MENU

«Απογειώνεται» το επενδυτικό πρόγραμμα του 1,28 δισ. ευρώ για την επέκταση του αεροδρομίου Αθηνών

Στόχος να εξασφαλιστούν πολύ νωρίτερα οι επιπλέον χώροι των 148.000 τ.μ. στον κύριο και τον δορυφορικό αεροσταθμό για την εξυπηρέτηση των 40 εκατ. επιβατών

Στην επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος που αντιστοιχεί σε έργα αξίας 1,28 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει την επέκταση των χώρων του αεροδρομίου προχωρά η εταιρία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με στόχο να εξυπηρετεί μια δυναμικότητα 40 εκατομμυρίων επιβατών έως το 2032.

Βασικό χαρακτηριστικό του επενδυτικού προγράμματος είναι η περαιτέρω επέκταση του κτιρίου του κύριου αεροσταθμού και του κτιρίου δορυφορικού αεροσταθμού, με συνολική αύξηση των χώρων κατά περίπου 148.000 τ.μ. (+68%) για την παροχή πρόσθετων εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών, πρόσθετων αιθουσών επιβίβασης, νέων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών, διευρυμένων χώρων λιανικής πώλησης και εστίασης, καθώς και των απαιτούμενων τροποποιήσεων του οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών.

Τα άλλα μέρη του προγράμματος επέκτασης αεροδρομίου που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των 32 θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών στο βόρειο τμήμα της πίστας και τον νέο πολυώροφο χώρο στάθμευσης οχημάτων, συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2027.

Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα (αποτυπωμένο σε τιμές 2024) εκτιμάται σε περίπου 1,28 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος 2025 – 2032.

Επισημαίνεται πως το 50% των επενδύσεων αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2028, ενώ το υπόλοιπο μέρος μέχρι το 2032.

Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας προχωρά τώρα στην επιτάχυνση του προγράμματος επέκτασης αεροδρομίου, επιτυγχάνοντας τη σταδιακή επίτευξη της δυναμικότητας εξυπηρέτησης 33 εκατ. επιβατών ετησίως νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού και έχοντας ως απώτερο στόχο τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης 40 εκατ. επιβατών έως το 2032.

Ο λόγος της επιτάχυνσης έχει να κάνει με την ήδη σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης που έφτασε σε ποσοστό το 13%, με ένα ιστορικό ρεκόρ 31,9 εκατ. επιβατών το 2024.

Η επιτάχυνση των επενδυτικών πλάνων του ΔΑΑ συμμορφώνεται πλήρως με το χωροταξικό σχέδιο που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) το 2019 και προβλέπει την σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του Αεροδρομίου έως και 50 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Η επέκταση θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου για επενδύσεις αεροπορικών δραστηριοτήτων επιτρέποντας απόδοση σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την εταιρεία.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός προαιρετικού Προγράμματος Επανεπένδυσης Μερίσματος (Scrip Dividend) έως 100 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2024 και επιπλέον έως 140 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των επόμενων τριών ετών.

Σημειωτέον ότι ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2024 η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση 800 εκατ. ευρώ.

Ανάπτυξη νέων εμπορικών χώρων

Μέσω της επιτάχυνσης του προγράμματος επέκτασης αεροδρομίου, θα επιτευχθεί επίσης η επίσπευση της ανάπτυξης των μη αεροπορικών δραστηριοτήτων.

Επισημαίνεται ότι στο τέλος του 2024 το αεροδρόμιο διέθετε συνολικά 157 καταστήματα, συμπεριλαμβανομένων 72 εμπορικών καταστημάτων, 51 χώρων εστίασης και 34 καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, που κάλυπταν συνολικά πάνω από 13.600 τετραγωνικά μέτρα χώρων. Το συνολικό ποσοστό πληρότητας των εμπορικών χώρων στους αεροσταθμούς του ΔΑΑ ήταν περίπου 99%.

Οι επιδόσεις των εμπορικών δραστηριοτήτων του έτους ενισχύθηκαν περαιτέρω από τη συνεχή αναβάθμιση των προσφερόμενων επιλογών στους αεροσταθμούς.

Κατά τη διάρκεια του 2024 εισήχθησαν 18 νέα concepts καταστημάτων λιανικής και εστίασης, τα περισσότερα από τα οποία ανταποκρίνονται στη στρατηγική «Best of Greece» του ΔΑΑ, σύμφωνα με την οποία στους αεροσταθμούς εισάγονται εγχώρια concepts και brands με σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά.

Επιπλέον, περίπου το 24% των συνολικών εμπορικών χώρων των αεροσταθμών, που αντιστοιχεί σε περίπου 3.300 τετραγωνικά μέτρα, είτε ανακαινίστηκε είτε ανανεώθηκε, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών και τελικά την αύξηση των πωλήσεων.

Βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των εμπορικών εσόδων του έτους, ήταν η επέκταση του διεθνούς προγράμματος πτήσεων σε αγορές από τις οποίες προέρχονται επιβάτες με υψηλή αγοραστική δύναμη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, της Τουρκίας, της Κίνας και της Μέσης Ανατολής, επιτρέποντας στον ΔΑΑ να προσελκύσει επιβάτες με υψηλό καταναλωτικό προφίλ, καθώς επίσης οι βελτιωμένοι οικονομικοί όροι μετά την πρόσφατη ανανέωση της συμφωνίας αφορολόγητων ειδών με την Hellenic Duty Free Shops S.A και φυσικά οι πληθωριστικές αναπροσαρμογές.

Σχετικά Άρθρα