Πανηγυρική η χθεσινή (11/2) συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών για το νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τον θεσμό των ΑΕΕΑΠ. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει προς ώρας ποια από τα αιτήματα του κλάδου τελικώς θα ικανοποιηθούν. Επίσης το νομοσχέδιο –κατά πληροφορίες – «παίζεται» αν τελικώς κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει καθαρή εικόνα.
Να θυμίσουμε πως η διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού ξεκίνησε το 2021 μεταξύ του ίδιου του υπουργείου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των εκπροσώπων των ελληνικών ΑΕΕΑΠ, ενώ οι τελικές προτάσεις έχουν προ πολλού υποβληθεί.
Τα βασικά αιτήματα των εγχώριων εταιρειών αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας αφορούν στην ευελιξία όσον αφορά την εταιρική διαχείριση, ώστε να αρθούν εμπόδια για επενδύσεις σε ξενοδοχειακά ακίνητα, σε συμπληρωματικές επενδύσεις σε ΑΠΕ αλλά και το ύψος συμμετοχής των ΑΕΕΑΠ σε κοινοπραξίες (άνω του 10%).
Όμως το βασικό θέμα που «καίει» τις ΑΕΕΑΠ, ιδίως σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων είναι το φορολογικό, καθώς υποχρεούνται σε καταβολή φόρου ο συντελεστής του οποίου ορίζεται σε 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (επιτοκίου αναφοράς) προσαυξανόμενου κατά 1% και υπολογίζεται επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους.
Για την παραπάνω στρέβλωση, οι παράγοντες της αγοράς κρατούν «μικρό καλάθι», καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ασχολήθηκε και το υπουργείο Οικονομικών, όπου βλέπει φόρο τον επιβάλει ακόμη κι αν είναι αντιαναπτυξιακός.