Τη χορήγηση της πρώτης δόσης χρηματοδότησης για την αποθήκη CO2 που σχεδιάζει να δημιουργήσει στον Πρίνο η εταιρία Energean, μέσω της θυγατρικής της EnEarth, ενέκρινε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η ΕΔΕΥΕΠ ως αρμόδιος φορέας με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Αριστοφάνη Στεφάτου προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιβεβαιώνει ότι η εταιρία EnEarth έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λάβει την πρώτη δόση.
Το ποσό που εγκρίθηκε ανέρχεται σε 21,45 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της ενίσχυσης αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία έχει υποβάλει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, έχει ήδη ολοκληρώσει τις μελέτες και έχει υποβάλει αίτηση για χορήγηση άδειας αποθήκευσης στην ΕΔΕΥΕΠ. Επίσης έχει ολοκληρώσει επιμέρους εργασίες που αφορούν την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων και την έχει υποβάλει στο ΥΠΕΝ.
Υπενθυμίζεται ότι το project του Πρίνου έχει πάρει το πράσινο φως για να λάβει μια ακόμη χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Connecting Europe Facility (CEF).
Επένδυση 1 δισ. ευρώ
Το συνολικό κόστος της επένδυσης για τη δημιουργία μονάδας αποθήκευσης CO2 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση του ΔΕΣΦΑ για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς του CO2 στο κέντρο συλλογής της Ρεβυθούσας, απ’ όπου με πλοίο, το υγροποιημένο CO2 θα μεταφέρεται στην εγκατάσταση του Πρίνου.
Σύμφωνα με μελέτη της EnEarth, η δυναμικότητα αποθήκευσης του Πρίνου φθάνει στο 1 εκατ. τόνους ετησίως, η οποία ωστόσο μπορεί σε πλήρη ανάπτυξη του έργου να φθάσει τα 3 εκατ. τόνους ετησίως.
Η περιβαλλοντική διαβούλευση για το έργο στον Πρίνο έχει ολοκληρωθεί και η εταιρία εκτιμά ότι μπορεί να λάβει την περιβαλλοντική άδεια έως το τέλος Απριλίου.
Επίσης εντός του 2025 θα γίνει δεσμευτικό market test, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 12 βιομηχανίες, με τις οποίες η Energean έχει συνάψει συμφωνίες κατανόησης (MoUs), αλλά το market test θεωρείται απαραίτητο για να ληφθεί η επενδυτική απόφαση.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα ο Πρίνος θα αρχίσει να λειτουργεί μέχρι τα τέλη 2026 – αρχές 2027, με στόχο το έργο να είναι πλήρως λειτουργικό (3 εκατ. τόνοι) το 2030 το αργότερο.