Με οριζόντιες επιδοτήσεις σε οικιακούς καταναλωτές, αλλά και σε επιχειρήσεις, θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη βέβαιη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο. Ενδεικτική είναι η χθεσινή (17/11) δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας», ανέφερε και υπενθύμισε την πρωτοβουλία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να θέσουν το πρόβλημα στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς και η ενίσχυση των διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν θα γίνουν γρήγορα και επανέλαβε ότι «χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων».
Το όλο θέμα, μαζί με το μόνιμο μηχανισμό που έχει ζητήσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ενεργειακών κρίσεων αναμένεται να θέσει εκ νέου ο υπουργός στο τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν που θα επισκεφθεί την Ελλάδα την Παρασκευή 22/11. Ωστόσο μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις.
Στα ύψη οι τιμές τον Δεκέμβριο
Η κυβέρνηση όμως δεν μπορεί να περιμένει, καθώς είναι βέβαιο ότι τον Δεκέμβριο οι λιανικές τιμές του ρεύματος θα εκτοξευτούν, αφού η μέση χονδρική για τις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 140 ευρώ/MWh όταν τον Οκτώβριο ήταν στα 90 ευρώ/MWh.
Για σήμερα 18/11 η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 167,27 ευρώ/MWh (+14,5%). Βεβαίως είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα σχεδόν 230 ευρώ/MWh που έφθασε την περασμένη Τετάρτη όμως όλα δείχνουν ότι η τάση είναι ανοδική.
Στο μείγμα παραγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 50,95%, ενώ οι ΑΠΕ βρίσκονται μόλις στο 26,27% και η χρήση του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 12%.
Πολύ υψηλές είναι οι εξαγωγές στο 19,83% ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη όπου επίσης οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία στα 244,67 ευρώ/MWh στην Ουγγαρία στα 242,7 ευρώ/MWh, ενώ στη Ρουμανία είναι στα 104,59 ευρώ/MWh.
Όσο για το φυσικό αέριο, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 45,74 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή (15/11), ενώ κοντά στα 46 ευρώ/MWh κινούνται τα forwards μέχρι και τον Μάρτιο του 2025.
Τα νέα αυτά επίπεδα τιμών προοιωνίζονται τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής του επόμενου μήνα αν δεν καταβληθούν επιδόματα στους λογαριασμούς, τα οποία θα εξασφαλιστούν μέσω της επιβολής πλαφόν στις τιμές όλων των τεχνολογιών παραγωγής ρεύματος προκειμένου να συγκεντρώνονται στην πηγή τα υπερέσοδα των παραγωγών.