Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis φιλοδοξεί να αυξήσει γρήγορα τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής εκτός της χώρας μέσω νέας κοινοπραξίας με την Leapmotor, που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.
Οι δύο εταιρείες δήλωσαν η ότι οι πωλήσεις των οχημάτων της Leapmotor που κατασκευάζονται στην Κίνα θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο μέσω των δικτύων διανομής της Stellantis, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων στην Ευρώπη – Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ελλάδα και Ρουμανία.
Παράλληλα σχεδιάζουν να επεκταθούν στην Ινδία και την Ασία και τον Ειρηνικό, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και τη Νότια Αμερική από τα τέλη του 2024.
Τα σχέδια επέκτασης δεν περιλαμβάνουν επί του παρόντος διανομή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Stellantis, κ. Carlos Tavares, λόγω των νέων δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε νέους αυστηρούς δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του τετραπλασιασμού των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, από 25% σε 100%.
Τα σχέδια επέκτασης της κοινοπραξίας περιλαμβάνουν τουλάχιστον έξι EV μέχρι το 2027, σύμφωνα με παρουσίαση της Stellantis και της Leapmotor. Τα αυτοκίνητα, αρχικά οικονομικά οχήματα, αναμένεται να συμπληρώνουν την τρέχουσα γκάμα οχημάτων της Stellantis, ανέφεραν οι εταιρείες.
Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων γύρω από τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες. Πολλοί μέσα και γύρω από την αυτοκινητοβιομηχανία φοβούνται ότι τα λιγότερο ακριβά, κινεζικής κατασκευής οχήματα θα κατακλύσουν τις αγορές, υποβαθμίζοντας τα εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικά οχήματα.
«Από την άποψη της Stellantis, η θέση μας είναι ότι ανταγωνιζόμαστε. Ανταγωνιζόμαστε τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και ανταγωνιζόμαστε όσο πιο έντονα μπορούμε γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνουμε σε φόρμα για τον παγκόσμιο αγώνα στον οποίο συμμετέχουμε πλέον», δήλωσε ο Tavares.
Ο Tavares επισήμανε ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τις οποίες έχει αποκαλέσει προηγουμένως ως τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της Stellantis, αναμένεται να αναπτυχθούν ραγδαία διεθνώς – με ή χωρίς τη βοήθεια της κοινοπραξίας.
«Είτε μου αρέσει είτε όχι, είτε με εμένα είτε χωρίς εμένα, η Leapmotor θα ήταν ούτως ή άλλως στην Ευρώπη… ίσως όχι τόσο γρήγορα, ίσως όχι τόσο έντονα, αλλά θα πήγαινε στην Ευρώπη», δήλωσε ο Tavares. «Αυτό που κάνω εγώ είναι απλώς να προσπαθώ να επωφεληθώ απέναντι σε μια δυναμική που έχει δημιουργηθεί από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες», πρόσθεσε.
Οι κινεζικές εταιρείες αντιπροσώπευαν το 8% των πωλήσεων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο και θα μπορούσαν να αυξήσουν το μερίδιό τους στο 15% μέχρι το 2025, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι. Η ΕΕ πιστεύει ότι τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπολείπονται των τιμών των τοπικών μοντέλων κατά περίπου 20% στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η εισροή των κινεζικών EVs ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να δρομολογήσει κυβερνητική στήριξη για τη βιομηχανία.
«Η συνεργασία μεταξύ της Leapmotor και της Stellantis αποδεικνύει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια ολοκλήρωση της βιομηχανίας έξυπνων ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας», δήλωσε ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Leapmotor κ. Jiangming Zhu. «Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να δώσει ώθηση στη Leapmotor να γίνει μια σεβαστή εταιρεία ευφυών ηλεκτρικών οχημάτων παγκόσμιας κλάσης», κατέληξε.
Η Stellantis κατέχει το 51% της κοινοπραξίας με τη Leapmotor, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος και περιλαμβάνει και επένδυση 1,5 δισ. ευρώ στη Leapmotor για μερίδιο περίπου 21% στην εταιρεία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Stellantis έχει αποκλειστικά δικαιώματα εξαγωγής και πώλησης, καθώς και κατασκευής προϊόντων της Leapmotor εκτός της ευρύτερης περιοχής της Κίνας.