MENU

Workshop της Κομισιόν στην Αθήνα για τις ευρωπαϊκές κοινές προμήθειες αερίου

Θα συζητηθεί η διαθεσιμότητα σημείων ανεφοδιασμού φ.α. σε μορφή LNG και η δυνατότητά τους να «σηκώσουν» περισσότερες εισαγωγές

Υπό τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΕ, της κυβέρνησης, Διαχειριστών και φορέων της αγοράς φυσικού αερίου ξεκινάει αύριο Τρίτη 8/10 το διήμερο workshop, με κύριο αντικείμενο τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου που ξεκινούν το επόμενο διάστημα.

Ο μηχανισμός κοινών προμηθειών δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2022, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες (κράτη-μέλη, αγοραστές ΕΕ) να πετύχουν ανταγωνιστικότερες τιμές σε σχέση με τις μεμονωμένες προμήθειες. Από το 2023, όταν «ενεργοποιήθηκε» ο νέος μηχανισμός, έχουν πραγματοποιηθεί έξι κοινές προμήθειες.

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν αρχικά να γεμίσουν οι ταμιευτήρες φυσικού αερίου της ΕΕ για τον χειμώνα 2023-2024. Ωστόσο ο μηχανισμός, παρατάθηκε μέχρι και τον φετινό Δεκέμβριο με το σκεπτικό ότι ακόμη παρατηρούνται υπολογίσιμες διακυμάνσεις στις τιμές. Καθώς αυτό επηρεάζει πωλητές και αγοραστές του καυσίμου και προκειμένου να επιτευχθούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμηθειών -έως και 5 χρόνια- και άρα πιο προβλέψιμες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στις αρχές του 2023 εφαρμόστηκαν οι γύροι υποβολής προσφοράς-ζήτησης.

Η επικείμενη συνάντηση εργασίας της Επιτροπής στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στον νέο κύκλο αυτής της διαδικασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο μήνα (21/10 έως 24/10). Η ζήτηση που θα προκύψει από τον μηχανισμό θα προωθηθεί στις διεθνείς αγορές μεταξύ 28/10 και 30/10, διάστημα κατά το οποίο οι προμηθευτές θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές προσφορές. Τα φορτία που θα «κλειδώσουν», προβλέπεται να παραδοθούν από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2030.

Δεδομένου ότι οι προμήθειες θα καλύψουν ανάγκες της ΕΕ σε βάθος πενταετίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο μηχανισμός αφενός θα συμβάλει στο να καταργηθούν γρηγορότερα οι εισαγωγές φ.α. από τη Ρωσία και αφετέρου θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού (ειδικότερα) για κάποιες ευρωπαϊκές χωρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι μελλοντικά θα σταματήσουν οι ροές του καυσίμου μέσω της Ουκρανίας. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, κατά τη συνάντηση θα συζητηθεί η διαθεσιμότητα σημείων ανεφοδιασμού φ.α. σε μορφή LNG και η δυνατότητά τους να «σηκώσουν» περισσότερες εισαγωγές.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση εργασίας θα παραστεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Τζέφρι Πάιατ, Υφυπουργός για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα