MENU

WindEurope: Νέο ρεκόρ στα αιολικά το 2023 – Focus σε αδειοδότηση, διαγωνισμούς, υποδομές

Οι επιδόσεις της Ελλάδας το α΄εξάμηνο

Nέο ετήσιο ρεκόρ κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση με την προσθήκη 17 GW από αιολικά πάρκα, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό σύνδεσμο WindEurope.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η τροχιά απεξάρτησης της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα με χρονικό ορίζοντα το 2030 απαιτεί ετήσιες εγκαταστάσεις στα αιολικά πάρκα της τάξεως των 30 GW.  Στην παρούσα φάση, τα αιολικά πάρκα έφτασαν το 19% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού.

Η αιολική ενέργεια παρήγαγε το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πέρυσι, βοηθώντας το μπλοκ να παράγει το 44% της συνολικής του ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Fraunhofer.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες

Ο τομέας της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός, ο ενισχυμένος  ανταγωνισμός και η συμφόρηση στη λήψη αδειών για έργα.

«Τα πράγματα ήταν πράγματι πολύ άσχημα με την αδειοδότηση. Τώρα βελτιώνονται σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, επικαλούμενος νέους κανόνες της ΕΕ για μείωση του χρόνου αναμονής αδειών που συνέβαλαν στην αύξηση του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν πέρυσι.

Τι έκανε η Ελλάδα το α΄6μηνο του 2023

Στην Ελλάδα, η αιολική ισχύς πλησίασε τα 5GW είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο. Συγκεκριμένα, 4.935,4 MW ήταν η συνολική αιολική ισχύς στην Ελλάδα στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2023. Αυτό προκύπτει από την εξαμηνιαία Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Με βάση τη Στατιστική, κατά τους πρώτους 6 μήνες του 2023 συνδέθηκαν στο δίκτυο 77 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 252,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψος άνω των 260 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 5,4% σε σχέση με το τέλος του 2022.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 συνδέθηκαν στο δίκτυο περισσότερες νέες ανεμογεννήτριες από ό,τι καθ’ όλο το 2022. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη σταδιακή ολοκλήρωση μεγάλων αιολικών επενδύσεων χάρη στις προσπάθειες των επιχειρήσεων, του επιστημονικού κόσμου και των επαγγελματιών της αιολικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η υπογραφή του European Wind Charter

Ενδεικτικό στοιχείο της επείγουσας ανάγκης για ενίσχυση της αιολικής βιομηχανίας στην Ευρώπη είναι η υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αιολικής Ενέργειας (European Wind Charter) από τους υπουργούς Ενέργειας 26 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα.

Με την υπογραφή του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αιολικής Ενέργειας, οι 26 χώρες δεσμεύονται να εφαρμόσουν επειγόντως αλλαγές σε τομείς όπως η αδειοδότηση, η χρηματοδότηση και οι διαγωνισμοί αιολικής ενέργειας. Δεσμεύονται επίσης να επενδύσουν στην αλυσίδα εφοδιασμού της αιολικής ενέργειας της Ευρώπης και να υποστηρίξουν τις υποδομές που απαιτούνται για την επέκταση της αιολικής ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να υπάρξει ταχεία εφαρμογή των νέων κανόνων αδειοδότησης βάσει της νέας οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Στους διαγωνισμούς, τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιούν περισσότερο κριτήρια προεπιλογής, όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία των δεδομένων. Θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι τιμές των διαγωνισμών θα αναπροσαρμόζονται για να αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις στο κόστος. Η έλλειψη τιμαριθμικής αναπροσαρμογής είναι πρόβλημα: τα αιολικά πάρκα κερδίζουν μια δημοπρασία με μια δεδομένη τιμή αλλά όταν παραγγέλνουν τις ανεμογεννήτριές τους, το κόστος έχει αυξηθεί.

Τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης να δημοσιεύουν σαφή χρονοδιαγράμματα διαγωνισμών και 10ετή σχέδια για την επέκταση της αιολικής ενέργειας.

Στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα κράτη μέλη θα κάνουν πλήρη χρήση της ευελιξίας που παρέχεται βάσει των αναθεωρημένων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις. Αυτοί επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να καλύπτουν ένα ορισμένο ποσοστό του συνολικού κόστους για μια επένδυση π.χ. σε ένα νέο εργοστάσιο για την παραγωγή εξαρτημάτων ανεμογεννητριών.

Επίσης, οι κυβερνήσεις δεσμεύονται να προωθήσουν επενδύσεις σε λιμάνια, δρόμους και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξουν την επέκταση της αιολικής ενέργειας.

Σχετικά Άρθρα