Την επαναφορά της περιοχής Κρήτη 1 (βορείως του όρμου Ζάκρου) και του θαλασσοτεμαχίου Γυάρου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αποφάσισε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η έγκριση ήρθε μετά από αίτηση θεραπείας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τροποποίηση της αρχικής απόφασης του ΥΠΠΟ, η οποία εξαιρούσε τα παραπάνω θαλάσσια «οικόπεδα» από τις εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων).
Κατόπιν εισήγησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε ξανά τις συγκεκριμένες περιοχές στον «χάρτη» των υπεράκτιων αιολικών. Μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα, θα ακολουθήσει η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η υπογραφή της ΚΥΑ για την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος.
Το «πράσινο φως» στη ΣΜΠΕ θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να προχωρήσει στην ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα εκπονήσει τις ανεμολογικές και βυθολογικές μελέτες, κάτι που αναμένεται εντός του 2025.
Σημειώνεται ότι και οι δύο ζώνες (Κρήτη 1 και της Γυάρος) προορίζονται για την εγκατάσταση offshore έως το 2032, μαζί με ακόμη 4 περιοχές, συμβάλλοντας σημαντικά στον εθνικό στόχο για αθροιστική ισχύ 1,9 GW μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Εξ αυτών τα 600 MW αφορούν υπεράκτια πάρκα σταθερής έδρασης, ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με τη νεότερη απόφαση του ΥΠΠΟ, κατά την εξέταση της αίτησης θεραπείας προέκυψε πως δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη επί του αρχαιολογικού χώρου της Ζάκρου και του ιστορικού τόπου της Γυάρου. Έτσι, δόθηκε έγκριση, με τον όρο στο «Κρήτη 1» η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να ακολουθεί όσο το δυνατόν πιο πιστά την προτεινόμενη από την ΕΔΕΥΕΠ πρόταση χωροθέτησης προς τον Κάβο Πλάκο και σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου, προκειμένου να μην υπάρχει ορατότητα από το ανακτορικό συγκρότημα. Επίσης, στην περίπτωση της Γυάρου, η χωροθέτηση της περιοχής εγκατάστασης θα γίνει δυτικά της νήσου.
Με την άρση, από το ΚΑΣ, της προσωρινής εμπλοκής που είχε προκύψει, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ παραμένει ως έχει σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς παραχώρησης των θαλασσοτεμαχίων, αρχής γενομένης από το Κρήτη 1.
Οι υπόλοιπες περιοχές στις οποίες δρομολογείται η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίας είναι ο βόρειος Πατραϊκός, η Εύβοια (Άγιοι Απόστολοι), η Δονούσα και η Ρόδος.