MENU

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια 50 ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη – Στα 46,5 εκατ. ευρώ το κόστος

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός του ΥΠΟΜΕ για ακόμη 125 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα, ενώ επίκειται ανάλογη διαδικασία για την προμήθεια των πρώτων λεωφορείων υδρογόνου

Ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα 240 ημερολογιακών ημερών θα έχει στη διάθεσή του ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο της προμήθειας των 50 καινούριων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω τον στόλο των αστικών οχημάτων της Θεσσαλονίκης.

Οι σχετικός διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται ήδη στον αέρα και αφορά την προμήθεια 50 Αστικών Ηλεκτρικών Λεωφορείων και των παρελκομένων τους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Τα οχήματα θα είναι μήκους 18 μέτρων και θα συνοδεύονται από 25 σταθερούς φορτιστές βραδείας φόρτισης. Οι φορτιστές θα έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης φόρτισης δύο οχημάτων, που σημαίνει ότι θα είναι εξοπλισμένοι με δύο συνδετήρες.

Παράλληλα ο ανάδοχος θα αναλάβει την προμήθεια όλων των εγχειριδίων, των τεχνικών εγγράφων και των εικονογραφημένων καταλόγων εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση οδηγών, την λειτουργία, τη συντήρηση, τη γενική επισκευή, την ανίχνευση και αποκατάσταση βλαβών και την επισκευή των οχημάτων, καθώς και του βιβλίου «ιστορικού» του κάθε οχήματος.

Στις υποχρεώσεις του εντάσσεται και η παροχή εκπαίδευσης στο κατάλληλο προσωπικό των φορέων λειτουργίας των λεωφορείων και φορτιστών στη Θεσσαλονίκη, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη εξοικείωση με το σχεδιασμό, τη λειτουργία και την ανίχνευση βλαβών των οχημάτων.

Στόχος του διαγωνισμού, όπως επισημαίνεται και στο κείμενο διακήρυξης, είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης να ανέρχεται στο ποσό των 37,5 εκατ. ευρώ (46,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Να σημειωθεί ότι σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ήδη ένα αμαξοστάσιο που υποστηρίζει φόρτιση ηλεκτρικών λεωφορείων, μετά από την προμήθεια των πρώτων 110 οχημάτων, τα οποία είχαν τεθεί σε κυκλοφορία τον Ιούνιο 2024.

Ο ανάδοχος της νέας σύμβασης έχει την υποχρέωση κατάρτισης και κατάθεσης στην αναθέτουσα αρχή των μελετών εγκατάστασης φορτιστών (όσον αφορά στους υπό προμήθεια φορτιστές) για τα αμαξοστάσια που θα υποδείξει η αναθέτουσα αρχή.

Ελάχιστη αυτονομία κίνησης 200 χιλιομέτρων

Τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα είναι 18 μέτρων και στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληρούν συγκαταλέγονται ως προς τους μεταφερόμενους επιβάτες:

• Ελάχιστος συνολικός αριθμός επιβατών: 118

• Ελάχιστος αριθμός καθήμενων επιβατών: 39

• Θέσεις ΑμεΑ: τουλάχιστον 1

Το κάθε λεωφορείο θα έχει ελάχιστη αυτονομία κίνησης 200 χιλιομέτρων, τουλάχιστον, σε δρόμο, με κλίσεις έως ±5%, χωρίς επαναφόρτιση ή αντικατάσταση των συσσωρευτών του:

• Στις αστικές συνθήκες της πόλης της Θεσσαλονίκης, με στάσεις, κατά μέσο όρο, ανά 300 μέτρα και εμπορική ταχύτητα 15 km/h (+/-10%).

• Παραμονή σε στάση 20 δευτερόλεπτα.

• Υπό πλήρες φορτίο.

• Με τα συστήματα κλιματισμού, εσωτερικού – εξωτερικού φωτισμού, καθώς και τα υπόλοιπα βοηθητικά συστήματα του οχήματος σε λειτουργία, στην ονομαστική τους ισχύ.

Τα οχήματα θα πρέπει να έχουν συνολικά, τέσσερις μηχανοκίνητες, διπλές θύρες, εισόδου – εξόδου των επιβατών, στη δεξιά πλευρά τους, ελάχιστου πλάτους 1.200 mm, η κάθε μία, οι οποίες θα ανοίγουν προς το εσωτερικό του λεωφορείου και θα πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές του.

Εναλλακτικά, οι θύρες δύνανται να ανοίγουν προς το εξωτερικό του λεωφορείου, εφόσον το άνοιγμα γίνεται κατά τρόπο επάλληλο με το αμάξωμα του οχήματος, δίχως πλήρη έκταση των θυρών εκτός αυτού.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης ο ανάδοχος υποχρεούται να κατασκευάσει ένα πρότυπο λεωφορείο ως δείγμα, στο οποίο η αναθέτουσα αρχή θα διενεργήσει, στις εγκαταστάσεις του αναδόχου, ποιοτικό έλεγχο έτσι ώστε η κατασκευή του να πληροί τις προδιαγραφές του, σε τουλάχιστον δύο στάδια.

Βάσει των όρων της διακήρυξης, ο συνολικός χρόνος παράδοσης του συνόλου των 50 αρθρωτών αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων και των παρελκομένων τους στη Θεσσαλονίκη, ορίζεται σε 240 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει και στο πρόσφατο φόρουμ των Δελφών η γενική γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου, Δέσποινα Παληαρούτα, στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν ήδη 110 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ άλλα 159 θα κυκλοφορούν σταδιακά με τη μέθοδο της τριετούς χρονομίσθωσης (leasing). Με τις κινήσεις αυτές υπολογίζεται ότι το 50% του στόλου θα είναι καινούρια, ενώ η μέση ηλικία των οχημάτων θα έχει μειωθεί από τα 14 στα 7,3 έτη.

Σχεδόν 1.000 νέα λεωφορεία στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το Δεκέμβριο

Αντίστοιχα και στην Αθήνα συνεχίζεται η σταδιακή ανανέωση του στόλου με στόχο έως το τέλος της χρονιάς στην πρωτεύουσα να κυκλοφορούν 951 καινούρια λεωφορεία.

Έχει ξεκινήσει πρόσφατα ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προμήθεια άλλων 125 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων για την Αθήνα.

Το κόστος του διαγωνισμού ανέρχεται στο ποσό των 71,2 εκατ. ευρώ και με την προσθήκη του ΦΠΑ φτάνει τα 88,3 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για 125 λεωφορεία 12 μέτρων μαζί με τους απαραίτητους φορτιστές βραδείας φόρτισης, τα οποία αναμένονται στους δρόμους της Αθήνας μέχρι το καλοκαίρι του 2026.

Σήμερα στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν ήδη 405 νέα λεωφορεία, ενώ σύμφωνα με την κυρία Παληαρούτα, στόχος είναι μέσα στη χρονιά να «τρέξει» για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διαγωνισμός για λεωφορεία υδρογόνου.

Η προμήθεια αυτή θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Εκσυγχρονισμού (Modernization Fund). Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα γι’ αυτήν την προμήθεια αποτελούν τόσο οι επενδύσεις για νέες εγκαταστάσεις όσο και για την παραγωγή του ίδιου του καυσίμου, όπως ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα