Το καλοκαίρι του 2025 έθεσε ως χρονικό στόχο, «αν δεν υπάρξουν προβλήματα με τις διαγωνιστικές διαδικασίες» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την ολοκλήρωση του σχετικού πληροφοριακού συστήματος για τις 1.000 έξυπνες κάμερες που θα τοποθετηθούν στην Αττική.
Όπως είπε, στο νέο σύστημα θα στέλνονται κατευθείαν οι κλήσεις στο κινητό του παραβάτη, στη θυρίδα του πολίτη και θα πραγματοποιείται η ψηφιακή εξέταση των ενστάσεων.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «υπάρχουν 388 κάμερες στην Περιφέρεια Αττικής, για τις οποίες ο διαγωνισμός έχει τελειώσει. Αυτές θα είναι οι πρώτες που θα μπουν σε κόμβους που έχουν υποδείξει η Ελληνική Αστυνομία και η Τροχαία ότι είναι επικίνδυνοι, γιατί γίνονται ατυχήματα και δυστύχηματα. Αυτές, λοιπόν, θα αρχίσουν να μπαίνουν από το καλοκαίρι και μετά, άρα θα χρησιμοποιήσουμε αυτές πρώτα. Έχουμε ήδη 17 κάμερες στην Αττική Οδό, οι οποίες ήδη λειτουργούν με το παλιό σύστημα, μαζί με άλλες 12».
Παράλληλα, θα καταγράφεται το πρόσωπο του οδηγού, όχι ο συνοδηγός και οι υπόλοιποι επιβάτες του αυτοκινήτου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «θα κάνουμε τα πάντα για να σεβαστούμε το θέμα των προσωπικών δεδομένων, όμως δεν είναι προσωπικό δεδομένο όταν δείχνει μόνο το πρόσωπό μου χωρίς να δείξει αν υπάρχει άνθρωπος δίπλα μου, όταν τρέχω με υπερβολική ταχύτητα ή περνώ με κόκκινο».
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου στάθηκε στην μεγάλη συνεισφορά των καμερών, οι οποίες «έρχονται να καλύψουν ένα κενό το οποίο υπάρχει και είναι ντροπή για ένα κράτος με καινούργιους αυτοκινητοδρόμους να σκοτώνονται δυο άνθρωποι την ημέρα στη χώρα μας, όχι στις εθνικές οδούς αλλά μέσα στις πόλεις».
Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε επισήμως το κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών, καθώς και οι παραβάσεις που θα βεβαιώνονται ψηφιακά.