MENU

Συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στην αποθήκευση CO2

Πολύτιμες λύσεις στους βιομηχανικούς καταναλωτές θα δώσει η δέσμευση και εξαγωγή άνθρακα εκτός ΕΕ

Τις δυνατότητες συνεργασίας στο ανερχόμενο πεδίο της αποθήκευσης άνθρακα συζήτησε σε διμερή συνάντηση η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, στο περιθώριο του East Med Gas Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Το πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπει ότι οι εκπομπές CO2 που θα δεσμεύονται από εγχώριες βιομηχανίες, θα κατευθύνονται προς εξαγωγή στην Αίγυπτο, δεδομένης της έλλειψης υποδομών αποθήκευσης στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η αποθηκευτική ικανότητα της πρώτης υποδομής δέσμευσης άνθρακα που δρομολογείται εντός συνόρων στο εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου από την Energean, θα επαρκεί περίπου για το 1/3 των εκπομπών των ελληνικών βιομηχανιών, που σήμερα ανέρχονται σε 15 εκατ. τόνους κατ’ έτος. Πιο συγκεκριμένα, το έργο Prinos CCS αρχικά θα είναι ετήσιας δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων με προοπτική να φτάσει έως και τα 6 εκατ. τόνους σε επόμενη φάση.

Λύση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία η εξαγωγή εκπομπών CO2

Η δέσμευση και εξαγωγή άνθρακα εκτός ΕΕ μπορεί να δώσει πολύτιμες λύσεις στους βιομηχανικούς καταναλωτές για τη μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος. Στη βάση αυτή άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξεταστεί η στρατηγική διαχείρισης των βιομηχανικών εκπομπών που τελικά θα κατευθύνονται εκτός της Ένωσης.

Η Ελλάδα στηρίζει το αίτημά της στο γεγονός ότι η νότια Ευρώπη γενικότερα δεν διαθέτει αρκετούς φυσικούς σχηματισμούς για γεωλογική αποθήκευση άνθρακα, σε αντίθεση με το βόρειο τμήμα της ηπείρου, καθιστώντας αναγκαία την εξεύρεση εναλλακτικών στην ευρύτερη περιοχή. Με το σκεπτικό αυτό, η αναθεώρηση της υφιστάμενης στρατηγικής θα μπορεί να δώσει επιπλέον επιλογές για τη διαχείριση των εκπομπών όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα υπόλοιπα νοτιοευρωπαϊκά κράτη.

Διερεύνηση συνεργασιών και για το φυσικό αέριο

Η ατζέντα της συνάντησης συμπεριέλαβε και άλλα πεδία που αφορούν την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Καθώς έχει τεθεί στόχος για μηδενισμό του ρωσικού φυσικού αερίου στο μείγμα από το 2027, οι αντιπροσωπείες συζήτησαν τις δυνατότητες αύξησης των ροών αιγυπτιακού LNG προς την Ελλάδα και -μέσω αυτής- στο ευρωπαϊκό σύστημα.

Κομβική υποδομή για αυτόν τον σχεδιασμό μπορεί να αποτελέσει ο «Κάθετος Διάδρομος» (χωρητικότητας έως 20 δισ. κ.μ. ετησίως), που θα ξεκινά από την Ελλάδα, ως κρίσιμο σημείο εισαγωγής φ.α. από διαφοροποιημένες πηγές όπως η Αίγυπτος, και θα διακλαδώνεται μέχρι την Ουκρανία στα ανατολικά και μέχρι τη Σλοβακία στα δυτικά.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY Interconnector, συζητήθηκε η διμερής στήριξη στο αίτημα χρηματοδότησης που έχει καταθέσει ο φορέας υλοποίησης για τις τεχνικές μελέτες ωρίμανσης του project.

Σχετικά Άρθρα