Τα αεροδρόμια της Ευρώπης ξεπέρασαν επιτέλους τα επίπεδα επιβατικής κίνησης της προ Covid εποχής, σύμφωνα με νέα έκθεση.
Το Airports Council International (ACI) Europe επιβεβαίωσε ότι 2,5 δισ. επιβάτες διήλθαν από τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε 7,4% αύξηση σε σύγκριση με το 2023.
Ως αποτέλεσμα, η συνολική κίνηση του περασμένου έτους ήταν 1,8%ό πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα (2019). Ωστόσο, το 47% των αεροδρομίων της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την εποχή πριν την πανδημία. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αεροπορική αγορά και η γεωπολιτική έχουν οδηγήσει σε σημαντικά κενά απόδοσης στις εθνικές και μεμονωμένες αγορές αεροπορικών εισιτηρίων, δήλωσε η ACI Europe.
Τα αεροδρόμια της Ευρώπης ξεπέρασαν τα ιστορικά ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2024
Η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αεροδρομίων το 2024 οφείλεται κυρίως στη διεθνή επιβατική κίνηση (αύξηση 8,8% σε σχέση με το 2023), σύμφωνα με την ίδια έκθεση. Η επιβατική κίνηση εσωτερικού αυξήθηκε μόνο κατά 2,5% το 2023, παραμένοντας 6,3% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η κίνηση ήταν πιο έντονη το πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς και κατά τους μήνες εκτός αιχμής που παραδοσιακά συνδέονται με χαμηλότερη κίνηση. Αυτό αντανακλά τις διαρθρωτικές αλλαγές στην αεροπορική αγορά, συμπεριλαμβανομένης της μερικής στροφής προς τους σιδηροδρόμους, την ισχυρή διασυνοριακή κινητικότητα εντός της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ και την ταχέως αυξανόμενη ζήτηση σε αναδυόμενες αγορές εκτός ΕΕ, κατέληξε η ACI Europe.
«Τα αεροδρόμια της Ευρώπης υποδέχτηκαν επιπλέον 200 εκατ. επιβάτες πέρυσι, με πολλά να ξεπερνούν τα προηγούμενα ιστορικά τους ρεκόρ», δήλωσε ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI Europe.
«Αυτό επιτεύχθηκε παρά τα αυξημένα αεροπορικά εισιτήρια, τις συνεχείς πιέσεις στον εφοδιασμό, κυρίως τη χλιαρή οικονομική ανάπτυξη και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα για το πώς οι καταναλωτές δίνουν πλέον προτεραιότητα στις εμπειρίες και στα ταξίδια ειδικότερα».
Ο Jankovec πρόσθεσε, ότι το 2024 έφερε σημαντικές δομικές αλλαγές μετά την Covid, με τους επιβάτες να ταξιδεύουν όλο και περισσότερο για αναψυχή και να επισκέπτονται φίλους και συγγενείς, ενώ οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοση της κυκλοφορίας.
Ποια είναι τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της Ευρώπης;
Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024 ήταν το Heathrow του Λονδίνου, αυτό στην Κωνσταντινούπολη, το CDG του Παρισιού, το Amsterdam Schiphol και αυτό της Μαδρίτης.
Το Heathrow του Λονδίνου διατήρησε τη θέση του ως το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης το 2024, υποδεχόμενος 83,9 εκατ. επιβάτες. Αυτό αντιπροσώπευε μια αύξηση 5,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιτρέποντας στον βρετανικό κόμβο να ξεπεράσει τα προ της πανδημίας επίπεδά του κατά 3,7%.
Τα αεροδρόμια της Ευρώπης (EU+ Market) συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Εσθονίας, παρουσίασαν αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 7,8% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις επιδόσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο αντίκτυπος της γεωπολιτικής ήταν πιο έντονος σε αυτές τις περιοχές, πλήττοντας αεροδρόμια στο Ισραήλ (-33,3%), τη Ρωσία (-13,5%) και την Ουκρανία (χωρίς κίνηση).
Η επιβατική κίνηση σε μικρά αεροδρόμια (λιγότερο από ένα εκατομμύριο επιβάτες) το 2024 αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό και παρέμεινε 34,5% κάτω από τον όγκο τους πριν από την πανδημία.
Αυτά τα μικρά αεροδρόμια παρέχουν συνδεσιμότητα και εδαφική συνοχή σε όλο το εύρος της Ευρώπης, διαπίστωσε η ACI Europe, ωστόσο οι διαρθρωτικές αλλαγές της αγοράς και οι ρυθμιστικές εξελίξεις εμποδίζουν την ανάκαμψή τους.
Οι «ακατάλληλες αεροπορικές πολιτικές» θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για περαιτέρω ανάπτυξη το 2025
«Κοιτάζοντας τους επόμενους μήνες, αναμένουμε ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια θα παραμείνει ανθεκτική, αψηφώντας την εύθραυστη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και γενικά τις υποτονικές ευρωπαϊκές οικονομίες», δήλωσε ο Jankovec. Προβλέπουμε λοιπόν μια αύξηση 4% στην επιβατική κίνηση για το 2025, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την πρόβλεψη υπό ανασκόπηση, λαμβάνοντας υπόψη τις συντριπτικές παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες».
Οι κύριες προκλήσεις για την κυκλοφορία θα είναι τα προβλήματα διαχείρισης του στόλου των αεροπορικών εταιρειών, οι ελλείψεις ικανότητας διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, οι κακώς ενημερωμένες πολιτικές αερομεταφορών και η γεωπολιτική, κατέληξε ο Jankovec.