MENU

Ξεκινά η πόντιση του καλωδίου μεταξύ Μήλου – Φολεγάνδρου – Σαντορίνης για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων

Παράλληλα η τεχνική εταιρία ΤΕΡΝΑ εκτελεί εργασίες για την κατασκευή των υποσταθμών σε Φολέγανδρο και Μήλο

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ.

Εντός των επομένων ημερών αρχίζει η πόντιση από την Prysmian των καλωδιακών τμημάτων Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη, ενώ παράλληλα προχωρούν και τα έργα του σκέλους των υποσταθμών.

Η Δ΄ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την οποία ολοκληρώνεται το έργο και έχει συνολικό προϋπολογισμό 524 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2021 και περιλαμβάνει τη διασύνδεση των νησιών Θήρας, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Την κατασκευή των υποσταθμών σε Φολέγανδρο και Μήλο, έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ και ο προϋπολογισμός του έργου είναι 40,9 εκατ. ευρώ.

Την δε κατασκευή του υποσταθμού στη Σέριφο έχει αναλάβει η κοινοπραξία των εταιριών Nari – Electromec και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 20,2 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα καλωδιακά τμήματα Μήλος – Φολέγανδρος και Φολέγανδρος – Σαντορίνη, συνολικού μήκους 127 χλμ., το τίμημα που έχει συμφωνηθεί με την ανάδοχο Prysmian είναι 150 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πόντιση των καλωδίων στα τμήματα Λαύριο – Σέριφος και Σέριφος – Μήλος συνολικού μήκους 170 χλμ.

Ανάδοχος σε αυτά είναι η Ελληνικά Καλώδια και το συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 195 εκατ. ευρώ.

Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με 165 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και από την ΕΤΕπ.

Ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ η Δ΄ φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ολοκληρώνει ένα πολυσύνθετο έργο για την αξιόπιστη τροφοδότηση των νησιών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής όχλησης, με χωροθετήσεις των υποσταθμών σε κατάλληλα σημεία, ώστε να περιοριστεί η κατασκευή εκτενούς δικτύου γραμμών μεταφοράς.

Με τη λειτουργία του έργου θα μειωθούν οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους, ενώ θα δημιουργηθεί περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ.

Παράλληλα, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στα κονδύλια που σε ετήσια βάση πρέπει να συγκεντρώνονται μέσω των ΥΚΩ.

Το έργο περιλαμβάνει υποβρύχια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 353,2 χλμ. και υπόγεια καλώδια 150kV συνολικού μήκους 19,6 χλμ., συνδέοντας τον υποσταθμό (Υ/Σ) GIS 150kV Λαυρίου, στο νέο Υ/Σ GIS 150kV Νάξου μέσω Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας, καθώς και τους νέους υποσταθμούς GIS 150kV των νήσων Σερίφου, Μήλου, Φολεγάνδρου και Θήρας.

Σχετικά Άρθρα