Τίτλους τέλους στις δραστηριότητές της βάζει η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen στην κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ (Xinjiang), όπου το Πεκίνο κατηγορείται για εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας, καθώς προχωρά στην πώλησή τους σε κινεζική εταιρεία.
Η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα πωλήσει το εργοστάσιό της στην πρωτεύουσα της Ξινγιάνγκ, Ουρούμτσι, καθώς και την πίστα δοκιμών στην πόλη Τουρπάν, σε κινεζική εταιρεία.
Οι κατηγορίες για τη μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην περιοχή, όπως η χρήση στρατοπέδων κράτησης και η καταναγκαστική εργασία, έχουν φέρει το Πεκίνο στο στόχαστρο των υπερασπιστών των δικαιωμάτων.
Volkswagen και Ξινγιάνγκ: Ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν
Η Volkswagen έχει δεχθεί έντονη κριτική για το εργοστάσιό της στο Ουρούμτσι, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2013 και στο οποίο συμμετέχει μέσω του εταίρου της, SAIC. Μάλιστα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε φέτος ότι το 2019 μπορεί να χρησιμοποιήθηκε καταναγκαστική εργασία για την κατασκευή της πίστας δοκιμών στην Τουρπάν.
Η Volkswagen αρνείται ότι έχει βρει αποδείξεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα έργα της, αλλά δεσμεύτηκε να διερευνήσει κάθε νέα πληροφορία. Παρόλα αυτά, οι πιέσεις αυξήθηκαν, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της BASF, άλλου γερμανικού κολοσσού, ότι θα επισπεύσει την αποχώρησή της από κοινοπραξίες στην περιοχή.
Η πώληση και οι κατηγορίες
Η Volkswagen επιβεβαίωσε ότι οι δραστηριότητές της θα περάσουν στην κινεζική εταιρεία Shanghai Motor Vehicle Inspection Center (SMVIC).
Παρότι εξωτερικός έλεγχος που διενεργήθηκε πέρυσι από τη Volkswagen δεν βρήκε αποδείξεις για καταναγκαστική εργασία στο εργοστάσιο, οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχτηκαν ότι η συλλογή δεδομένων στην Κίνα παρουσιάζει «σημαντικές προκλήσεις». Επιπλέον, η πίστα δοκιμών στην Τουρπάν δεν συμπεριλήφθηκε στον έλεγχο.
Το Πεκίνο, από την πλευρά του, αρνείται κάθε κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειές του στο Ξινγιάνγκ έχουν στόχο την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Καλεί δε τις εταιρείες να μην παρασυρθούν από «ψέματα» που αφορούν την περιοχή.
Οι κατηγορίες για την καταπάτηση δικαιωμάτων στην επαρχία του Ξινγιάνγκ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία, αναγκαστική στείρωση και πολιτική χειραγώγηση. Το 2022, έκθεση του ΟΗΕ κατέγραψε «αξιόπιστες» ενδείξεις για βασανιστήρια και παραβιάσεις, χωρίς ωστόσο να χαρακτηρίσει τις ενέργειες του Πεκίνου ως γενοκτονία, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ και ορισμένοι δυτικοί νομοθέτες.
Ωστόσο, οι πιέσεις προς εταιρείες όπως η Volkswagen αυξάνονται, καθώς θεωρείται ότι τα δίκτυα παραγωγής στην περιοχή ενδέχεται να επωφελούνται από την καταπάτηση δικαιωμάτων των μειονοτήτων.