MENU

Έρχονται μετά το Πάσχα οι κάμερες στα λεωφορεία για την επιτήρηση των λεωφορειολωρίδων

Για τουλάχιστον τρεις μήνες θα υπάρξει πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, κατά την οποία θα διαπιστώνονται οι παραβάσεις αλλά δεν θα επιδίδονται κλήσεις στους παραβάτες οδηγούς

Στο τέλος Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαίου αναμένεται να τοποθετηθούν οι πρώτες δύο κάμερες σε λεωφορεία της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) για την καλύτερη αστυνόμευση της λειτουργίας των λεωφορειολωρίδων.

Η πρώτη φάση του προγράμματος θα είναι πιλοτική και θα αφορά κυρίως την καταγραφή των στοιχείων, ενώ δεν θα οδηγεί σε επίδοση κλήσεων, αλλά μόνο στη διαπίστωση παραβάσεων. Άλλωστε ο υφιστάμενος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) δεν επιτρέπει αυτές τις μεθόδους επιτήρησης.

Η κατάσταση θα αλλάξει το προσεχές διάστημα με την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση του νέου ΚΟΚ, στις διατάξεις του οποίου έχει συμπεριληφθεί σχετική διάταξη. Όπως έχει ήδη αναφέρει σε ρεπορτάζ του το energodromio.gr, στο σχέδιο νόμου που είχε τεθεί πριν από λίγους μήνες σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται ότι η διαπίστωση παραβάσεων μπορεί να γίνεται με τεχνικά ή ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία δύνανται να τοποθετούνται και σε οχήματα έκτακτης ανάγκης και δημόσιας οδικής μαζικής μεταφοράς επιβατών και επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον εφόσον υπάρχει σχετική προειδοποίηση προς το κοινό με σταθερές ή κινητές πινακίδες για την ύπαρξη και λειτουργία τους.

Στόχος του μέτρου είναι η αποφυγή της παράνομης εισόδου άλλων οχημάτων στις λωρίδες αποκλειστικής κίνησης λεωφορείων και τρόλεϊ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί εάν οι συγκεκριμένες κάμερες που θα εγκατασταθούν μετά την πιλοτική περίοδο θα καταγράφουν και άλλου τύπου παραβάσεις, όπως για παράδειγμα τη μη χρήση κράνους των οδηγών και επιβατών δικύκλων.

Αυτές τις ημέρες ο ΟΑΣΑ προετοιμάζει την υπογραφή της πρώτης σύμβασης με την εταιρεία Hayden AI Technologies Ireland Limited, η οποία και θα υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα επιτήρησης Αποκλειστικών Λωρίδων Λεωφορείων έναντι αμοιβής ύψους 10.000 ευρώ.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η καταγραφή παραβάσεων σε λεωφορειολωρίδες, η καταγραφή και ανάλυση υλικού θέσης σε στάσεις και διάφορες αναλύσεις που σχετίζονται με την κυκλοφορία με την χρήση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε δυο λεωφορεία σε χώρο της ΟΣΥ, τη συντήρηση, την αναφορά και την ανάλυση δεδομένων.

Το συνολικό χρονοδιάγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης, της εκπαίδευσης, της συλλογής δεδομένων και της τελικής αναφοράς, εκτιμάται έξι μήνες, ενώ όπως ορίζεται στην ανάθεση, η διάρκεια εφαρμογής και λειτουργίας του πιλοτικού προγράμματος δεν μπορεί να είναι μικρότερη των τριών μηνών.

Έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Σύμφωνα με πηγές του ΟΑΣΑ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για το πιλοτικό πρόγραμμα δεδομένου ότι στη φάση αυτή δεν θα καταγράφονται ούτε πρόσωπα ούτε πινακίδες.

Να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση καμερών επί οχημάτων είναι μία μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται στο εξωτερικό, όχι μόνο για την επιτήρηση των λωρίδων κίνησης των ΜΜΜ, αλλά και για την παροχή στοιχείων σε περιπτώσεις ατυχημάτων, συγκρούσεων, κλπ.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας, η οποία θα υλοποιήσει το πιλοτικό πρόγραμμα, η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιηθεί θα εντοπίζει παράνομα σταθμευμένα ή κινούμενα οχήματα με μεγάλη ακρίβεια και μέσω μηχανικής μάθησης, θα εντοπίζει τη θέση των οχημάτων που έχουν καταγραφεί κατά μήκος μιας διαδρομής λεωφορείου. Θα τεκμηριώνει πιθανές κυκλοφοριακές παραβάσεις, ενώ το λεωφορείο κινείται και θα μεταφορτώνει μόνο τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για την έκδοση μιας κλήσης.

Βάσει της ανάλυσης των δεδομένων, ο ΟΑΣΑ θα ενημερωθεί με ακρίβεια ως προς το πόσα οχήματα παραβιάζουν τη λωρίδα των λεωφορείων ανά ημέρα και ώρα, για πόσο χρόνο, σε ποια σημεία, ακόμα και για το εάν η διατήρηση ορισμένων λωρίδων δε δικαιολογείται από τη συχνότητα και το πλήθος των διερχόμενων λεωφορείων.

Δεδομένης και της επερχόμενης αλλαγής του θεσμικού πλαισίου το σύστημα αναμένεται να εφαρμοστεί στη συνέχεια κανονικά αμέσως μόλις ψηφιστεί ο ΚΟΚ και εκδοθεί η προβλεπόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών, η οποία θα καθορίζει το είδος των οχημάτων, τον τρόπο της τοποθέτησης των καμερών σε σταθερά ή μη σημεία, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτών των μέσων, τη λειτουργία τους για τη διαπίστωση των παραβάσεων, τα σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέγονται από αυτά και τη βεβαίωση των παραβάσεων, τα σχετικά με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη χρήση τους για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων όσων υπόκεινται στη δράση τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Έως τότε ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με την Τροχαία έχει συστήσει 4μελή ομάδα, η οποία ανά 15θήμερο κάνει απολογιστική ενημέρωση για τις δράσεις απελευθέρωσης των λεωφορειολωρίδων και τις παραβάσεις που καταγράφηκαν.

Υπό εξέταση η επέκταση των λεωφορειολωρίδων και η χρήση τους από ΤΑΧΙ

Σήμερα το δίκτυο των λεωφορειολωρίδων στην Αθήνα μετρά 52 χλμ., ενώ οι ανάγκες πιθανής επέκτασής του εξετάζονται ήδη στο πλαίσιο του στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών που καταρτίζει ο ΟΑΣΑ.

Το μέτρο των λεωφορειολωρίδων και του διαχωρισμού του οδοστρώματος με κίτρινη διαγράμμιση είχε υλοποιηθεί από τον ΟΑΣΑ το διάστημα μεταξύ των ετών 1997 – 2007 και αφορά βασικούς οδικούς άξονες και σημαντικές οδούς, στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά.

Η κυκλοφορία σε αυτό αποτελεί εδώ και χρόνια …μήλον της Έριδος και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών οδηγών, ενώ πρόσφατα και ενόψει της ψήφισης του αναθεωρημένου ΚΟΚ η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είχε υποσχεθεί την είσοδο στις λεωφορειολωρίδες και στους αυτοκινητιστές ταξί της Αθήνας.

Η εξαγγελία αυτή βρίσκει αντίθετους τους συγκοινωνιακούς φορείς, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα δυσχεράνει την κυκλοφορία των οδικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μένει να φανεί εάν θα καταφέρουν να επηρεάσουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου ώστε να μην εφαρμοστεί τελικά.

Σχετικά Άρθρα