MENU

«Ζαλίζουν» προμηθευτές και μεγάλους καταναλωτές ενέργειας τα επιπρόσθετα κόστη της χονδρικής αγοράς ρεύματος

Η άνοδος των τιμών και η έντονη μεταβλητότητά τους οδηγεί στην αύξηση των χρεώσεων για την εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση

Έντονες είναι οι ανησυχίες που εκφράζονται τόσο από τους προμηθευτές όσο και από μεγάλους καταναλωτές ρεύματος για τα επιπλέον κόστη που επιβαρύνουν τη χονδρική αγορά του ρεύματος και τα οποία τελικώς διαμορφώνουν μια τιμή κατά πολύ υψηλότερη από αυτή στην οποία κλείνει η Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Το θέμα τίθεται με έμφαση τόσο από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) όσο και από τον Σύνδεσμο των ιδιωτιών προμηθευτών ρεύματος (ΕΣΠΕΝ), καθώς η τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Εξισορρόπησης επιβαρύνει τις τελικές τιμές με τις οποίες προμηθεύονται ρεύμα τόσο οι πάροχοι ηλεκτρισμού όσο φυσικά και οι μεγάλοι καταναλωτές.

Η άνοδος των τιμών και η έντονη μεταβλητότητά τους στις δύο αγορές χονδρικής, δηλαδή την Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) και την Ενδοημερήσια, οδηγεί στην αύξηση των χρεώσεων για την εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση, δηλαδή των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων (ΛΠ) στην Αγορά Εξισορρόπησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνολικό κόστος των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων (ΛΠ) τον Οκτώβριο έφθασε στα 24,178 ευρώ/MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Το κόστος αυτό, όπως προαναφέρθηκε, προστίθεται στο κόστος της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς και διαμορφώνει την τελική τιμή χονδρικής που για τον Οκτώβριο ήταν 113,945 ευρώ/MWh.

Αξίζει να αναφερθεί η ανοδική πορεία των τριών Λογαριασμών Προσαυξήσεων που τον Ιανουάριο ήταν στα 13,35 ευρώ/MWh, τον Φεβρουάριο διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα (13,58 ευρώ/MWh) τον Μάρτιο ανέβηκε στα 14,33 ευρώ/MWh, τον Απρίλιο στα 15,8 ευρώ/MW. Τους δύο επόμενους μήνες κινήθηκε στα 11,67 και 12,32 ευρώ/MWh αντίστοιχα, για να φθάσει τον Ιούλιο, με την θερινή κρίση τιμών, στα 15, 2 ευρώ/MWh και τον Αύγουστο στα 15,83 ευρώ/MWh. Ωστόσο το πρόβλημα εντάθηκε τους επόμενους μήνες, καθώς το Σεπτέμβριο η τιμή έφθασε στα 19,3 ευρώ/MWh και στη συνέχεια τον Οκτώβριο που είναι ο τελευταίο μήνας με διαθέσιμα στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ να αγγίζει τα 25 ευρώ/MWh (24,178 ευρώ/MWh).

Πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος αυτό ξεπερνά το 20% των ήδη υψηλών τιμών που διαμορφώνονται καθημερινά στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο η μέση τιμή χονδρικής στις δύο αγορές ήταν 92,964 ευρώ/MWh, η οποία τελικά ανέβηκε στα 113,853 ευρώ/MWh μετά την πρόσθεση των 24,178 ευρώ/MWh, δηλαδή του κόστους της αγοράς εξισορρόπησης.

Τον Νοέμβριο, που οι τιμές στη χονδρική παρουσίασαν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο και μεταβλητότητα σε σχέση με τον Οκτώβριο, φθάνοντας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στα 137,42 ευρώ/MWh ως μέση τιμή, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των Λογαριασμών προσαυξήσεων.

Εν τω μεταξύ, στην Αγορά Επόμενης Ημέρας οι τιμές αυξάνονται και πάλι. Έτσι σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ανέρχεται στα 173,78 ευρώ/MWh,κατά 13% υψηλότερα από χθες. ‘Όσο για τη μέγιστη οριακή τιμή της ημέρας φθάνει στα 318,10 ευρώ/MWh με την ελάχιστη στα 110,28 ευρώ/MWh.

Αυξημένες είναι και οι εξαγωγές, στο 16,5% του συνολικού όγκου συναλλαγών.

Η πτώση των θερμοκρασιών στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγή των ΑΠΕ λόγω καιρικών συνθηκών και την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο χθες έκλεισε στα 48,455 ευρώ/MWh (-0,411%), έχουν οδηγήσει σε άνοδο της χονδρικής τιμής ηλεκτρισμού στην ΕΕ, με τις περισσότερες αγορές να κινούνται μεταξύ των 170 και των 190 ευρώ/MWh, εκτός των χωρών της Ιβηρικής και ορισμένων σκανδιναβικών κρατών.

Σχετικά Άρθρα