Το πράσινο τιμολόγιο θα συνεχίσει να προσφέρεται σε όσους το έχουν επιλέξει, τόνισε σήμερα (11/10) το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι: «Δεν καταργείται στο τέλος του χρόνου. Καταργείται η υποχρεωτικότητα παροχής από τους παρόχους, από την αρχή που νομοθετήθηκε ήταν για ένα χρόνο αυτή η υποχρεωτικότητα. Δηλαδή αν έρθει κάποιος νέος πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος μετά από την 01/01 να το προσφέρει ο πάροχος. Κατά τη γνώμη μου θα το προσφέρουν σχεδόν όλοι αλλά δεν είναι νομικά υποχρεωμένος γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μας επιτρέπει εις το διηνεκές να έχουμε υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Αυτό δεν ισχύει για αυτούς που ήδη έχουν πράσινο τιμολόγιο, ισχύει μόνο για τους καινούργιους. Στο μάκρος του χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης, το δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί δηλαδή για τις επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο γιατί αυτές έχουν έξυπνους μετρητές και θα ενθαρρύνουμε στο μάκρος του χρόνου τα σταθερά τιμολόγια για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μια μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο να παρακολουθεί τα σκαμπανεβάσματατης αγοράς. Αλλά δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για οποιονδήποτε θεωρήσει ότι είναι εντάξει το τιμολόγιο που έχει και παραμείνει σε αυτό».
Σχετικά με τα τιμολόγια ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι: «Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με τα τέσσερα τιμολόγια που έχουμε πέραν του ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό να προσφέρεται το πράσινο στους καινούργιους πελάτες».
Αναφορικά, με την αλλαγή του νυχτερινού τιμολογίου, διευκρίνισε ότι η ακριβής πληροφόρηση θα δοθεί σε δυο εβδομάδες. Οι χρήστες του νυχτερινού τιμολογίου θα περάσουν στο διζωνικό. «Γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ανάλογα με την εποχή, και είναι πάρα πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο. Θα υπάρχει εποχικότητα στην αλλαγή» συμπλήρωσε.
Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε την επιστολή του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι για να δουλέψει το ευρωπαϊκό μοντέλο, «πρέπει να κυλάει η ενέργεια χωρίς εμπόδια από το ένα κράτος στο άλλο. Το καλοκαίρι η Νοτιαοανατολική Ευρώπη αποκόπηκε από την υπόλοιπη και οι τιμές της ήταν πολύ μεγαλύτερες. Αποκόπηκε γιατί δεν υπήρχαν ανοιχτές διασυνδέσεις ή δεν χρησιμοποιήθηκαν οι διασυνδέσεις. Δεν υπήρχαν γιατί τα καλώδια που έχουν χτιστεί στη γραμμή μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης δεν είναι αρκετά για να καλύψουν την ζήτηση. Επίσης ένας δεύτερος λόγος ειναι ότι υπάρχει ένας αλγόριθμός που δεν διευκολύνει να περάσει η ενέργειας. Εμείς λέμε ότι όταν αποκόπτεται μια περιοχή της Ευρώπης λόγω υπερβολικής ζήτησης, για ένα έκτακτο γεγονός- είχαμε καύσωνα και Ουκρανία μαζί- δεν μπορούμε να αφήνουμε να γίνονται ουρανοκατέβατα κέρδη γιατί αυτά τα κέρδη στέλνουν λάθος σήμα στην αγορά. Ενώ πρέπει να χτίσεις παραπάνω διασυνδέσεις, και οι διασυνδέσεις χτίζονται από τους διαχειριστές του συστήματος που κάνουν καλώδια και αμείβονται από τους καταναλωτές, αμείβεις τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος με υπερβολικά κέρδη. Αυτό είναι το βασικό μας και πολύ ισχυρό επιχείρημα γιατί κατά τη γνώμη μας δεν λειτουργεί σωστά σε αυτές τις περιπτώσεις το ευρωπαϊκό μοντέλο».