηθός ζαχαροπλάστη
Η Valcourt εργάζεται περίπου 40 ώρες την εβδομάδα και παίρνει πέντε εβδομάδες άδεια με αποδοχές κάθε χρόνο. Ξεκινάει κάθε μέρα ελέγχοντας πόσους πελάτες θα έχει το εστιατόριο εκείνη την ημέρα, και στη συνέχεια βλέπει τι υλικά θα χρειαστούν για το σέρβις. Μετά, αυτή και οι συνάδελφοί της περνούν το υπόλοιπο της ημέρας ψήνοντας. Τα αγαπημένα γλυκά που φτιάχνει η Valcourt είναι τα entremets, ή ένα κέικ με βάση τη μους πολλαπλών στρώσεων.
Της αρέσει να μαθαίνει στη δουλειά, είτε πρόκειται για ένα νέο γλυκό είτε για μια τεχνική δεξιότητα. «Το θέμα με τη ζαχαροπλαστική είναι ότι οι πιο μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά», τονίζει η Valcourt.
Οι γαλλικές κουζίνες έχουν τη φήμη ότι είναι απαιτητικά περιβάλλοντα, αλλά η Valcourt λέει ότι οι συνάδελφοί της είναι φιλικοί και εξυπηρετικοί κατά τη διάρκεια των πολύ φορτωμένων ημερών. Και σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Valcourt λέει ότι οι συνάδελφοί της ενθαρρύνονται να μην εργάζονται υπερωρίες.
Εκτός εργασίας, η Valcourt αγαπά να μαθαίνει στον εαυτό της νέες δεξιότητες και χόμπι, όπως να παίζει ukulele, να διαλογίζεται, να κάνει γιόγκα, να μαθαίνει για την αστρολογία και τα ταρώ, να πλέκει με βελονάκι και να κάνει skateboard.
Από τότε που ζει στην Tournon, της αρέσει να βρίσκεται στη φύση, να κάνει πεζοπορία και να πηγαίνει με το αυτοκίνητο σε νέα χωριά σε όλη τη Γαλλία.
Κοιτάζοντας μπροστά
Η Valcourt λέει ότι το ταξίδι της στη Γαλλία άξιζε τον κόπο: «Είμαι πιο ευτυχισμένη εδώ απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Είναι υπέροχα», υπογραμμίζει.
Ελπίζει να συνεχίσει να εργάζεται στον τομέα αυτό και να μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί. «Παρόλο που το να γίνω ζαχαροπλάστης δεν είναι απαραίτητα ο ίδιος ο στόχος, εξακολουθώ να θέλω να εργαστώ στον κλάδο για όσο περισσότερο μπορώ», προσθέτει.
Της αρέσει η απλότητα της μικρής της πόλης προς το παρόν, αλλά θα μπορούσε επίσης να δει τον εαυτό της να μετακομίζει στη νότια Γαλλία ή σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Επίσης, βλέπει τον εαυτό της να επιστρέφει στις ΗΠΑ αργότερα.
«Η οικογένεια και οι φίλοι μου είναι εκεί και μου λείπουν περισσότερο από όσο μπορώ να πω», λέει. «Και νιώθω σημαντικό να επιστρέψω μια μέρα στις ρίζες μου και να φέρω αυτά που έμαθα από τη Γαλλία στις ΗΠΑ», καταλήγει