Σε υψηλά επίπεδα φαίνεται ότι θα διατηρηθούν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος και τον Αύγουστο, γεγονός που προμηνύει «τσουχτερές» χρεώσεις στη λιανική για τους καταναλωτές και τον Σεπτέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, η χονδρεμπορική αγορά για τον τρέχοντα μήνα διαμορφώνεται μέχρι στιγμής στα 121,74 ευρώ/MWh, κινούμενη ελαφρώς χαμηλότερα από τον Ιούλιο που «έκλεισε» με τις υψηλότερες τιμές για τη φετινή χρονιά, στα 135,18 ευρώ/MWh.
Οι χονδρεμπορικές τιμές τον Αύγουστο -που σημειώνεται ότι κυμαίνονται κατά κανόνα πάνω από τα 100 ευρώ/MWh σε ημερήσια βάση- για τα ειδικά (πράσινα) τιμολόγια, θα μεταφραστούν σε χρεώσεις παρόμοιες με αυτές του προηγούμενου μήνα.
«Βαρόμετρο» οι εκπτώσεις για τις τελικές τιμές
Πάντως και οι εκπτώσεις των παρόχων, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών λιανικών τιμών, απορροφώντας μέρος των ανατιμήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα τιμολόγια του Αυγούστου, οι τρεις πάροχοι με τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς προχώρησαν σε «ψαλίδι» των χρεώσεων τους προσφέροντας αρκετά χαμηλότερες τελικές τιμές.
Η έκπτωση της ΔΕΗ ανήλθε στο 53% (επί της βασικής τιμής) και η Protergia την αύξησε στο 66%. Αντίστοιχα η ΗΡΩΝ, σε απόλυτα νούμερα, μείωσε τη βασική χρέωση κατά 10,9 λεπτά/kWh στο πλαίσιο έκπτωσης συνέπειας.
Ανάλογα και με την εμπορική πολιτική των παρόχων τα πράσινα προϊόντα τον Σεπτέμβριο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν μεσοσταθμικά στα 16 λεπτά/kWh, τιμή που προέκυψε τον Αύγουστο μετά την έκτακτη επιδότηση της κυβέρνησης. Προσώρας η επιδότηση (ή μη) για τα κυμαινόμενα τιμολόγια και για τον επόμενο μήνα δεν έχει αποφασιστεί.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενη παράταση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς των 10 ευρώ/MWh στο αέριο ηλεκτροπαραγωγής κατά δύο μήνες, η οποία θα χρηματοδοτήσει αν χρειαστεί την επιδότηση, αν και κάτι τέτοιο παράλληλα θα ασκούσε ανοδικές πιέσεις στις χονδρεμπορικές τιμές.
Η αυξημένη ζήτηση κρατά ψηλά τις χονδρεμπορικές τιμές
Η αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια -που κινείται στα επίπεδα του Ιουλίου- φαίνεται να κρατά τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, με βασικό παράγοντα που την προκαλεί να είναι η ενίσχυση των εξαγωγών προς την (επίσης ακριβή) ανατολική Ευρώπη και πρωτίστως προς την Ουκρανία που έχει δεχτεί από τη Ρωσία σημαντικά πλήγματα σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενθαρρυντικό σημάδι για την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τον Αύγουστο είναι η ενίσχυση της παραγωγής των αιολικών, που σε συνδυασμό με τα φωτοβολταϊκά, μπορούν συνεισφέρουν σε κάποιο βαθμό στη συγκράτηση των τιμών. Βέβαια, οι τιμές δεν αναμένεται να καταγράψουν κάποια αξιοσημείωτη πτώση, δεδομένου ότι υψηλή ζήτηση δεν επιτρέπει τον περιορισμό της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου.