Πολύ κόσμος έχει υποτιμήσει σε γενικές γραμμές τις δημόσιες μεταφορές, όμως αυτές εκτός του ότι είναι οι πιο ωφέλιμες για το περιβάλλον, είναι μακράν οι πιο οικονομικές και σίγουρα δεν απαιτούν την παραμικρή γνώση οδήγησης, όσον αφορά τον πιο νεανικό πληθυσμό.
Για να βρουν λοιπόν τις πόλεις με τις καλύτερες μεταφορές παγκοσμίως, οι ειδικοί έκαναν έρευνες όπου ρώτησαν 18.500 άτομα από 50 μεγαλουπόλεις, ζητώντας τους να αξιολογήσουν τις μεταφορές είτε πρόκειται για τρένο, είτε για λεωφορείο, είτε για τραμ.
Για ακόμα μια περίπτωση, η Ασία κυριαρχεί στη λίστα, με τα εμβληματικά μέσα μαζικής μεταφοράς της Νέας Υόρκης και της Κωνσταντινούπολης να μη βρίσκονται, προς έκπληξη όλων μας, στη λίστα, αλλά με νέες πόλεις να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, όπως το Εδιμβούργο και το Μπράιτον.
Αναλυτικά οι 15 πόλεις με τα πιο ασφαλή, αποτελεσματικά και οικονομικά μέσα μεταφοράς στον κόσμο
1) Χονγκ Κονγκ
Το αναφέραμε και πριν λίγες μέρες. Με βαθμολογία 98/100 η συγκεκριμένη πόλη ξεχωρίζει για τις ταχύτατες και ασφαλείς μεταφορές της, ενώ έχει πάει το τομέα άνεση ένα βήμα παραπέρα, με κλιματιζόμενα αστικά και τραμ, που περνούν μέσα από μοναδικές τοποθεσίες.
2) Σανγκάη
Δεν γίνεται μια πόλη 2,5 εκατ. κατοίκων να μην είναι οργανωμένη στο θέμα των μεταφορών. Οι 20 γραμμές του μετρό που επεκτείνονται σε περισσότερα από 800 χλμ. και οι περίπου 2.000 ημερήσιες διαδρομές των αστικών λεωφορείων δικαίως παίρνουν τη βαθμολογία του 94/100.
3) Πεκίνο
Συνεχίζουμε με τις πόλεις της Κίνας, καθώς μετά τη Σανγκάη με βαθμολογία λίγο μικρότερη (91/100) το Πεκίνο συμπληρώνει το… βάθρο. Πολλά δρομολόγια, υπερσύγχρονα και άκρως αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, αλλά αυτό που ξεχωρίζει είναι η αρχιτεκτονική και οι πολύ καλοί δρόμοι, στους οποίους μπορεί κανείς να κινηθεί άνετα και με ένα ποδήλατο. Η επιτομή της οικολογίας.
4) Άμπου Ντάμπι
Μπορεί οι υπόγειες μεταφορές της πόλης να ξεχωρίζουν, όμως σε καμία περίπτωση δεν υστερούν και οι επίγειες. Στο Άμπου Ντάμπι τα πάντα είναι μελετημένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Βαθμολογία: 88/100.
5) Ταϊπέι
Σε ισοβαθμία με το Άμπου Ντάμπι (88/100) η Ταϊπέι ξεχωρίζει για το εκπληκτικά γρήγορο μετρό της (πιάνει ταχύτητες 300 χλμ/ώρα), όπως επίσης και για τον συγχρονισμό και τη σπουδαία συνέπεια των μέσων της, τα οποία ξεκινούν από κοινές αφετηρίες και διέρχονται συχνά ακόμα και από τον πιο απομακρυσμένο σταθμό.
6) Λονδίνο
Η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη της λίστας. Με υπόγειες σήραγγες που ξεπερνούν τα 400 χλμ. σε έκταση και αμέτρητα δρομολόγια εντός της πόλης από αστικά και τραμ (αλλά και με την ύπαρξη 30.000 ηλεκτρικών οχημάτων για προσωπική χρήση) η πρωτεύουσα της Αγγλίας λαμβάνει τη βαθμολογία του 86/100.
7) Βιέννη
Αποτελεσματικότητα, συχνότητα, ταχύτητα, οικονομία, καθαριότητα και άνεση αφού τα μέσα δεν γεμίζουν ποτέ ασφυκτικά. Αυτά είναι τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των δημόσιων μεταφορών της αυστριακής πρωτεύουσας, οπότε το 84/100 είναι μια φυσιολογική βαθμολογία.
8) Σεούλ
Στην πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας, οι επιβάτες «παίζουν» με τα χρώματα, αφού κάθε απόχρωση ξεκινά και καταλήγει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Επίσης υπάρχει μια εφαρμογή για τις συγκοινωνίες, η οποία λειτουργεί στην εντέλεια και στο… δευτερόλεπτο, αναφορικά με τους χρόνους αναχώρησης και άφιξης. Τελική βαθμολογία 84/100 και ισοβαθμία με Βιέννη.
9) Βομβάη, Ινδία
Μεταφορές… non-stop αφού ακόμα και τις πιο δύσκολες ώρες, μπορείτε να έχετε πολλές επιλογές, πάντα με ασφάλεια, συνέπεια και ταχύτητα στις υπηρεσίες των μέσων. Τελική βαθμολογία για όλα αυτά, το 83/100. Καθόλου άσχημα.
10) Ντόχα, Κατάρ
Εδώ οι μεταφορές ξεχωρίζουν από τις μόλις τρεις γραμμές του μετρό που καλύπτουν όλο το εύρος της πόλης. Με τρένα που λειτουργούν στον αυτόματο, χωρίς οδηγό, αλλά εξασφαλίζουν, ό,τι χρειάζεται κανείς για ένα τέλειο ταξίδι, η Ντόχα συγκεντρώνει κι αυτή βαθμολογία στα 83/100, για να κλείσει η 10άδα.
Το Top-15 συμπληρώνουν κατά σειρά οι εξής πόλεις: