MENU

EUROCONTROL: Η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη το 2023 – Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Στη δεκάδα των κορυφαίων χωρών βρίσκεται και η Ελλάδα

Στα 10,2 εκατομμύρια ανήλθε ο αριθμός των πτήσεων στην Ευρώπη το 2023, καταγράφοντας άνοδο 10%, σε σύγκριση με το 2022, φθάνοντας το 92% των προπανδημικών επιπέδων, σύμφωνα με τον οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας EUROCONTROL.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το 2023 η ενδοευρωπαϊκή κυκλοφορία ενισχύθηκε κατά 8%, σε ετήσια βάση. Η κίνηση από την Ευρώπη προς τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκε κατά 18%. Οι πτήσεις αερομεταφορέων χαμηλού κόστους εμφάνισαν άνοδο 21% ενώ οι πτήσεις κύριων αερομεταφορέων 10%.

Ο Eurocontrol ανέφερε υψηλότερη δραστηριότητα στη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, λόγω περισσότερων πτήσεων με τη Ρωσία. Τα κράτη κατά μήκος του άξονα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν επίσης πολύ δραστήρια (Βαλκάνια), χάρη στη συνεχιζόμενη αυξημένη κίνηση από/προς τις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Τα 10 κορυφαία κράτη συνολικά κατέγραψαν 9,5% περισσότερες πτήσεις (αφίξεις και αναχωρήσεις), σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το Ηνωµένο Βασίλειο ήταν το κράτος που κατέγραψε τον υψηλότερο µέσο αριθµό ηµερήσιων πτήσεων το 2023 (5.290/ηµέρα), σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση µε το 2022.
Ακολούθησε η Ισπανία (4.616 πτήσεις/ημέρα, +9%), και τρίτη ήταν η Γερμανία (4.532 πτήσεις/ημέρα, +7%).

Η Τουρκία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση (+16%), λόγω των τουριστικών πτήσεων, της συνεχιζόμενης επέκτασης του αεροδρομίου iGA Istanbul και της μετατόπισης ορισμένων ρωσικών πτήσεων μέσω της Τουρκίας.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας

Στη δεκάδα των κορυφαίων χωρών βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία συναντάται στην όγδοη θέση, καταγράφοντας 1.374 πτήσεις ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 8%, σε σύγκριση με το 2022 και κατά 9%, σε σύγκριση με το προ-πανδημικό 2029.

Μάλιστα, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία ήταν οι δύο χώρες εντός της πρώτης 10άδας που εμφάνισαν θετικό πρόσημο στην κίνηση, σε σχέση με το 2019, ενώ η Ισπανία σχεδόν άγγιξε το επίπεδο του 2019, εξέλιξη η οποία οφείλεται στην αύξηση του τουρισμού και στις τρεις αυτές χώρες.

Οι καθυστερήσεις σε όλη την Ευρώπη το 2023


Οι απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις πτήσεις της Ευρώπης κατά το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους

Οι καθυστερήσεις λόγω των απεργιών ήταν τέσσερις φορές περισσότερες το 2023 από ό,τι το 2022, με σχεδόν όλες να επηρεάζουν τον γαλλικό εναέριο χώρο.

Η μέση καθυστέρηση ήταν 17,7 λεπτά – περίπου η ίδια με το 2022, αλλά πολύ υψηλότερη από ό,τι το 2019. Το 71% των πτήσεων έφτασε εγκαίρως και περίπου το 65% αναχώρησε εγκαίρως.

Αεροδρόμια όπως της Λισαβόνας και του Γκάτγουικ του Λονδίνου είχαν συχνά περιορισμούς στη χωρητικότητα, ενώ οι κύριες διαταραχές σε άλλους κόμβους όπως το Άμστερνταμ, το Χίθροου και το Μόναχο προήλθαν από τις καιρικές συνθήκες.

Η Γαλλία και η Γερμανία ευθύνονται για σχεδόν τα δύο τρίτα όλων των καθυστερήσεων των πτήσεων. Αν και οι απεργίες, τα καιρικά φαινόμενα και οι αλλαγές στα συστήματα επιδείνωσαν τα προβλήματα, η χωρητικότητα και το προσωπικό ήταν τα κύρια ζητήματα που προκάλεσαν καθυστερήσεις.

Ποιες αεροπορικές εταιρείες ήταν οι πιο ακριβείς


Τέσσερις αεροπορικές εταιρείες – η Iberia, η Widerøe, η Vueling και η Norwegian – είχαν ποσοστά ακρίβειας στις αφίξεις άνω του 80%. Αυτό σημαίνει ότι είχαν τις περισσότερες πτήσεις που έφτασαν στην ώρα τους.

Αλλά μόνο η Vueling και η Norwegian παρουσίασαν βελτίωση στη συνέπεια σε σύγκριση με το 2019 – τα ποσοστά για όλες τις άλλες εταιρείες μειώθηκαν.

Οι χειρότερες αεροπορικές εταιρείες όσον αφορά την ακρίβεια άφιξης ήταν η TAP (61%), η Pegasus (62%) και η Turkish Airlines (64%).


Όσον αφορά την έγκαιρη αναχώρηση, τα τρία κορυφαία αεροδρόμια ως προς την ακρίβεια ήταν το Όσλο, η Βιέννη και η Αθήνα. Και τα 20 αεροδρόμια που περιλαμβάνονται στα στοιχεία του Eurocontrol είχαν χειρότερα στοιχεία για την αναχώρηση στην ώρα τους.

Δημοφιλείς προορισμοί

Το Eurocontrol αποκάλυψε επίσης ποια ήταν τα πιο δημοφιλή δρομολόγια από την Ευρώπη πέρυσι. Οι περισσότεροι άνθρωποι πέταξαν εντός της Ευρώπης με μέσο όρο 21.660 πτήσεις την ημέρα.
Τα διηπειρωτικά ταξίδια αντιπροσώπευαν κατά μέσο όρο 5.414 πτήσεις κάθε μέρα.

Η Μέση Ανατολή ήταν ο επόμενος πιο δημοφιλής προορισμός μετά την Ευρώπη, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Οι πτήσεις προς την περιοχή Ασίας/Ειρηνικού σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση πέρυσι, με τον αριθμό των ταξιδιών να αυξάνεται κατά 33% σε σύγκριση με το 2022.

Σχετικά Άρθρα