Ακριβά θα πληρώσει για ακόμα μία φορά το ελληνικό Δημόσιο την …έκφραση τέχνης από – συνήθως – νεαρά άτομα, τα οποία σχεδιάζουν graffiti πάνω σε συρμούς των μέσων σταθερής τροχιάς.
Λίγες ημέρες πριν το Πάσχα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης με απόφασή του που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», ενέκρινε την ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) για τα έτη 2026 – 2027, προκειμένου να διενεργήσει διαγωνισμό με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών αφαίρεσης graffiti από πέντε συρμούς 11ης παραλαβής, δηλαδή συνολικά 30 βαγόνια της γραμμής 1 (πρώην ηλεκτρικός σιδηρόδρομος).
Το κόστος των εργασιών, σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη της ΣΤΑΣΥ για το έργο, ανέρχεται σε 503.440 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και αφορά τις εργασίες αφαίρεσης graffiti τόσο από τις εξωτερικές όσο και από τις εσωτερικές επιφάνειες των συρμών, αλλά και εργασίες βαφής και συντήρησης σημείων της εξωτερικής επιφάνειας των οχημάτων και εργασίες εφαρμογής μόνιμης αντιγραφικής προστασίας, στις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες.
Οι εργασίες θα πραγματοποιούνται στο υπόστεγο στάθμευσης του αμαξοστασίου της ΣΤΑΣΥ στα Σεπόλια τις πρωινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 06:00 έως 15:00.
Όπως επισημάνθηκε πέραν του καθαρισμού, το έργο περιλαμβάνει και την επίστρωση της μόνιμης αντιγραφικής προστασίας σε κάθε ακάλυπτη επιφάνεια, η οποία προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον πέντε ετών, δεδομένου ότι θα πραγματοποιηθούν πολλαπλοί καθαρισμοί, σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Η ΣΤΑΣΥ θα παραδίδει στον ανάδοχο, σε συγκεκριμένη τροχιά του υποστέγου στάθμευσης στο αμαξοστάσιο ων Σεπολίων, έναν ηµισυρμό (τρία βαγόνια), ο καθαρισμός του οποίου θα είναι ολοκληρωμένος.
Ο πρώτος ηµισυρµός θα παραδοθεί 15 εργάσιμες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης των εργασιών, σε κάθε ηµισυρµό έχει καθοριστεί σε 30 εργάσιμες ημέρες και αφορά στο σύνολο των εργασιών. Ο ανάδοχος καλείται να παρουσιάσει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου μετά την υπογραφή της σύμβασης, το οποίο και θα εγκρίνει η ΣΤΑΣΥ.
Υψηλός κίνδυνος
Να σημειωθεί ότι τα graffiti στους συρμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και ειδικά σε αυτούς της Γραμμής 1, οι οποίοι είναι και πιο «ευάλωτοι» δεδομένου ότι το δίκτυο είναι υπέργειο, αποτελούν έναν μόνιμο «πονοκέφαλο» για τη ΣΤΑΣΥ, κυρίως εξαιτίας του κινδύνου που διατρέχουν όσοι επιχειρούν να ζωγραφίσουν πάνω στα οχήματα.
Κατά καιρούς έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά κατά τα οποία νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως το 2020 όταν ένας 20χρονος είχε εισέλθει στον χώρο ελιγμών – εναπόθεσης συρμών της Γραμμής 1 στην Αττική, προκειμένου να κάνει γκράφιτι, αλλά σκόνταψε και έπεσε στη ρευματοφόρο γραμμή. Ο νεαρός εντοπίστηκε αναίσθητος στις γραμμές του Ηλεκτρικού και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου όμως διαπιστώθηκε ο θάνατός του από ηλεκτροπληξία.
Εκτός του κινδύνου ωστόσο, η ΣΤΑΣΥ καλείται κάθε χρόνο να δαπανά σημαντικά ποσά προκειμένου να καθαρίσει τους συρμούς.
Πριν από μερικούς μήνες είχε αποφασιστεί η δοκιμή μιας νέας μεθόδου καθαρισμού σε τρία βαγόνια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Για την εταιρία η χρήση μιας αποτελεσματικής μεθόδου καθαρισμού αποκτά πλέον ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς μέχρι να αρχίσουν να παραδίδονται οι πρώτοι από τους 14 υπό ανακατασκευή συρμούς της Γραμμής 1 στο πλαίσιο της μεγάλης εργολαβίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πρέπει να έχει επιλυθεί το ζήτημα των βανδαλισμών.
Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η ΣΤΑΣΥ συνεργάζεται με την αστυνομία εφαρμόζοντας το σχέδιο ασφαλείας «Αριάδνη» σε Μετρό & Τραμ.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αν και η εφαρμογή του σχεδίου έχει οδηγήσει συνολικά από το 2021 έως και σήμερα σε 2.863 προσαγωγές ατόμων και 1.308 συλλήψεις για αδικήματα, όπως κλοπές, φθορές, γκράφιτι και αθλητική βία, δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα κυρίως στη Γραμμή 1, η οποία είναι ανοιχτή.